Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035782015 | Güncel Gıda İşleme Teknolojilerinde Mühendislik Yaklaşımları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde birçok güncel işleme tekniğine yer verilmektedir. Bu yöntemlerin bir kısmı endüstriyel olarak uygulanmaya başlanmış olup bir kısmı ise hala araştırma safhasındadır. Bu ders kapsamında, gıda işlemede güncel olan teknikler arasında yer alan ohmik, mikrodalga, kızılötesi, radyo frekans, vurgulu elektriksel alan, yüksek hidrostatik basınç, morötesi ve günışığı uygulamaları, ultrases ve vakumda işlemenin sayısal analizi, tasarım yaklaşımları, modelleme prensipleri, kinetik modelleme açısından incelenmesi ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Ek olarak, sayısal çözümlemenin bilgisayar destekli gerçekleştirilmesi konusunda öğrencilere beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Filiz İÇİER
1 | Güncel gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olunması |
2 | Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarının öğrenilmesi |
3 | Yeni işleme yöntemleri için mühendislik tasarım prensiplerinin dikkate alınması hususunda bilgi sahibi olunması |
4 | Modelleme prensiplerinin ve analitik/nümerik ve empirik modelleme yaklaşımlarının güncel teknolojiler için uygulanması konusunda beceri kazanılması |
5 | Güncel gıda işleme tekniklerinin gıda kalitesi üzerine etkilerinin kinetik modelleme ile incelenmesi hakkında bilgi sahibi olunması |
6 | Güncel işleme tekniklerinde verilen bir süreç için sistemi tasarlayabilme becerisi kazanılması |
7 | Güncel gıda işleme tekniklerinin sayısal analizinin bilgisayar destekli çözümlenebilmesi becerisi kazanılması |
Yok
Nümerik Analiz MATLAB programlama bilgisi
• Mühendislik tasarımı yaklaşımları, modelleme prensipleri, • Analitik/nümerik ve empirik modelleme yaklaşımlarının güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Nümerik analiz prensipleri ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Kinetik modelleme ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Güncel gıda işleme tekniklerinin bilgisayar destekli sayısal analizi
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Isıl ve ısıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri | ||
2 | Mühendislik tasarımı yaklaşımları | ||
3 | Modelleme prensipleri | ||
4 | Analitik/nümerik/empirik modelleme yaklaşımlarının uygulanması | ||
5 | Nümerik analiz ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması | ||
6 | Kinetik modelleme ve güncel gıda işleme tekniklerinin kalite üzerine etkilerinin incelenmesi | ||
7 | Ohmik, mikrodalga ve radyofrekans ısıtma uygulamalarının sayısal analizi | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi-1 | ||
10 | Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi-2 | ||
11 | Yüksek hidrostatik basınç uygulamalarının sayısal analizi | ||
12 | Kızılötesi ve morötesi uygulamalarının sayısal analizi | ||
13 | Günışığı uygulamalarının sayısal analizi | ||
14 | Ultrases uygulamalarının sayısal analizi | ||
15 | Vakumda işleme ve diğer güncel uygulamaların sayısal analizi | ||
16 | FİNAL |
DERS KİTABI: 1.Baysal, T. ve İçier, F.,2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Yayıncılık, Ankara 2. Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. 2011. Güncel Gıda Isıtma Yöntemleri. Sidas Yayınları, İzmir YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 4 | 10 | 40 |
Proje Sunma | 1 | 5 | 5 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 55 | 55 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | ||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | ||
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 7 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 |