GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108015112016 Sürdürülebilir Meyve Yetiştiriciliğinde Risk Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Sürdürülebilir meyve yetiştiriciliğinde etkin risk analizi ve olası risklerin yönetimi konusunun kavranması ve olası risklerin önceden belirlenip, risk yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi


Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Zafer CAN


1 Sürdürülebilir yetiştiricilik sistemlerinin kavranması
2 Doğal ve tarımsal ekosistemlerde yetiştiricilik ilkelerinin kavranması ve benimsenmesi
3 Çevresel stres faktörlerin olası etkilerinin analiz edilebilmesi
4 Küresel değişimin meyve yetiştiriciliği üzerindeki etkilerinin kavranması
5 Sürdürülebilir üretim planlaması, risk analizi ve risk yönetimi yeteneğinin geliştirilmesi
6 Doğal ve tarımsal ekosistemlerin meyve yetiştiriciliğinde kullanımının benimsenmesi
7 Sürdürülebilir meyve yetiştiriciliği sistemlerinin kırsal kalkınmadaki öneminin kavranması



Yok


Konvansiyonel ve alternatif tarım sistemlerine genel bakış, Organik tarım, biyodinamik tarım, permakültür ve iyi tarım sistemlerinin meyvecilik açısından önemi, Sürdürülebilir meyveciliğin temel ilke ve yaklaşımları, Meyve yetiştiriciliğinde risk analizi ve yönetimi, Meyve yetiştiriciliğinde Plantasyon ve çevre yönetimi, Çevre dostu kültürel uygulamalar; koruyucu toprak işleme, doğal kaynakların korunması, bitkilerin stres faktörlerinden korunması Meyve ağaçlarında içsel savunma mekanizmaları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, öğrenci görüş ve beklentilerinin irdelenmesi, derse kısa giriş. Öğrencilerin genel seviyelerinin tespiti ve ders kapsamında incelenecek öncelikli meyve türlerinin belirlenmesi
2 Sürdürülebilirlik, çevre dostu tarım sistemleri, küresel değişimin meyve yetiştiriciliğine etkileri Küresel değişim ve sürdürülebilirlik konularında tartışma
3 Organik tarım, biyodinamik tarım, permakültür, düşük girdili tarım, iyi tarım sistemlerinin karşılaştırılması Konvansiyonel tarım ve yeşil devrim üzerine tartışma
4 Meyve yetiştiriciliğinde planlama ve risk analizi 1 Seçilen meyve türlerinde risk analizi
5 Meyve yetiştiriciliğinde planlama ve risk analizi 2 Seçilen meyve türlerinde risk analizi
6 Çevre dostu yetiştiricilik ilke ve uygulamaları Çevre dostu yetiştiricilik ilke ve uygulamaları
7 Ara Sınav
8 Çevre dostu kültürel uygulamalar 1 Arazide uygulama
9 Çevre dostu kültürel uygulamalar 2 Arazide uygulama
10 Biyotik ve abiyotik risk faktörleri
11 Meyve ağaçlarında içsel savunma
12 Meyve yetiştiriciliğinde risk yönetimi 1 Arazide uygulama
13 Meyve yetiştiriciliğinde risk yönetimi 2 Arazide uygulama
14 Organik ve iyi tarım işletmelerine ve paketleme evlerine teknik gezi (3 işletme; iyi tarım, organik tarım ve HACCP) Öğrencilerce belirlenen türlerde risk analiz ve yönetimi ödev sunumları
15 Öğrencilerce belirlenen türlerde risk analiz ve yönetimi ödev sunumları
16 Final sınavı Dersin genel değerlendirmesi ve öğrenci görüşleri

Eğitim sunumları, Videolar, İnternet kaynakları Sürdürülebilir meyve yetiştiriciliği kitapları Risk yönetimi kitapları


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 30 30
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Seminer 1 48 48
Okuma 5 12 60
Ev Ödevi 3 10 30
Toplam İş Yükü (saat) 244

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 0 4
ÖÇ 1 2 4
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 3
ÖÇ 6 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek