GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108015132016 Tarımsal Ürünlerde Sürdürülebilir Mikotoksin Risk Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Son yıllarda artan tüketici bilinci ve gıda güvenliği konularının gündemde sıkça yer alması nedeni ile tarım ürünlerinde bulunan mikotoksinlere ilgi giderek artmaktadır. Bu derste mikotoksinler hakkında bilgi verdikten sonra bahçeden başlayarak nasıl oluştuğu, hasat ve işleme aşamaları dahil olmak üzere önleme yollarının öğretilmesi amaçlanmıştır.



1 Mikotoksinler hakkında genel bilgi edinmek
2 Tarımsal ürünlerde önemli mikotoksinlerin oluşum aşamaları hakkında bilgi edinmek
3 Sürdürülebilir risk yönetiminin kavranması
4
5



Yok


Mikotoksinler hakkında etmenler, sağlık üzerindeki etki gibi genel bilgi verildikten sonra tarımsal ürünler açısından önemli mikotoksinlere değinilecektir. Türkiye açısından önemli üretim potansiyeli ve ihracat katma değerine sahip ürün grupları ele alınarak bu ürünlerde bulunan mikotoksinlerin bahçe/tarla aşamasından tüketiciye ulaşana kadar geçen aşamada ortaya çıkış aşamaları değerlendirilecektir. Bu bağlamda sürdürülebilir yöntemler çerçevesinde mikotoksin oluşumunun engellenmesi/tartışılacaktır. Tarımsal ürünlerdeki ikincil kontaminasyonlar da sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirilecektir. Son yıllarda Dünya ve Türkiye’de geçerli olan mikotoksin limit değerleri ve ticaretteki etkileri hakkında bilgi aktarılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikotoksinler, nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Günümüz ticaretindeki önemleri?
2 Sürdürülebilir tarım sistemi nedir?
3 Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler
4 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
5 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
6 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin
7 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (2) Okratoksin
8 ARASINAV
9 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (3) Patulin ve diğerleri
10 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (4) Fusarium toksinleri
11 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (5) Fusarium toksinleri
12 Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (6) Alternaria toksinleri
13 Ülke limitleri
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 FİNAL

Aksoy U., Eltem R. Ve Meyvacı K.B. (Editör), 2003. Mikotoksinler Biyoteknolojisi; Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı. 17-20 Haziran, İzmir, 77-85. Fatih ŞEN (Editör), 2009. Hasat Sonrası İyi Tarım Uygulamaları. İzmir, Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. Pitt,J.I., and Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer, Dordrecht. Magan,N., and Olsen,M. (Editors), 2004. Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC İlgili websiteleri: www.codexalimentarius.org, www.tarim.gov.tr, www.eu.europa.org, www.usda.org


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 16 3 48
Bireysel Çalışma 6 6 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 8 15 120
Toplam İş Yükü (saat) 244

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek