GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035992023 Şeker ve şekerli ürünler teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans



Şekerli ürünler, ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Şekerleme teknolojileri gıda işleme konusunda ayrı bir sektör özelliği taşımakta olup bu konu hiç bir ders kapsamında işlenmemektedir. Bu ders kapsamında şekerleme ürünleri, bilimi ve üretim tekniği konularında kapsamlı bilgiler verilmektedir.


Doç. Dr. Ahsen RAYMAN ERGÜN


1 Şeker ürünlerinin tanımını ve kimyasal bileşimini öğrenmek
2 Şekerlemelerin temel hammaddelerini ve diğer içeriklerini öğrenmek.
3 Şekerleme ürünlerinin çeşitlerini ve sınıflandırılmasını öğrenmek.
4 Şekerleme üretim tekniklerini anlamak
5 Ürünlerin ambalajlanma mekanizmalarını ve saklama koşullarını öğrenmek.
6 Şekerleme sektöründeki yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak

Birinci Öğretim


YOK


YOK


Şekerleme ürünleri, sınıflandırılması, kimyasal yapısı ve bileşen maddeleri, şekerleme ürünleri üretim yöntemleri, kullanım alanları, şekerleme teknolojisinde yeni teknikler ve gelişmeler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Şekerleme tanımı, tarihçesi, bileşenleri Şekerli ürünler üretiminde kullanilan hammaddeler Şekerli Ürünler Üretiminde Kullanılan Diğer Bileşenler Şekerleme ürünlerinin sınıflandırılması Şekerleme üretim yöntemleri Pişirme teknikleri Ambalajlama ve depolama teknikleri Ara sınav Meyve şekerlemeleri Tablet, draje ve jöle şekerlemeler Sert şekerlemeler Çiğnenir şekerlemeler Dolgulu ve dolgusuz bonbon (sert karamela) şekerler Şekerleme sanayisinde yeni gelişmeler Sunumlar Final sınavı power point sunumu YOK

YOK


sunum proje


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 100

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 2 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 5 70
Okuma 14 3 42
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4
ÖÇ 2 4 3
ÖÇ 3 5 5 4
ÖÇ 4 4 3
ÖÇ 5 5 3
ÖÇ 6 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek