GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035432017 Gıda Sanayiinde Enerji Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu ders amacı öğrencilerin; değişik gıda sektörleri için haşlama, dondurma, sterilizasyon, buharlaştırma, membran ayırma gibi işlemler için enerji ve ekserji analizlerinin yanısıra, enerji tasarrufu uygulamaları ve gıda üretim atıklarından enerji üretimi konularında bilgi sahibi olmalarıdır.


Prof.Dr.Sebnem TAVMAN


1 Konu ile ilgili yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmek.
2 Enerji hesaplama ve ölçüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
3 Gıda işleme sistemleri veya bir gıda işletmesi için enerji ve ekserji analizi yapabilmek.
4 Etkin enerji kullanımının önemini kavramak
5 Enerjinin geri kazanımı ve enerji tasarruf yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
6 Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak.

Birinci Öğretim


Yok


Termodinamik, Isı ve kütle transferi lisans derslerini almış olmak önerilir


Enerji hesaplama yöntemleri, enerji tüketimi ölçüm yöntemleri, gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi, gıda sanayiinde enerji ve ekserji analizi, gıda sanayiinde enerji üretimi ve geri kazanımı, yenilenebilir enerji kaynakları.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda sanayinde kullanılan enerji kaynakları
2 Enerji hesaplama yöntemleri
3 Gıda işleme sistemleri için enerji hesapları
4 Ekserji analizi
5 Gıda işleme sistemleri için ekserji hesapları
6 Proje sunumları
7 Proje sunumları
8 Arasınav
9 Enerji ölçüm yöntemleri
10 Gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi
11 Gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi
12 Gıda endüstrisinde enerji üretimi ve enerji tasarruf yöntemleri
13 Alternatif enerji kaynakları ve kullanım alanları
14 Proje sunumları
15 Proje sunumları
16 Final

DERS KİTABI: 1. Wang L. , 2009,, Energy Efficiency and Management in Food Processing Facilities. CRC Press, Boca Raton, FL. 476 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Klemes J., Smith R, Kim JK 2008, Handbook of Water and Energy Management in Food Processing CRC Press, Boca Raton, FL.1126 pp.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 3 20 60
Proje Sunma 3 10 30
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 232

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 2 3
ÖÇ 3 2 5
ÖÇ 4 2 3
ÖÇ 5
ÖÇ 6 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek