| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035442025 | Et ve Süt Endüstrisi Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin temel amacı; öğrencilerin et ve süt endüstrisinde çeşitli ürünlerin işlenmesi sırasında ortaya çıkan yan ürünlerin sınıflandırılması ve bu ürünlerin değerlendirilmesi için uygulanan yaklaşımlar konularında bilgilenmelerini ve deneyim kazanmalarını sağlamaktır.
Doç. Dr. Burcu ÖZTÜRK KERİMOĞLU Doç. Dr. Müge URGU ÖZTÜRK
| 1 | Et ve süt ürünleri işleme sırasında oluşan yan ürünleri tanımlama ve sınıflandırma becerisi kazanılması |
| 2 | Et ve süt sektörü yan ürünlerini değerlendirme teknikleri hakkında bilgi sahibi olma |
| 3 | Et ve süt endüstrisi yan ürünlerinin değerlendirilmesinde yenilikçi biyoteknolojik yöntemler hakkında bilgi verilmesi |
| 4 | Sürdürülebilir gıda üretimi yaklaşımları kapsamında hayvansal kaynaklı yan ürünlerin değerlendirilmesinin önemi hususunda mühendislik bakış açısının geliştirilmesi |
| 5 | Yan ürünlerin ekonomik ve çevresel değerinin arttırılmasına yönelik stratejiler oluşturma becerisinin kazanılması |
| 6 | Biyoteknolojik süreçleri, bu kapsamda özellikle enzimatik hidrolizi, yan ürünlerin dönüştürülmesinde uygulama becerisi geliştirilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Bu ders, et ve süt endüstrisi yan ürünleri, bu ürünlerin önemi, sınıflandırılması, değerlendirme teknikleri ve bu kapsamda uygulanan yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojik yöntemlerin uygulamaları konularını içermektedir.
| Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Dersin tanıtımı, et ve süt endüstrisi ile ilgili güncel bilgiler | Et ve süt endüstrisi üretim süreçleri ile ilgili video gösterimi | ||
| 2 | Sürdürülebilirlik ve hayvansal gıda endüstrisi yan ürünlerinin ilişkileri | |||
| 3 | Et endüstrisi yan ürünlerinin sınıflandırılması ve karakteristik özellikleri | Hayvansal kaynaklı yan ürünlerin dünya genelinde sınıflandırılması üzerine literatür ve piyasa araştırması ile ilgili grup çalışması | ||
| 4 | Süt endüstrisi yan ürünlerinin sınıflandırılması ve karakteristik özellikleri | Süt endüstrisi yan ürünlerinin sınıflandırılması ve karakteristik özellikleri | ||
| 5 | Et endüstrisinde yan ürünlerinin değerlendirme teknikleri | Et endüstrisi yan ürünlerinin üretimi ile ilgili teknik gezi | ||
| 6 | Süt endüstrisinde yan ürünlerinin değerlendirme teknikleri | Süt endüstrisi yan ürünlerinin üretimi ile ilgili teknik gezi | ||
| 7 | Et ve süt endüstrisi yan ürünlerinin değerlendirilmesinde yenilikçi biyoteknolojik yöntemler | Enzimatik hidroliz ve ısıl olmayan teknolojilerin kombine uygulamaları | ||
| 8 | Ara sınav | |||
| 9 | Kırmızı et üretiminden elde edilen yan ürünler ve değerlendirme teknikleri | Et üretimi kaynaklı örnek bir yan ürünün fiziksel ve kimyasal analizleri | ||
| 10 | Kanatlı eti üretiminden elde edilen yan ürünler ve değerlendirme teknikleri | Et ve süt kaynaklı birer yan üründen enzimatik hidroliz yöntemi ile protein hidrolizatı eldesi | ||
| 11 | Peynir üretiminde elde edilen yan ürünler ve değerlendirme teknikleri | Yan ürünlerden elde edilen protein hidrolizatlarında antioksidan aktivitenin analizi | ||
| 12 | Tereyağı üretiminde elde edilen yan ürünler ve değerlendirme teknikleri | Yan ürünlerden elde edilen protein hidrolizatlarında antihipertansif aktivite analizi | ||
| 13 | Hayvansal kaynaklı yan ürünlerin gıda dışı kullanım alanları | Yan ürünlerden elde edilen protein hidrolizatlarında tekno-fonksiyonel kalite parametrelerinin analizi | ||
| 14 | Et ve süt endüstrisi yan ürünlerinde gıda güvenliği ve kalite kontrol | Öğrenci sunumları | ||
| 15 | Hayvansal yan ürünlerin çevresel etkilerinin azaltılması ve ekonomik değer yaratma stratejileri | Öğrenci sunumları | ||
| 16 | Final sınavı |
Lawrie’s Meat Science (Edited by Toldrá, F.) Handbook of Analysis of Edible Animal By-Products (Edited by Nollet, M.L, Toldr á, F.) Handbook of Meat Processing (Edited by Toldrá, F.) Dairy Plant Management (Edited by Puranik, D.B.) Handbook of Waste Management and Co-Product Recovery in Food Processing (Edited by Waldron, K.W.)
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 50 |
| Uygulama/Pratik | 1 | 50 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Tartışma | 14 | 2 | 28 |
| Soru-Yanıt | 14 | 2 | 28 |
| Örnek Vaka İncelemesi | 5 | 1 | 5 |
| Seminer | 1 | 2 | 2 |
| Makale Kritik Etme | 10 | 2 | 20 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
| Okuma | 14 | 2 | 28 |
| Ev Ödevi | 10 | 3 | 30 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 230 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 3 | ||||||
| ÖÇ 2 | 3 | ||||||
| ÖÇ 3 | 4 | ||||||
| ÖÇ 4 | 4 | ||||||
| ÖÇ 5 | 4 | ||||||
| ÖÇ 6 | 3 | 5 |