Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035882022 | Gıda Biliminde Omikler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Gıda Biliminde Omikler (metabolomik, lipidomik ve proteomic), tüketicinin sağlığını, gıda güvenliğini ve kalitesini geliştirmek için ileri omik teknolojilerin uygulanması ve entegrasyonu yoluyla Gıda ve Beslenme üzerine yapılacak çalışmalara ileri düzeyde yön veren yeni bir bilimsel disiplindir.
Prof. Dr. Sedef Nehir El
1 | Bilimsel olarak kanıtlanmış yeni iddialarla fonksiyonel gıdalar üretmek |
2 | Gen-gıda etkileşiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak (Nutrigenomics) |
3 | Bireylerden gıdalara karşı farklı cevapları açıklamak (Nutrigenetics) |
4 | Bağırsak mikrobiyomunun rolünü ve işlevlerini yapılandırmak |
5 | Diyet yoluyla, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve kanserin etkisini azaltmak (arkasındaki moleküler mekanizmaları keşfetmek). |
6 | Biyoinformasyon konusunda ilerleme (veri işleme, kümelenme, dinamikler veya çeşitli “omics” seviyelerinin entegrasyonu dahil) |
7 | Nutrigenomik, mikrobiyom ve metabolom yöntemlerini (16S sekans ve metagenom sekanslama (NGS), NMR, HPLC-MS, GC-MS) değerlendirmek. |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Gıdanın metabolizmadaki yolculuğu | ||
3 | Çataldan hücreye | ||
4 | Gıda, sağlık ve gıda omikleri üçlemesine giriş | ||
5 | Biyoaktivite/sindirim prosesinde gıda omiklerin rolü | ||
6 | Gıdadaki biyoaktif bileşiklerin sağlık üzerine etkilerini omic stratejiler ile değerlendirmek | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Gıda bilimi ve beslenme alanında foodomic tekniklerinin prensipleri ve uygulamaları | ||
9 | Nutrigenomik yaklaşımlar, foodomik araçlar, metabolomik, proteomik, lipidomik uygulamalar | ||
10 | Gıda işleme kontrolü ve gıda güvenliğinin değerlendirilmesi için gıda omiklerinin kullanımı | ||
11 | Bioinformatics applications | ||
12 | Gelecek konulara bakış | ||
13 | Makale sunumu | ||
14 | Makale sunumu |
1. Foodomics, Advanced Mass Spectrometry in Modern Food Science and Nutrition, Edited by Alejandro Cifuentes, 2013, John Wiley & Sons, Inc. Dale J.W., von Schantz M., Plant N. From genes to genomes. Third Edition. 2012, Wiley-Blackwell. ISBN: 9781118169452 2. Foodomics: Omic Strategies and Applications in Food Science. Editor: Jorge Barros-Velázquez, Print ISBN-10: 1788018842 3. Bioinformatics for High Throughput Sequencing Editors: Naiara Rodríguez-Ezpeleta, Michael Hackenberg, Ana M. Aransay, Print ISBN: 978-1-4614-0781-2
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 10 | 2 | 20 |
Örnek Vaka İncelemesi | 4 | 6 | 24 |
Makale Kritik Etme | 7 | 2 | 14 |
Bireysel Çalışma | 1 | 36 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Okuma | 4 | 5 | 20 |
Ev Ödevi | 5 | 6 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 238 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 7 | 5 |