| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035352024 | Gıdaların Enerjisini Azaltmada Uygulanabilecek Alternatif Yaklaşımlar | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Dünya genelindeki beslenme rehberlerine göre, toplam enerjinin en fazla %30’unun yağlardan ve en fazla %10’unun rafine şekerlerden sağlanması önerilmektedir. Gıdaların enerji içeriğini azaltmada kullanılan temel yaklaşımlar arasında kalori seyreltme, bileşen ikameleri ve kalorik bileşiklerin uzaklaştırılması yer almaktadır. Bu ders kapsamında, gıdaların enerji içeriğini azaltmaya yönelik alternatif yaklaşımlar ele alınacaktır
Doç. Dr. Şebnem ŞİMŞEK
| 1 | Gıdalarda enerji içeriğini azaltmada kullanılan temel yaklaşımları (kalori seyreltme, bileşen ikameleri, kalorik bileşiklerin uzaklaştırılması) tanımlayabilecektir. |
| 2 | Enerji azaltmaya yönelik alternatif stratejileri ve bunların gıda teknolojisi ile ilişkisini tartışabilecektir. |
| 3 | Enerjisi azaltılmış gıdaların beslenme, sağlık ve tüketici tercihleri açısından önemini değerlendirebilecektir. |
| 4 | Enerji azaltma yöntemlerinin ürün geliştirme sürecine etkilerini örnekler üzerinden analiz edebilecektir. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Ders içeriği kapsamında; alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı, karbonhidrat ve/veya yağ sindirim enzimlerinin inhibisyonu ve düşük enerji yoğunluğuna sahip mikro yapıların oluşturulması konularındaki çalışmalar paylaşılacaktır.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Giriş | ||
| 2 | Gıdaların enerjisini azaltmada kullanılan temel yaklaşımlar | ||
| 3 | Alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı 1 | ||
| 4 | Alternatif karbonhidrat ve/veya yağ ikamelerinin kullanımı 2 | ||
| 5 | Karbonhidrat sindirim enzimlerinin inhibisyonu | ||
| 6 | Yağ sindirim enzimlerinin inhibisyonu | ||
| 7 | Düşük enerji yoğunluğuna sahip mikroyapılar | ||
| 8 | Aeasınav | ||
| 9 | Düşük eneji yoğunluğuna sahip emülsiyonlar | ||
| 10 | Oleojel sistemleri | ||
| 11 | Jeller ve hidrojel yapılar | ||
| 12 | Makale sunumu | ||
| 13 | Makale sunumu | ||
| 14 | Makale sunumu | ||
| 15 | Makale sunumu | ||
| 16 | Final sınavı |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 14 | 196 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 230 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 3 | 5 | ||||
| ÖÇ 2 | 5 | 3 | 5 | ||||
| ÖÇ 3 | 5 | 3 | 5 | ||||
| ÖÇ 4 | 5 | 3 | 5 |