GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035452025 Gıda Mühendisliği Bilimsel Araştırmalarında Bilgisayar Uygulamaları Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Mevcut ders; gıda mühendisliği alanında lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilerin bilimsel araştırmalarda kullanabilecekleri temel bilgisayar uygulamaları ve araçlarını etkin bir şekilde öğrenmelerini sağlamak ve Microsoft Office programlarını, referans yönetim yazılımlarını ve veri analizi yöntemlerini kullanarak; bilimsel araştırma süreçlerinde veri aktarımı, veri düzenleme, veri hesaplama, veri sunumu ve verilerin değerlendirilmesi konularında yetkinlik kazanmalarını sağlamayı amaçlamaktadır.


Doç. Dr. Burcu Öztürk Kerimoğlu


1 Gıda mühendisliği disiplininde lisansüstü araştırmalarda uygulamak üzere temel bilgisayar becerilerini geliştirme
2 Bilimsel yayın ve/veya tez yazımı için Word programını etkin bir şekilde kullanabilme
3 Word programında metin düzenleme araçları, tablo ve şekil eklentileri, bilimsel referans yönetimi, denklem editörü, yazım denetimi gibi araçların kullanımı hakkında bilgi sahibi olma
4 Matematiksel hesaplamalar, formatlama ve listeleme, mantıksal sınamalar, veri analizi ve grafik çizimi işlemlerinde Excel programını kullanabilme
5 Etkili ve profesyonel sunumlar hazırlamak için PowerPoint programını kullanabilme
6 Office programlarını kullanarak bilimsel veri girişi, veri analizi ve görselleştirme becerilerini geliştirme
7 Bilimsel araştırma süreçlerinde zaman yönetimini kolaylaştıracak pratik bilgisayar uygulamalarını kullanabilme
8 Bilimsel araştırma sürecinin veri işleme ve sunumu aşamalarında görsel ve teknik kaliteyi yükseltme

Birinci Öğretim


Yok


Öğrencilerin, üniversitemiz tarafından ücretsiz olarak sağlanan Microsoft Office 365 hesaplarını açmaları ve dersleri bu hesap üzerinden sağlanan programları kullanarak takip etmeleri önerilmektedir.


Dersin içeriğini temel olarak Microsoft Office (Word, Excel ve PowerPoint) programlarıyla bilimsel belge hazırlama ve düzenleme, veri girişi, veri işleme, veri analizi ve verilerin görsel sunumu konularının gıda mühendisliği disiplinindeki uygulamaları oluşturmaktadır. Bu içerik kapsamında; Word programında öğrencilerin bilimsel raporlar ve tezler için uygun biçimlendirme becerileri kazanmaları hedeflenmekte olup şablon kullanımı, belge yönetimi, metin düzenleme, yazım denetimi, içindekiler tablosu oluşturma, tablo çizimi ve düzenleme, denklem editörü kullanma, dipnot ve kaynakça yönetimi, referans yönetim araçlarının kullanımı ve Word programına entegrasyonu işlemleri uygulamalı olarak ele alınacaktır. Excel programında temel matematiksel hesaplamalar, formül oluşturma, hücre formatlama, listeleme, koşullu biçimlendirme, mantıksal fonksiyonlar (EĞER, VE, VEYA), grafik oluşturma ve düzenleme, veri analizi araç seti ve çözücü uygulamaları, regresyon analizi ve temel istatistiksel analizlerin uygulamaları ile veri modelleme ve optimizasyon becerileri geliştirilecektir. PowerPoint programı kapsamında; etkili slayt tasarımı, slayt düzenleme, tasarım şablonları kullanımı, bilimsel verilerin görselleştirilmesi, diğer metin, görsel, grafik ve tabloların sunumlara entegrasyonu, bilimsel poster tasarımı konuları uygulamalı olarak ele alınacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Bilgisayar uygulamalarına giriş, bilimsel araştırmalarda bilgisayar uygulamalarının önemi ve temel kavramlar Office 365 programlarının kurulumu, Windows Update ve bulut uygulamaları
2 Microsoft Word ile bilimsel yazı hazırlama (1. Kısım): Arayüz tanıtımı ve temel fonksiyonlar Bildiri ve/veya makale yazımında şablon kullanımı, metin düzenleme, formatlama, içindekiler, sayfa numarası, dipnot, son not, alt ve üst bilgi, yazım denetimi uygulamaları
3 Microsoft Word ile bilimsel yazı hazırlama (2. Kısım): Tablo çizimi ve düzenleme, görsel oluşturma ve yönetimi, denklem editörü Bilimsel yazılara tablo ekleme, tablo dizaynı ve düzenlemesi, metne görsel ve 3 boyutlu model ekleme, SmartArt ve denklem editörü kullanma uygulamaları
4 Referans yazım araçları, Mendeley programı kurulumu, arayüzün tanıtımı, Mendeley programının Microsoft Word programı ile entegrasyonu, atıf verme ve kaynakça listesi oluşturma Pdf formatında sunulan kaynak dosyalarını Mendeley programına aktarma, makale/tez metni içinde bu dosyaları kullanarak kaynakça listesi oluşturma ve düzenleme
5 Microsoft Excel’e giriş: Genel tanıtım, temel veri yönetimi için veri girişi, hücre formatlama, formüller ve temel fonksiyonlar Veri setinde hücre formatlama, temel matematiksel çözümlemeler, minimum, maksimum, sayı, aritmetik ortalama ve standart sapma formüllerini uygulama
6 Microsoft Excel’de veri sıralama, listeler, filtreleme, koşullu biçimlendirme Veri setinden farklı listeler oluşturma, filtreleme ve koşullu biçimlendirme fonksiyonlarını uygulama
7 Microsoft Excel’de Pivot tabloların kullanım amaçları, Pivot tablo oluşturulması ve düzenlenmesi Veri setinden Pivot tablo oluşturma, gruplama ve filtreleme, işlemleri genişletme, daraltma ve karşılaştırma uygulamaları
8 Ara sınav
9 Microsoft Excel’de mantıksal fonksiyonlar Eğer, çoklu eğer, ve, veya fonksiyonlarının örnek vakalarda kullanımı
10 Microsoft Excel’de grafik çizimi, grafik üzerinde veri seçimi ve düzenlenmesi, grafik öğeleri, doğru denklemi eldesi, farklı tip grafiklerin eldesi, çok eksenli grafiklerin oluşturulması Örnek veri setlerinin kullanımı ile sütun, çizgi, halka, çubuk, x-y dağılım, radar ve histogram grafikleri ve Gantt çizelgelerinin oluşturulması
11 Microsoft Excel’de doğrusal ve eğrisel regresyon analizleri Örnek veri setleri üzerinden doğrusal ve eğrisel regresyon analizlerinin uygulanması ve raporlama
12 Microsoft Excel’de çözücü eklentisi kurulumu, eklentinin kullanımı, optimizasyon ve karar destek sistemleri Örnek vakalar üzerinden çözücü kullanımı ile değişken ve sınır tanımlayarak hedef değer hesaplamaları
13 Microsoft Excel’de temel istatistiksel analizler Örnek veri setlerinin kullanımı ile T-testi ve varyans analizi (ANOVA) uygulamaları
14 Microsoft PowerPoint programında bilimsel sunular hazırlama, şablon oluşturma, slayt tasarımı ve düzenleme, tablo, grafik, fotoğraf, şema, vb. görsellerin sunu dosyasına entegre edilmesi PowerPoint programında gıda bilimi ve teknolojisi alanında seçilen bir konu hakkında bir sunum dosyası hazırlama
15 Microsoft PowerPoint programı ile akış şemaları ve bilimsel poster hazırlama PowerPoint programını kullanarak gıda işleme prosesleri hakkında akış şemaları hazırlama, sunulan bir metin örneği üzerinden bilimsel bir poster hazırlama
16 Final sınavı

Bağcı, Ö. (2020). İleri düzey Excel 2019: Excel 2013, 2016 ve Office 365 Excel Uyumlu. Seçkin Yayıncılık, Ankara, Türkiye. Carter, N. (2019). Office 365 User Guide: A comprehensive guide to increase collaboration and productivity with Microsoft Office 365. Packt Publishing Ltd., Birmingham, UK. Held, B., Moriarty, B., & Richardson, T. (2019). Microsoft Excel Functions and Formulas with Excel 2019/Office 365. Mercury Learning and Information, Dulles, USA. Wilson, K. (2018). Essential Office 365 Third Edition: The Illustrated Guide to Using Microsoft Office. Elluminet Press Ltd., Liverpool, UK.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 60
Uygulama/Pratik 1 40
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 3 42
Problem Çözümü 15 3 45
Örnek Vaka İncelemesi 7 3 21
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 3 3
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Ev Ödevi 10 3 30
Toplam İş Yükü (saat) 234

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 4
ÖÇ 2 4 5
ÖÇ 3 5 4
ÖÇ 4 4 4 4 2 3
ÖÇ 5 2 5 4 2 3
ÖÇ 6 5 5 4 3 2
ÖÇ 7 3 3 4 4 4
ÖÇ 8 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek