GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035942025 Hayvansal Kaynaklı Biyoaktif Peptitler Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin temel amaçları; hayvansal orijinli biyoaktif peptitlerin tanıtımı, hayvansal biyopeptitlerin fonksiyonel etkileri ve sağlık üzerine etkilerini içeren karakterizasyonu, hayvansal kaynaklı biyoaktif peptitlerin üretimi, saflaştırılması, identifikasyonu ve in-silico yaklaşımların öğrenilmesidir.


Doç. Dr. Burcu ÖZTÜRK KERİMOĞLU


1 Hayvansal gıda kaynaklı biyoaktif peptitleri tanımak
2 Farklı hayvansal kaynaklar ve bunların yan ürünlerinden elde edilen biyoaktif peptitleri incelemek
3 Biyolojik aktif peptitlerin üretim teknikleri, kromatografik ve kütle spektroskopisi analizleri hakkında bilgi sahibi olmak
4 Peptit sekanslarının identifikasyonunda kullanılan in-silico çalışmalar ve peptit sentezini öğrenmek
5 Hayvansal biyopeptitlerin biyoaktiviteleri, fonksiyonel özellikleri ve sağlığı geliştirici etkileri hakkında bilgi edinmek
6 Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin gıda endüstrisindeki potansiyel uygulamaları için yeni yaklaşımlar geliştirebilmek
7 Hayvansal biyopeptitlerle ilgili seçilen bir spesifik konunun bir seminer verilerek sunulması yoluyla ders kapsamında edinilen bilgilerin pratik uygulamalarını kavramak

Birinci Öğretim


Yok


Öğrencilerin gıda kimyası, protein kimyası, kas ve et biyokimyası konularını gözden geçirmeleri önerilmektedir.


Hayvansal orijinli (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanlar, su ürünleri, süt ve yumurta) biyoaktif peptitler, biyopeptitlerin elde edilmesinde kullanılan üretim teknikleri, hayvansal biyopeptitlerin biyoaktivite özellikleri ve sağlığı teşvik edici etkileri, saflaştırma ve identifikasyon teknikleri, uygulanan in-silico metotlar ve bu biyopeptitlerin potansiyel uygulamaları konusundaki yenilikçi yaklaşımlar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Hayvansal kaynaklı (et, süt, yumurta) proteinler, bu proteinlerin kimyasal ve fonksiyonel özellikleri
2 Biyoaktif peptitlere giriş, biyolojik aktif peptitlerin elde edilmesinde uygulanan yeni teknolojiler
3 Biyoaktif peptitlerin üretiminde enzimatik uygulamalar
4 Hayvansal biyopeptitlerin biyoyararlılığı, biyoerişilebilirliği, fonksiyonel ve sağlığı teşvik edici özellikleri
5 Biyopeptitlerin ekstraksiyon, saflaştırma ve identifikasyon teknikleri
6 Biyoaktif peptitlerin in-silico analizleri
7 Peptit sentezi ve peptitlerde biyoaktivite karakteristiklerinin doğrulanması
8 Ara sınav
9 Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin sınıflandırılması, büyükbaş ve küçükbaş orijinli biyoaktif peptitler
10 Kanatlı hayvan ve su ürünleri orijinli biyoaktif peptitler
11 Yumurta orijinli biyoaktif peptitler
12 Süt orijinli biyoaktif peptitler
13 Hayvansal biyopeptitlerin korunması ve taşınmasında enkapsülasyon uygulamaları
14 Hayvansal yan ürünlerin eldesi ve atık yönetiminde biyopeptit üretiminin rolü
15 Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin fonksiyonel gıda ve nutrasötik olarak kullanımı
16 Final sınavı

• Bhat, Z.F., Kumar, S. 2014. Bioactive Peptides of Animal Origin: A Future Hope. GmbH & Co. KG, Germany. • Onuh, J.O., Selvamuthukumaran, M., Pathak, Y.V. 2021. Bioactive Peptides: Production, Bioavailability, Health Potential, and Regulatory Issues, CRC Press, USA. • Toldrá, F., Wu, J. 2021. Biologically Active Peptides: From Basic Science to Applications for Human Health, Academic Press, USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Örnek Vaka İncelemesi 5 1 5
Seminer 1 2 2
Makale Kritik Etme 10 2 20
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 14 2 28
Ev Ödevi 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 230

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 3 5
ÖÇ 7 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek