GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035782015 Güncel Gıda İşleme Teknolojilerinde Mühendislik Yaklaşımları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak gıda ürünlerinin güvenli hale getirilmesinde birçok güncel işleme tekniğine yer verilmektedir. Bu yöntemlerin bir kısmı endüstriyel olarak uygulanmaya başlanmış olup bir kısmı ise hala araştırma safhasındadır. Bu ders kapsamında, gıda işlemede güncel olan teknikler arasında yer alan ohmik, mikrodalga, kızılötesi, radyo frekans, vurgulu elektriksel alan, yüksek hidrostatik basınç, morötesi ve günışığı uygulamaları, ultrases ve vakumda işlemenin sayısal analizi, tasarım yaklaşımları, modelleme prensipleri, kinetik modelleme açısından incelenmesi ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Ek olarak, sayısal çözümlemenin bilgisayar destekli gerçekleştirilmesi konusunda öğrencilere beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.


Prof. Dr. Filiz İÇİER


1 Güncel gıda işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olunması
2 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarının öğrenilmesi
3 Yeni işleme yöntemleri için mühendislik tasarım prensiplerinin dikkate alınması hususunda bilgi sahibi olunması
4 Modelleme prensiplerinin ve analitik/nümerik ve empirik modelleme yaklaşımlarının güncel teknolojiler için uygulanması konusunda beceri kazanılması
5 Güncel gıda işleme tekniklerinin gıda kalitesi üzerine etkilerinin kinetik modelleme ile incelenmesi hakkında bilgi sahibi olunması
6 Güncel işleme tekniklerinde verilen bir süreç için sistemi tasarlayabilme becerisi kazanılması
7 Güncel gıda işleme tekniklerinin sayısal analizinin bilgisayar destekli çözümlenebilmesi becerisi kazanılması


Yok


Nümerik Analiz MATLAB programlama bilgisi


• Mühendislik tasarımı yaklaşımları, modelleme prensipleri, • Analitik/nümerik ve empirik modelleme yaklaşımlarının güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Nümerik analiz prensipleri ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Kinetik modelleme ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması • Güncel gıda işleme tekniklerinin bilgisayar destekli sayısal analizi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Isıl ve ısıl olmayan güncel gıda işleme teknolojileri
2 Mühendislik tasarımı yaklaşımları
3 Modelleme prensipleri
4 Analitik/nümerik/empirik modelleme yaklaşımlarının uygulanması
5 Nümerik analiz ve güncel gıda işleme tekniklerine uygulanması
6 Kinetik modelleme ve güncel gıda işleme tekniklerinin kalite üzerine etkilerinin incelenmesi
7 Ohmik, mikrodalga ve radyofrekans ısıtma uygulamalarının sayısal analizi
8 Arasınav
9 Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi-1
10 Vurgulu elektriksel alan uygulamalarının sayısal analizi-2
11 Yüksek hidrostatik basınç uygulamalarının sayısal analizi
12 Kızılötesi ve morötesi uygulamalarının sayısal analizi
13 Günışığı uygulamalarının sayısal analizi
14 Ultrases uygulamalarının sayısal analizi
15 Vakumda işleme ve diğer güncel uygulamaların sayısal analizi
16 FİNAL

DERS KİTABI: 1.Baysal, T. ve İçier, F.,2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Yayıncılık, Ankara 2. Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. 2011. Güncel Gıda Isıtma Yöntemleri. Sidas Yayınları, İzmir YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 4 10 40
Proje Sunma 1 5 5
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 50 50
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 55 55
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 3 4 4 3
ÖÇ 2 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 3 5 5 5 4 4 4
ÖÇ 4 5 5 4 5 3
ÖÇ 5 5 5 3 5 5
ÖÇ 6 4 5 5 4 3 5 5
ÖÇ 7 4 5 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek