GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035872021 Gıda Analizlerinde Spektroskopik Yöntemler Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Spektroskopik yöntemler gıda mühendisliğinde yüksek lisans çalışması yapan öğrenciler tarafından sıklıkla kullanılır. Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencileri tarafından üç boyutlu renk ölçme yöntemleri, ultraviole/görünür alan spektroskopisi, fluorometri, atomik absorpsiyon spektroskopisi, grafit fırın, kütle spektrometrisi, gaz kromatografisi/kütle spektrometrisi (GC/MS) ve sıvı kromatografisi/kütle spektrometrisi (LC/MS), IR spektroskopi, FITR, NMR gibi çeşitli spektroskopik yöntemlerin öğrenilmesidir.


Prof. Dr. Özgül Özdestan Ocak


1 1. Spektroskopik yöntemlerin çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmak.
2 Spektroskopik cihazların kısımları hakkında bilgi sahibi olmak.
3 Spektroskopik gıda analizlerinde girişimleri engelleme ve hata kaynaklarını bulabilme yeteneği kazanmak
4 Gıda analizlerinde spektroskopik analizleri uygulama ve elde ettiği sonuçları hesaplayabilme ve değerlendirebilme yeteneği kazanmak.
5 Gıda analizlerinde spektroskopik yöntemlerin gıda kalitesi açısından önemini kavramak.

Birinci Öğretim



[Yok]


Elektromanyetik radyasyon ve maddeyle etkileşimi, ultraviyole ve görünür alan moleküler spektroskopisi (yöntemin ilkeleri, cihaz ve parçaları, ultraviyole/görünür alan moleküler spektroskopisi uygulamaları), üç boyutlu renk ölçme yöntemleri (CIE ve Hunter renk sistemleri, yansıma ölçümlerinden faydalanarak bazı renk parametrelerinin oluşturulması), fluorometri (fluoresans olayının teorisi, fluorimetre cihazının dizaynı ve aksesuarları), atomik absorpsiyon ve emisyon spektrometrisi (yöntemin prensibi, cihaz ve aksesuarları, grafit fırın), kütle spektrometrisi (yöntemin prensibi, cihaz ve aksesuarları), LC/MS and GC/MS (yöntemin prensibi), IR spektroskopi, FITR ve NMR konularını kapsamaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Elektromanyetik radyasyon ve maddeyle etkileşimi
2 Ultraviole ve görünür alan moleküler spektroskopiye giriş
3 Spektrofotometreler
4 Absorpsiyon ölçümleriyle kantitatif analizlerin gerçekleştirilmesi
5 Üç boyutlu renk ölçme yöntemleri
6 Fluorometri
7 Atomik spektroskopiye giriş
8 Ara sınav
9 Atomik absorpsiyon cihazı
10 Atomik absorpsiyonda girişimler
11 Kütle spektrometrisinin ilkeleri
12 LC/MS and GC/MS yöntemlerinin prensipleri
13 IR spektroskopi
14 FITR
15 NMR
16 Final sınavı

1. Ötleş, S., Özdestan-Ocak, Ö, Nakilcioğlu-Taş, E., Kartal, C, Özyurt, V.H.. (2019). Enstrümental Gıda Analizleri El Kitabı, Sidas medya. 2. Skoog, D. A., Holler, F. J. & Nieman, T. A., (1998). Enstrümantal Analiz İlkeleri, çeviri editörleri: Esma Kılıç, Fitnat Köseoğlu, Hamza Yılmaz, Bilim Yayıncılık. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Skoog, D. A., Holler, F. J. & Nieman, T. A., Principles of Instrumental Analysis Fifth edition, Brooks/Cole Thomson Learning, (1998).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 14 5 70
Ev Ödevi 14 5 70
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek