GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035352024 Gıdaların Enerjisini Azaltmada Uygulanabilecek Alternatif Yaklaşımlar Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans



Dünya genelindeki beslenme rehberlerine göre, toplam enerjinin en fazla %30’unun yağlardan ve en fazla %10’unun rafine şekerlerden sağlanması önerilmektedir. Gıdaların enerji içeriğini azaltmada kullanılan temel yaklaşımlar arasında kalori seyreltme, bileşen ikameleri ve kalorik bileşiklerin uzaklaştırılması yer almaktadır. Bu ders kapsamında, gıdaların enerji içeriğini azaltmaya yönelik alternatif yaklaşımlar ele alınacaktır


Doç. Dr. Şebnem ŞİMŞEK


1 Gıdalarda enerji içeriğini azaltmada kullanılan temel yaklaşımları (kalori seyreltme, bileşen ikameleri, kalorik bileşiklerin uzaklaştırılması) tanımlayabilecektir.
2 Enerji azaltmaya yönelik alternatif stratejileri ve bunların gıda teknolojisi ile ilişkisini tartışabilecektir.
3 Enerjisi azaltılmış gıdaların beslenme, sağlık ve tüketici tercihleri açısından önemini değerlendirebilecektir.
4 Enerji azaltma yöntemlerinin ürün geliştirme sürecine etkilerini örnekler üzerinden analiz edebilecektir.

Birinci Öğretim



[Yok]


Ders içeriği kapsamında; alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı, karbonhidrat ve/veya yağ sindirim enzimlerinin inhibisyonu ve düşük enerji yoğunluğuna sahip mikro yapıların oluşturulması konularındaki çalışmalar paylaşılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Gıdaların enerjisini azaltmada kullanılan temel yaklaşımlar
3 Alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı 1
4 Alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı 2
5 Karbonhidrat sindirim enzimlerinin inhibisyonu
6 Yağ sindirim enzimlerinin inhibisyonu
7 Düşük enerji yoğunluğuna sahip mikroyapılar
8 Aeasınav
9 Düşük eneji yoğunluğuna sahip emülsiyonlar
10 Oleojel sistemleri
11 Jeller ve hidrojel yapılar
12 Makale sunumu
13 Makale sunumu
14 Makale sunumu
15 Makale sunumu
16 Final sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 14 196
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 230

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 3 5
ÖÇ 2 5 3 5
ÖÇ 3 5 3 5
ÖÇ 4 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek