GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035842016 İleri Gıda Mikrobiyolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, gıdalarda bulunan mikrorganizmalar ve sporların önemi, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, gıdalarda mikrobiyal stress mekanizmaları, gıda işletmelerinde biyofilm oluşumu ve mikroorganizmalar arasındaki iletişim, gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin ve engelleme teknolojisinin mikroorganizmalar üzerine etkileri, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların belirlenmesinde ve tanımlanmasında kullanılan yeni teknikler hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Gülten GÜNDÜZ


1 Gıdalarda bulunan mikrorganizmların önemi, rolü ve sınıflandırılması ve üremeyi etkileyen faktörler hakkında bilgi
2 Gıdalarda bulunan sporların önemi hakkında bilgi
3 Gıdalardaki mikrobiyal stress mekanizmalarını kavrayabilme
4 Gıda işletmelerinde biyofilm oluşumu hakkında bilgi
5 Gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin ve engelleme teknolojisinin mikroorganizmalar üzerine etkilerini kavrayabilme
6 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların belirlenmesinde ve tanımlanmasında kullanılan yeni metotlar ile ilgili rapor hazırlayabilme ve sunabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdalarda bulunan mikrorganizmların önemi, rolü ve sınıflandırılması, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, gıdalarda bulunan sporların önemi, spor oluşumu ve germinasyonu, gıdalarda mikrobiyal stress mekanizmaları, gıda işletmelerinde biyofilm oluşumu, gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin mikroorganizmalar üzerine etkileri ve minimal işlem görmüş gıdalar, engelleme teknolojisi, gıdalarda mikrobiyal üremenin modellenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların belirlenmesinde ve tanımlanmasında kullanılan yeni metotlar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıdalarda bulunan mikrorganizmların önemi, rolü ve sınıflandırılması
2 Gıdalarda bulunan mikrorganizmların önemi, rolü ve sınıflandırılması
3 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler
4 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler
5 Gıdalarda bulunan sporların önemi, spor oluşumu ve germinasyonu
6 Gıdalarda mikrobiyal stress mekanizmaları
7 Gıda işletmelerinde biyofilm oluşumu ve mikroorganizmalar arası iletişim
8 Arasınav
9 Gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin mikroorganizmalar üzerine etkileri ve minimal işlem görmüş gıdalar
10 Gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin mikroorganizmalar üzerine etkileri ve minimal işlem görmüş gıdalar
11 Gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojilerin mikroorganizmalar üzerine etkileri ve minimal işlem görmüş gıdalar
12 Engelleme teknolojisinin mikroorganizmalar üzerindeki etkileri
13 Engelleme teknolojisinin mikroorganizmalar üzerindeki etkileri
14 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tanımlanmasında ve belirlenmesinde kullanılan yeni metotlar
15 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tanımlanmasında ve belirlenmesinde kullanılan yeni metotlar
16

• Bhunia, A., Ray, B., 2014. Fundamental Food Microbiology, 5th Ed. CRC Press, Boca Raton. • Doyle, M.P., Buchanan, R., 2013. Food Microbiology - Fundamentals and Frontiers American Society for Microbiology, 4rd Ed. American Society for Microbiology Press, Washington D.C. • Jay, J.M., Loessner, M.J., Golden, D.A., 2005. Modern Food Microbiology. 7th Ed. Springer Science+ Business Media Inc. New York. • Ders notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 35 70
Rapor Sunma 2 5 10
Bireysel Çalışma 2 50 100
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 250

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5 4 5
ÖÇ 6 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek