Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035252016 | Uygulamalı Protein Mühendisliği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Moleküler biyoteknoloji, rekombinant protein üretimi, protein moleküllerinin tasarımı ve protein saflaştırma tekniklerinin teorik ve uygulamalı olarak öğrenilmesi.
Dr. Burcu KAPLAN TÜRKÖZ
1 | Moleküler biyoteknoloji yöntemlerini tanımak |
2 | Gen aktarımı ve rekombinant protein üretiminin prensiplerini öğrenmek |
3 | Protein saflaştırma teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak |
4 | Rekombinant proteinlerin gıda biyoteknolojisinde kullanım alanları hakkında güncel gelişmeleri sözlü ve görsel olarak aktarabilmeyi öğrenmek |
5 | Protein mühendisliği uygulamalarına ilişkin disiplinler arasındaki etkileşimi kavrayabilmek. |
6 | Laboratuar uygulamalarıyla DNA klonlama, protein üretimi ve saflaştırma konularında tecrübe kazanmak, deneysel sonuçları analiz etmeyi ve aktarmayı öğrenmek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Rekombinant DNA teknolojilerine giriş, Gen İzolasyonu ve DNA moleküllerinin hazırlanması, polimeraz zincir reaksiyon, Protein mühendisliğinde kullanılan vektörler ve özellikleri, Rekombinant DNA klonlama, restriksiyon enzimler, Bakteride gen ekspresyonu , protein ifade hücreleri, Bakteride Protein Sentezi, Bakteride rekombinant füzyon protein üretimi, Protein saflaştırma teknikleri: hücre parçalama, afinite saflaştırma, iyon değişim ve jel filltrasyon, Protein biyofiziksel karakterizasyon, Rekombinant proteinlerin kullanım alanları ve protein tasarımı
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Rekombinant DNA teknolojilerine giriş | laboratuar güvenliği, mikropipet kullanımı ve besi yeri hazırlama | ||
2 | Gen İzolasyonu ve DNA moleküllerinin hazırlanması | Primer tasarımı, polimeraz zincir reaksiyon, agaroz jel elektroforezi | ||
3 | Protein mühendisliğinde kullanılan vektörler ve özellikleri | Vektör DNA izolasyonu ve agaroz jelden DNA saflaştırılması | ||
4 | Rekombinant DNA klonlama, restriksiyon enzimleri | Restriksiyon enzimleri ile klonlama | ||
5 | Bakteride gen ekspresyonu , protein ifade hücreleri | Bakteri transformasyon, LB-agar besi yeri hazırlama | ||
6 | Bakteride Protein Sentezi | Koloni PCR | ||
7 | Makale inceleme ve tartışma | Plazmid izolasyon | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Bakteride rekombinant füzyon protein üretimi | Ekspresyon hücresine transformasyon | ||
10 | Protein saflaştırma teknikleri: hücre parçalama, afinite saflaştırma | küçük ölçekli kültürde protein üretimi | ||
11 | Protein saflaştırma teknikleri: iyon değişim ve jel filltrasyon | SDS-PAGE | ||
12 | Protein biyofiziksel karakterizasyon | Büyük ölçek protein üretimi | ||
13 | Rekombinant proteinlerin kullanım alanları ve protein tasarımı | Protein saflaşıtrma I | ||
14 | Öğrenci sunumları | Protein saflaşıtrma II | ||
15 | Makale inceleme ve tartışma | Özet ve tartışma | ||
16 | Final sınavı |
1. Principles of Gene Manipulation and Genomics, SB. Primrose, R. Twyman, 7. Edition, Wiley-Blackwell, 2006. 2. Gene Cloning and DNA Analysis : An Introduction, T. Brown, 6. Edition, Wiley-Blackwell, 2010 3. Recombinant Protein Purification Handbook, Principles and Methods, GE Healthcare
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Laboratuvar | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Makale Kritik Etme | 2 | 6 | 12 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 226 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 6 | 4 |