Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035432017 | Gıda Sanayiinde Enerji | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders amacı öğrencilerin; değişik gıda sektörleri için haşlama, dondurma, sterilizasyon, buharlaştırma, membran ayırma gibi işlemler için enerji ve ekserji analizlerinin yanısıra, enerji tasarrufu uygulamaları ve gıda üretim atıklarından enerji üretimi konularında bilgi sahibi olmalarıdır.
Prof.Dr.Sebnem TAVMAN
1 | Konu ile ilgili yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmek. |
2 | Enerji hesaplama ve ölçüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
3 | Gıda işleme sistemleri veya bir gıda işletmesi için enerji ve ekserji analizi yapabilmek. |
4 | Etkin enerji kullanımının önemini kavramak |
5 | Enerjinin geri kazanımı ve enerji tasarruf yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
6 | Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak. |
Birinci Öğretim
Yok
Termodinamik, Isı ve kütle transferi lisans derslerini almış olmak önerilir
Enerji hesaplama yöntemleri, enerji tüketimi ölçüm yöntemleri, gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi, gıda sanayiinde enerji ve ekserji analizi, gıda sanayiinde enerji üretimi ve geri kazanımı, yenilenebilir enerji kaynakları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda sanayinde kullanılan enerji kaynakları | ||
2 | Enerji hesaplama yöntemleri | ||
3 | Gıda işleme sistemleri için enerji hesapları | ||
4 | Ekserji analizi | ||
5 | Gıda işleme sistemleri için ekserji hesapları | ||
6 | Proje sunumları | ||
7 | Proje sunumları | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Enerji ölçüm yöntemleri | ||
10 | Gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi | ||
11 | Gıda işleme sistemlerinde enerji tüketimi | ||
12 | Gıda endüstrisinde enerji üretimi ve enerji tasarruf yöntemleri | ||
13 | Alternatif enerji kaynakları ve kullanım alanları | ||
14 | Proje sunumları | ||
15 | Proje sunumları | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: 1. Wang L. , 2009,, Energy Efficiency and Management in Food Processing Facilities. CRC Press, Boca Raton, FL. 476 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Klemes J., Smith R, Kim JK 2008, Handbook of Water and Energy Management in Food Processing CRC Press, Boca Raton, FL.1126 pp.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 3 | 20 | 60 |
Proje Sunma | 3 | 10 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 232 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | ||||||
ÖÇ 2 | 2 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 2 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 2 | 3 | |||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | 3 |