Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9149025422015 | Endüstriyel Hijyen ve İşçi Sağlığı | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, iş ortamlarında hijyenin önemi, etkin mücadele yöntemleri ile kişisel ve toplumsal önemini vurgulamaktır.
Prof.Dr.Alev Haliki Uztan
1 | İş güvenliğinde mikroorganizmaların önemini bilir ve hijyen koşullarını öğrenir |
2 | İş ortamlarında hijyen ile ilgili riskleri tahmin eder ve önler |
3 | İşçi sağlığının, kişisel ve toplumsal önemini ve yansımalarını öğrenir ve önlemeye yönelik uygulamalara katılır |
İkinci Öğretim
Yok
Yok
Hijyenin tanımı ve önemi,mikroorganizmaların tanıtımı ve özellikleri * İş ortamlarında kullanılan araç, gereç, malzeme, koruyucu ekipman ve teçhizatta hijyen koşulları, etkileri ve mücadele yolları, gerekli malzeme, madde ve sistemler, * Çalışma ortamlarında hava, su ve gıda hijyeni * Cildin yapısı, ciltteki hastalık yapabilen mikroorganizmalar, mikrobiyolojik habitatlar, mikroskobik ölçek, mikrobik çoğalma, * Çapraz bulaşma, kişisel hijyen, el hijyeni, yıkama ve kurulamanın bulaşıcı hastalıklardan korunma açısından önemi, * Doğru yerde ve biçimde eldiven kullanımı, etkin el yıkama: prosedürler, el yıkama takımları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Hijyenin tanımı ve önemi, Fiziksel, Kimyasal ve biyolojik risk etmenleri yönünden endüstriyel hijyenin önemi. | ||
2 | Mikroorganizmaların tanıtımı ve endüstriyel sektörlerdeki önemi(Bakteriler) | ||
3 | Mikroorganizmaların tanıtımı ve endüstriyel sektörlerdeki önemi (Mayalar ve Küfler) | ||
4 | Mikroorganizmaların tanıtımı ve endüstriyel sektörlerdeki önemi (Viruslar) | ||
5 | Introduction of microorganisms and their importance in industrial sectors (Parasites) | ||
6 | iş ortamlarında hijyenin önemi, etkileri ve mücadele yolları | ||
7 | arasınav | ||
8 | iş ortamlarında hijyenin önemi, etkileri ve mücadele yolları (Hava) | ||
9 | iş ortamlarında hijyenin önemi, etkileri ve mücadele yolları (Su) | ||
10 | iş ortamlarında hijyenin önemi, etkileri ve mücadele yolları (Gıda) | ||
11 | Deri ve deri yoluyla bulaşan hastalıklar | ||
12 | Kişisel hijyen kurallarının toplumsal yansımaları | ||
13 | Kişisel hijyen kurallarının toplumsal yansımaları | ||
14 | El yıkama., kurulama ve eldiven kullanımının farklı üretim sistemlerindeki önemi ve uygulamaları | ||
15 | Final Sınavı |
Ders Notları, Powerpoint Sunular, Konu ile ilgili web sayfaları. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kitapları Erbil, Ö., Endüstriyel Anorganik Kimya, Ege Üniversitesi Basımevi, 2002 YARDIMCI KİTAPLAR: İnternetdeki konu ile ilgili siteler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 10 | 3 | 30 |
Takım/Grup Çalışması | 10 | 2 | 20 |
Rapor Hazırlama | 1 | 5 | 5 |
Bireysel Çalışma | 22 | 2 | 44 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 8 | 40 |
Okuma | 8 | 2 | 16 |
Toplam İş Yükü (saat) | 191 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 4 |