Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9149015602020 | Sanayi Üretim Tesislerinde Kaza ve Kaza Sıklık Teoremleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı balıkçılık ve akuakültürde, işleme teknolojisi, balıkçı gemileri, yem sanayi, malzeme ve mekanizasyon sistemleri, makina teçhizat, soğuk hava ve taşımacılık sistemlerinde risk yönetimi ve tehlikeler üzerine temel bilgileri vermektir. Bunun yanında, risk yönetimi ve balık endüstrisi iş yerlerine uygulama yöntemleri üzerine bilgiler vermektir.
Doç. Dr. Fatih PERÇİN
1 | Balıkçılık endüstrisinde temel risk kavramlarını ve tehlikeleri tanımlayabilmesi |
2 | Çalışma ortamlarına ait acil durum planları ve risk analizlerini yapabilmesi |
3 | Risk yönetim planını kavraması |
4 | Risk yönetim planlarını su ürünleri sanayisinin farklı alanlarında ve farklı bölgelerinde uygulayabilmesi |
5 | Su ürünleri sanayinde çeşitli risk faktörlerini planlayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında su ürünleri sanayinde var olan ya da dışardan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, ayrıca farklı çalışma alanlarındaki risk faktörleri ve potansiyel kaynaklarını ortaya koyarak bu faktörleri tanımlama ve korunmayı sağlamak bununla birlikte risk hesaplaması ve değerlendirmesini yaparak potansiyel etkilerinin ortaya konmasıdır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Derse giriş kanun ve yönetmelikler hakkında bilgilendirme | ||
2 | 2 Balıkçılık, akuakültür, işleme teknolojisi, ve yan endüstriler hakkında kanun ve yönetmelikler | ||
3 | Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının iş güvenliği konusundaki genel kanun ve hükümleri | ||
4 | Su ürünleri balıkçılık, akuakültür ve işleme sanayinde tanımlamalar: Tehlike, Hata, Risk, Risk Tanımlaması | ||
5 | Su ürünleri balıkçılık, akuakültür ve işleme sanayinde tehlike kaynakları, önemi, risk faktörlerinin yönlendirilmesinin tanımlanması | ||
6 | Su ürünlerinde balıkçılık, akuakültür ve işleme sektöründe risk yönetimi, planlama, ve kontrol adımları | ||
7 | Acil durum planları ve operasyon pratikleri | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Su ürünleri sanayinde yönetim organizasyonları ve iş güvenliği uzmanlığı. | ||
10 | Risk yönetimi komiteleri ve görevleri | ||
11 | Su ürünleri balıkçılık, akuakültür ve işleme sanayinde risk analizleri I | ||
12 | Su ürünleri balıkçılık, akuakültür ve işleme sanayinde risk analizleri II | ||
13 | Risk analizi metotlarının değerlendirilmesi. Yönetim planlamalarının hazırlanması ve raporlanması. | ||
14 | Dönem Projesi Sunumları I. | ||
15 | Dönem Projesi Sunumları II. | ||
16 | Final Sınavı |
1- 1- 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu, 2- İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirme yönetmeliği 3- 4857 sayılı iş kanunu 4- http://www.csgb.gov.tr 5- http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr de yer alan ilgili yönetmelikler 6- İSG eğitimi ders notları, 7- www.riskworld.com 8- www.agius.com 9- www.worksafe.gov.au 10- D. A. Crowl, J.F. Louvar, "Chemical Process Safety: Fundamentals with Applications", Prentice Hall International Series in the Physical and Chemical Engineering Sciences, 1990. 11- 11-S.Bayçın, G.Özdemir “Proses Güvenliği ve Zararlarının Önlenmesi” ders notları, İzmir, Şubat, 2008.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Problem Çözümü | 6 | 4 | 24 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |