Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9108015082016 | Gıda İşlemede Sürdürülebilirlik | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste öğrencilerin, gıda işletmelerinde hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar olan tüm süreçleri sürdürülebilirlik açısından değerlendirmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Nurcan Koca, Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Çolak Güneş Prof. Dr. Şebnem Tavman
1 | Gıda proseslerinde sürdürülebirlik kavramını öğrenmek |
2 | Sürdürülebilirlik iile ilişkili parametereleri gıda işletmesine uyarlayabilmek |
Birinci Öğretim
yok
Yok
Sürdürülebilir gıda sistemleri, toplumun çevre, ekonomi, ve sosyal açılardan gelişimini teşvik etmek üzere gerekli farklı bileşenleri içeren bir bütündür. Dolayısıyla, söz konusu ders, gıda üretimi için hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar sürdürülebilirlik kavramını ele almaktadır. Bu anlamda, gıda üretiminde temizlik ve sanitasyon, enerji tüketimi, su kullanımı, ambalaj ve atık yönetimi, verimlilik, proses optimizasyonu, risk değerlendirmesi, yönetmelik ve yasal hususlara yer verilecektir. Bu başlıklar, ayrıca bir gıda sektörü referans alınarak uygulamalı olarak incelenecektir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramalar | ||
2 | Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramaar | ||
3 | Gıda işlemede çevresel sürdürülebilirlik | ||
4 | Gıda işlemede enerji kullanımı ve azaltma stratejileri | ||
5 | Sürdürülebilir soğuk zincir | ||
6 | Ara sınav | ||
7 | Gıda Endüstrisinde sürdürülebilir temizleme ve sanitasyon | ||
8 | Gıda işlemede su kullanımı ve azaltma stratejileri | ||
9 | Gıda Endüstrisinde atık yönetimi | ||
10 | Sürdürülebilir paketleme sistemleri | ||
11 | Yaşam döngüsü analizi | ||
12 | Sürdürülebilir gıda zincirinde risk analizleri | ||
13 | Gıda İşleme Uygulamaları: Süt ürünleri işlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör) | ||
14 | Gıda İşleme Uygulamaları: Süt ürünleri işlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör) | ||
15 | Gıda tedarik ağında sürdürülebilirlik | ||
16 | Sürdürülebilir gıda tüketimi |
Brijesh K. Tiwari, Tomas Norton and Nicholas M. Holden (Eds). 2014. Sustainable Food Processing. Wiley Blackwell.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 2 | 3 | 6 |
Rapor Hazırlama | 1 | 45 | 45 |
Rapor Sunma | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 15 | 3 | 45 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Okuma | 15 | 2 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 242 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 |