| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035472025 | Meyve Sebzelerde Renk Maddeleri: Bileşimi, Eldesi ve Endüstriye Kullanımı | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Meyve sebze işleme teknolojisinde renk en önemli kalite kriterleri arasındadır. Birçok meyve sebze antosiyanin, likopen, klorofil gibi doğal renk maddeleri içermektedir. Bu dersin amacı rengin önemi, meyve ve sebzelerde renk maddeleri ve elde etme yöntemleri hakkında bilgi verilmesidir.
Doç.Dr. Ahsen RAYMAN
| 1 | Gıda teknolojisinde renk ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak |
| 2 | Meyve ve sebzelere renk veren maddeleri öğrenmek |
| 3 | Renk maddelerinin kimyasal yapıları hakkında bilgi sahibi olmak |
| 4 | Doğal renk maddeleri ve ekstraksiyon yöntemlerini öğrenmek |
| 5 | Yapay renklendiricilerin doğal renk maddelerinden farklarını öğrenmek |
| 6 | Renk maddeleri ile zenginleştirilen ürünler hakkında bilgi sahibi olmak |
Birinci Öğretim
YOK
YOK
Renk maddeleri, doğal ve yapay renklendiriciler, sınıflandırılması, kimyasal yapısı ve bileşen maddeleri, meyve sebzelerden elde etme yöntemleri, kullanım alanları, yeni teknikler ve gelişmeler.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Renk tanımı ve önemi Meyve ve sebzelerde doğal renk maddeleri ve sağlık üzerine etkisi Renk maddelerinin sınıflandırılması ve fiziksel, kimyasal, özellikleri Ekstraksiyon yöntemleri Likopen Antosiyaninler Klorofil Ara sınav Betalainler Karotenoidler İnorganik doğal renklendiriciler Yapay renklendiriciler Atıklardan renk maddesi eldesi Renk maddesi ile geliştirilen yeni ürünler Sunumlar Final sınavı | power point sunum | YOK |
YOK
sunum proje hazırlama
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 40 |
| Toplam | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 100 | |
YOK
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Proje Hazırlama | 4 | 2 | 8 |
| Proje Sunma | 4 | 8 | 32 |
| Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 4 | 16 |
| Okuma | 14 | 2 | 28 |
| Ev Ödevi | 8 | 12 | 96 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 240 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | 4 | |||||
| ÖÇ 2 | 4 | 3 | |||||
| ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | ||||
| ÖÇ 4 | 5 | ||||||
| ÖÇ 5 | 4 | ||||||
| ÖÇ 6 | 4 | 5 |