Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9108015132016 | Tarımsal Ürünlerde Sürdürülebilir Mikotoksin Risk Yönetimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Son yıllarda artan tüketici bilinci ve gıda güvenliği konularının gündemde sıkça yer alması nedeni ile tarım ürünlerinde bulunan mikotoksinlere ilgi giderek artmaktadır. Bu derste mikotoksinler hakkında bilgi verdikten sonra bahçeden başlayarak nasıl oluştuğu, hasat ve işleme aşamaları dahil olmak üzere önleme yollarının öğretilmesi amaçlanmıştır.
1 | Mikotoksinler hakkında genel bilgi edinmek |
2 | Tarımsal ürünlerde önemli mikotoksinlerin oluşum aşamaları hakkında bilgi edinmek |
3 | Sürdürülebilir risk yönetiminin kavranması |
4 | |
5 |
Yok
Mikotoksinler hakkında etmenler, sağlık üzerindeki etki gibi genel bilgi verildikten sonra tarımsal ürünler açısından önemli mikotoksinlere değinilecektir. Türkiye açısından önemli üretim potansiyeli ve ihracat katma değerine sahip ürün grupları ele alınarak bu ürünlerde bulunan mikotoksinlerin bahçe/tarla aşamasından tüketiciye ulaşana kadar geçen aşamada ortaya çıkış aşamaları değerlendirilecektir. Bu bağlamda sürdürülebilir yöntemler çerçevesinde mikotoksin oluşumunun engellenmesi/tartışılacaktır. Tarımsal ürünlerdeki ikincil kontaminasyonlar da sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirilecektir. Son yıllarda Dünya ve Türkiye’de geçerli olan mikotoksin limit değerleri ve ticaretteki etkileri hakkında bilgi aktarılacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mikotoksinler, nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Günümüz ticaretindeki önemleri? | ||
2 | Sürdürülebilir tarım sistemi nedir? | ||
3 | Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler | ||
4 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin | ||
5 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin | ||
6 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (1) Aflatoksin | ||
7 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (2) Okratoksin | ||
8 | ARASINAV | ||
9 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (3) Patulin ve diğerleri | ||
10 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (4) Fusarium toksinleri | ||
11 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (5) Fusarium toksinleri | ||
12 | Sürdürülebilir sistemde mikotoksin risk yönetimi (6) Alternaria toksinleri | ||
13 | Ülke limitleri | ||
14 | Proje sunumu | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | FİNAL |
Aksoy U., Eltem R. Ve Meyvacı K.B. (Editör), 2003. Mikotoksinler Biyoteknolojisi; Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı. 17-20 Haziran, İzmir, 77-85. Fatih ŞEN (Editör), 2009. Hasat Sonrası İyi Tarım Uygulamaları. İzmir, Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. Pitt,J.I., and Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer, Dordrecht. Magan,N., and Olsen,M. (Editors), 2004. Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Ltd and CRC Press LLC İlgili websiteleri: www.codexalimentarius.org, www.tarim.gov.tr, www.eu.europa.org, www.usda.org
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Bireysel Çalışma | 6 | 6 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 16 | 16 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 8 | 15 | 120 |
Toplam İş Yükü (saat) | 244 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |