GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035832016 Probiyotikler Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.


Doç..Dr. İlkin Şengün


1 Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenme
2 Probiyotik mikroorganizmaları tanıma
3 Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini öğrenme
4 Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında bilgi sahibi olma
5 Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar hakkında bilgi sahibi olma
6 Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerle ilgili bilgi sahibi olma
7 Literatür taraması, rapor hazırlama ve sunum konularında deneyim
8
9
10
11
12
13
14

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik
2 Probiyotik bakteriler
3 Probiyotik mayalar
4 Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri
5 Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri
6 Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler
7 Rapor sunumu-1
8 Ara sınav
9 Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları
10 Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler
11 Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler
12 Süt ürünlerinde probiyotikler
13 Et ürünlerinde probiyotikler
14 Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler
15 Rapor sunumu-2
16 Final sınavı

- Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. - Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA. - Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA. - Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published. - Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 40
Rapor Hazırlama 1 30
Rapor Sunma 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 20 40
Rapor Sunma 2 20 40
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 36 36
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 250

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5 5 4
ÖÇ 4 4 4 3 5
ÖÇ 5 5 4 3 5
ÖÇ 6 5 5 5 4
ÖÇ 7 5 5 5 5 5
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek