| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035942025 | Hayvansal Kaynaklı Biyoaktif Peptitler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin temel amaçları; hayvansal orijinli biyoaktif peptitlerin tanıtımı, hayvansal biyopeptitlerin fonksiyonel etkileri ve sağlık üzerine etkilerini içeren karakterizasyonu, hayvansal kaynaklı biyoaktif peptitlerin üretimi, saflaştırılması, identifikasyonu ve in-silico yaklaşımların öğrenilmesidir.
Doç. Dr. Burcu ÖZTÜRK KERİMOĞLU
| 1 | Hayvansal gıda kaynaklı biyoaktif peptitleri tanımak |
| 2 | Farklı hayvansal kaynaklar ve bunların yan ürünlerinden elde edilen biyoaktif peptitleri incelemek |
| 3 | Biyolojik aktif peptitlerin üretim teknikleri, kromatografik ve kütle spektroskopisi analizleri hakkında bilgi sahibi olmak |
| 4 | Peptit sekanslarının identifikasyonunda kullanılan in-silico çalışmalar ve peptit sentezini öğrenmek |
| 5 | Hayvansal biyopeptitlerin biyoaktiviteleri, fonksiyonel özellikleri ve sağlığı geliştirici etkileri hakkında bilgi edinmek |
| 6 | Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin gıda endüstrisindeki potansiyel uygulamaları için yeni yaklaşımlar geliştirebilmek |
| 7 | Hayvansal biyopeptitlerle ilgili seçilen bir spesifik konunun bir seminer verilerek sunulması yoluyla ders kapsamında edinilen bilgilerin pratik uygulamalarını kavramak |
Birinci Öğretim
Yok
Öğrencilerin gıda kimyası, protein kimyası, kas ve et biyokimyası konularını gözden geçirmeleri önerilmektedir.
Hayvansal orijinli (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanlar, su ürünleri, süt ve yumurta) biyoaktif peptitler, biyopeptitlerin elde edilmesinde kullanılan üretim teknikleri, hayvansal biyopeptitlerin biyoaktivite özellikleri ve sağlığı teşvik edici etkileri, saflaştırma ve identifikasyon teknikleri, uygulanan in-silico metotlar ve bu biyopeptitlerin potansiyel uygulamaları konusundaki yenilikçi yaklaşımlar
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Hayvansal kaynaklı (et, süt, yumurta) proteinler, bu proteinlerin kimyasal ve fonksiyonel özellikleri | ||
| 2 | Biyoaktif peptitlere giriş, biyolojik aktif peptitlerin elde edilmesinde uygulanan yeni teknolojiler | ||
| 3 | Biyoaktif peptitlerin üretiminde enzimatik uygulamalar | ||
| 4 | Hayvansal biyopeptitlerin biyoyararlılığı, biyoerişilebilirliği, fonksiyonel ve sağlığı teşvik edici özellikleri | ||
| 5 | Biyopeptitlerin ekstraksiyon, saflaştırma ve identifikasyon teknikleri | ||
| 6 | Biyoaktif peptitlerin in-silico analizleri | ||
| 7 | Peptit sentezi ve peptitlerde biyoaktivite karakteristiklerinin doğrulanması | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin sınıflandırılması, büyükbaş ve küçükbaş orijinli biyoaktif peptitler | ||
| 10 | Kanatlı hayvan ve su ürünleri orijinli biyoaktif peptitler | ||
| 11 | Yumurta orijinli biyoaktif peptitler | ||
| 12 | Süt orijinli biyoaktif peptitler | ||
| 13 | Hayvansal biyopeptitlerin korunması ve taşınmasında enkapsülasyon uygulamaları | ||
| 14 | Hayvansal yan ürünlerin eldesi ve atık yönetiminde biyopeptit üretiminin rolü | ||
| 15 | Hayvansal kaynaklı biyopeptitlerin fonksiyonel gıda ve nutrasötik olarak kullanımı | ||
| 16 | Final sınavı |
• Bhat, Z.F., Kumar, S. 2014. Bioactive Peptides of Animal Origin: A Future Hope. GmbH & Co. KG, Germany. • Onuh, J.O., Selvamuthukumaran, M., Pathak, Y.V. 2021. Bioactive Peptides: Production, Bioavailability, Health Potential, and Regulatory Issues, CRC Press, USA. • Toldrá, F., Wu, J. 2021. Biologically Active Peptides: From Basic Science to Applications for Human Health, Academic Press, USA.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Tartışma | 14 | 2 | 28 |
| Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
| Örnek Vaka İncelemesi | 5 | 1 | 5 |
| Seminer | 1 | 2 | 2 |
| Makale Kritik Etme | 10 | 2 | 20 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Okuma | 14 | 2 | 28 |
| Ev Ödevi | 10 | 3 | 30 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 230 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 3 | ||||||
| ÖÇ 2 | 3 | ||||||
| ÖÇ 3 | 4 | ||||||
| ÖÇ 4 | 4 | ||||||
| ÖÇ 5 | 4 | ||||||
| ÖÇ 6 | 3 | 5 | |||||
| ÖÇ 7 | 4 | 5 |