GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035862016 Gıda Sanayi Atıklarının Biyoteknolojik Değerlendirme Yöntemleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı gıda sanayinde ortaya çıkan atıkları tanıtmak, gruplandırmak ve bunların biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirme olanaklarını anlatmaktır.


Prof. Dr. Yekta Göksungur


1 Gıda atıkların değerlendirilmesiyle elde edilecek ekonomik ve çevresel kazançları kavrayabilmek.
2 Gıda sanayi atıklarını faydalı bir ürüne dönüştürecek biyoteknolojik prosesler hakkında bilgi sahibi olmak
3 Gıda sanayi atıklarının yeni değerlendirme yöntemleri konusundaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek.
4 Yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmeyi öğrenmek
5 Biyoteknoloji alanı ile ilgili disiplinler arasındaki etkileşimi kavrayabilmek.
6


Yok


Yok


Dünyada ortaya çıkan gıda atığı miktarı ve bunların sebep olduğu ekonomik ve çevresel kayıplar, gıda zincirinde atıkların ortaya çıktığı temel aşamalar ve nedenleri, üretim atıkları, dağıtım zinciri atıkları, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar. Gıda sanayi atıklarının sektörel bazda incelenmesi. Gıda sanayi atıklarının değişik ürünlerin üretiminde değerlendirilmesi, atıklardan biyoenerji (biyoetanol, biyogaz, hidrojen, biyodizel) üretimi, kompostlaşma işlemi, organik asit üretimi ve diğer faydalı ürünlerin (mikrobiyal polimerler, enzimler, probiyotik ve prebiyotik ürünler, antioksidan maddeler, biyoaktif maddeler, doğal pigmentler ve aroma maddeleri) üretimi. Ayrıca ders bünyesinde atıklardan, biyoteknolojik prosesleri kullanarak faydalı ürün üretimiyle ilgili son bilimsel literatürler takip edilecek ve tartışılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda atıklarının ortaya çıkma nedenleri, gıda zincirinde ortaya çıktıkları temel aşamalar ve ekonomi ve çevre açısından neden oldukları zararlar
2 Üretimden kaynaklanan atıklar, dağıtım zincirinden kaynaklanan atıklar, tüketici tercihleri ve davranışlarından kaynaklanan atıklar ve bu atıkların sektörel dağılımı; meyve sebze, hububat, et, yağ ve süt sanayi atıkları.
3 Selülozik yapıdaki atıklar, lignoselülozik maddelerin yapısı, bu atıkların enzimatik hidrolizi ve bu hidrolizi gerçekleştirmek için uygulanabilecek ön işlemler
4 Gıda sanayi atıklarının biyoteknolojik yöntemlerle değerlendirilme yöntemleri ve örnekler
5 Katı gıda atıklarının kompostlaması
6 Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi-1 (biyoetanol ve biyogaz üretimi)
7 Makale inceleme ve tartışma
8 Vize
9 Gıda atıklarından biyoyakıt üretimi-2 (hidrojen ve biyodizel üretimi)
10 iMakale inceleme ve tartışma
11 Gıda maddesi atıklarından mikrobiyal polimerler, organik asitler, enzimler, prebiyotik ürünlerin üretilmesi
12 Makale inceleme ve tartışma
13 Gıda sanayi atıklarından antioksidant maddeler, biyoaktif bileşenler, doğal pigmentler ve aroma maddelerinin üretimi.
14 Makale inceleme ve tartışma
15 Proje sunumu
16 Final

Galanakis, C., 2015, Food Waste Recovery, Processing Technologies and Industrial Techniques, Elsevier, 412 pp. Tiwari, B., Norton, T., Holden, N.,2014, Sustainable Food Processing, Wiley Blackwell, 581 pp. Mattsson,B., Sonesson, U.,2003, Envronmentaly-Friendly Food Procesing, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, 256 pp.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 30 30
Proje Sunma 1 1 1
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 10 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 4 20 80
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek