| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035832016 | Probiyotikler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Doç..Dr. İlkin Şengün
| 1 | Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenme |
| 2 | Probiyotik mikroorganizmaları tanıma |
| 3 | Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini öğrenme |
| 4 | Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında bilgi sahibi olma |
| 5 | Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar hakkında bilgi sahibi olma |
| 6 | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerle ilgili bilgi sahibi olma |
| 7 | Literatür taraması, rapor hazırlama ve sunum konularında deneyim |
| 8 | |
| 9 | |
| 10 | |
| 11 | |
| 12 | |
| 13 | |
| 14 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik | ||
| 2 | Probiyotik bakteriler | ||
| 3 | Probiyotik mayalar | ||
| 4 | Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri | ||
| 5 | Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri | ||
| 6 | Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler | ||
| 7 | Rapor sunumu-1 | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları | ||
| 10 | Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler | ||
| 11 | Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler | ||
| 12 | Süt ürünlerinde probiyotikler | ||
| 13 | Et ürünlerinde probiyotikler | ||
| 14 | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler | ||
| 15 | Rapor sunumu-2 | ||
| 16 | Final sınavı |
- Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. - Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA. - Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA. - Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published. - Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 40 |
| Rapor Hazırlama | 1 | 30 |
| Rapor Sunma | 1 | 30 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Rapor Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
| Rapor Sunma | 2 | 20 | 40 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 250 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||
| ÖÇ 2 | 5 | ||||||
| ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||
| ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | |||
| ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | |||
| ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 4 | |||
| ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
| ÖÇ 8 | |||||||
| ÖÇ 9 | |||||||
| ÖÇ 10 | |||||||
| ÖÇ 11 | |||||||
| ÖÇ 12 | |||||||
| ÖÇ 13 | |||||||
| ÖÇ 14 |