GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108015082016 Gıda İşlemede Sürdürülebilirlik Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu derste öğrencilerin, gıda işletmelerinde hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar olan tüm süreçleri sürdürülebilirlik açısından değerlendirmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır.


Prof. Dr. Nurcan Koca, Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Çolak Güneş Prof. Dr. Şebnem Tavman


1 Gıda proseslerinde sürdürülebirlik kavramını öğrenmek
2 Sürdürülebilirlik iile ilişkili parametereleri gıda işletmesine uyarlayabilmek

Birinci Öğretim


yok


Yok


Sürdürülebilir gıda sistemleri, toplumun çevre, ekonomi, ve sosyal açılardan gelişimini teşvik etmek üzere gerekli farklı bileşenleri içeren bir bütündür. Dolayısıyla, söz konusu ders, gıda üretimi için hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar sürdürülebilirlik kavramını ele almaktadır. Bu anlamda, gıda üretiminde temizlik ve sanitasyon, enerji tüketimi, su kullanımı, ambalaj ve atık yönetimi, verimlilik, proses optimizasyonu, risk değerlendirmesi, yönetmelik ve yasal hususlara yer verilecektir. Bu başlıklar, ayrıca bir gıda sektörü referans alınarak uygulamalı olarak incelenecektir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramalar
2 Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramaar
3 Gıda işlemede çevresel sürdürülebilirlik
4 Gıda işlemede enerji kullanımı ve azaltma stratejileri
5 Sürdürülebilir soğuk zincir
6 Ara sınav
7 Gıda Endüstrisinde sürdürülebilir temizleme ve sanitasyon
8 Gıda işlemede su kullanımı ve azaltma stratejileri
9 Gıda Endüstrisinde atık yönetimi
10 Sürdürülebilir paketleme sistemleri
11 Yaşam döngüsü analizi
12 Sürdürülebilir gıda zincirinde risk analizleri
13 Gıda İşleme Uygulamaları: Süt ürünleri işlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör)
14 Gıda İşleme Uygulamaları: Süt ürünleri işlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör)
15 Gıda tedarik ağında sürdürülebilirlik
16 Sürdürülebilir gıda tüketimi

Brijesh K. Tiwari, Tomas Norton and Nicholas M. Holden (Eds). 2014. Sustainable Food Processing. Wiley Blackwell.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 2 3 6
Rapor Hazırlama 1 45 45
Rapor Sunma 1 3 3
Bireysel Çalışma 15 3 45
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Okuma 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 242

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek