Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035832016 | Probiyotikler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Doç..Dr. İlkin Şengün
1 | Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenme |
2 | Probiyotik mikroorganizmaları tanıma |
3 | Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini öğrenme |
4 | Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında bilgi sahibi olma |
5 | Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar hakkında bilgi sahibi olma |
6 | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerle ilgili bilgi sahibi olma |
7 | Literatür taraması, rapor hazırlama ve sunum konularında deneyim |
8 | |
9 | |
10 | |
11 | |
12 | |
13 | |
14 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik | ||
2 | Probiyotik bakteriler | ||
3 | Probiyotik mayalar | ||
4 | Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri | ||
5 | Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri | ||
6 | Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler | ||
7 | Rapor sunumu-1 | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları | ||
10 | Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler | ||
11 | Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler | ||
12 | Süt ürünlerinde probiyotikler | ||
13 | Et ürünlerinde probiyotikler | ||
14 | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler | ||
15 | Rapor sunumu-2 | ||
16 | Final sınavı |
- Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. - Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA. - Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA. - Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published. - Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 40 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 |
Rapor Sunma | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Rapor Sunma | 2 | 20 | 40 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 250 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | |||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | |||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
ÖÇ 8 | |||||||
ÖÇ 9 | |||||||
ÖÇ 10 | |||||||
ÖÇ 11 | |||||||
ÖÇ 12 | |||||||
ÖÇ 13 | |||||||
ÖÇ 14 |