GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035882022 Gıda Biliminde Omikler Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans



Gıda Biliminde Omikler (metabolomik, lipidomik ve proteomic), tüketicinin sağlığını, gıda güvenliğini ve kalitesini geliştirmek için ileri omik teknolojilerin uygulanması ve entegrasyonu yoluyla Gıda ve Beslenme üzerine yapılacak çalışmalara ileri düzeyde yön veren yeni bir bilimsel disiplindir.


Prof. Dr. Sedef Nehir El


1 Bilimsel olarak kanıtlanmış yeni iddialarla fonksiyonel gıdalar üretmek
2 Gen-gıda etkileşiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak (Nutrigenomics)
3 Bireylerden gıdalara karşı farklı cevapları açıklamak (Nutrigenetics)
4 Bağırsak mikrobiyomunun rolünü ve işlevlerini yapılandırmak
5 Diyet yoluyla, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve kanserin etkisini azaltmak (arkasındaki moleküler mekanizmaları keşfetmek).
6 Biyoinformasyon konusunda ilerleme (veri işleme, kümelenme, dinamikler veya çeşitli “omics” seviyelerinin entegrasyonu dahil)
7 Nutrigenomik, mikrobiyom ve metabolom yöntemlerini (16S sekans ve metagenom sekanslama (NGS), NMR, HPLC-MS, GC-MS) değerlendirmek.

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]



Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Gıdanın metabolizmadaki yolculuğu
3 Çataldan hücreye
4 Gıda, sağlık ve gıda omikleri üçlemesine giriş
5 Biyoaktivite/sindirim prosesinde gıda omiklerin rolü
6 Gıdadaki biyoaktif bileşiklerin sağlık üzerine etkilerini omic stratejiler ile değerlendirmek
7 Arasınav
8 Gıda bilimi ve beslenme alanında foodomic tekniklerinin prensipleri ve uygulamaları
9 Nutrigenomik yaklaşımlar, foodomik araçlar, metabolomik, proteomik, lipidomik uygulamalar
10 Gıda işleme kontrolü ve gıda güvenliğinin değerlendirilmesi için gıda omiklerinin kullanımı
11 Bioinformatics applications
12 Gelecek konulara bakış
13 Makale sunumu
14 Makale sunumu

1. Foodomics, Advanced Mass Spectrometry in Modern Food Science and Nutrition, Edited by Alejandro Cifuentes, 2013, John Wiley & Sons, Inc. Dale J.W., von Schantz M., Plant N. From genes to genomes. Third Edition. 2012, Wiley-Blackwell. ISBN: 9781118169452 2. Foodomics: Omic Strategies and Applications in Food Science. Editor: Jorge Barros-Velázquez, Print ISBN-10: 1788018842 3. Bioinformatics for High Throughput Sequencing Editors: Naiara Rodríguez-Ezpeleta, Michael Hackenberg, Ana M. Aransay, Print ISBN: 978-1-4614-0781-2



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 10 2 20
Örnek Vaka İncelemesi 4 6 24
Makale Kritik Etme 7 2 14
Bireysel Çalışma 1 36 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 24 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 4 5 20
Ev Ödevi 5 6 30
Toplam İş Yükü (saat) 238

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5
ÖÇ 7 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek