GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108015042016 Güvenli Gıda Üretiminde Yem Güvenliği ve Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıda-yem güvenliğinin ilişkilendirilmesi, hayvansal ürün üretiminde yem güvenliğinin öneminin kavranması, yem güvenliği ve güvencesi kavramlarının ayırt edilmesi, yem güvenliği risklerinin ortaya konması bu risklerin yönetilmesi ve sürdürülebilirliğidir.


Prof. Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU


1 Sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerinde güvenli gıda üretiminin önemini kavrar, Güvenli gıda üretiminin önemini kavrar.
2 Hayvansal gıdaların insan beslenmesindeki önemini kavrar, Güvenli gıda –Yem güvenliği ilişkisini kurabilir.
3 Yem güvenliği ve güvencesi kavramlarını öğrenir.
4 Yem güvenliği risklerini, yönetimi ve sürdürülebilirliğini öğrenir.
5 Hayvancılıkta yem güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler, uygulamalar konusunda bilgi ve beceri kazanır.
6 Yem güvenliği tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP) yönetim sistemini kavrar.
7 Güvenli gıda üretiminde diğer bilim dalları ile multudisipliner çalışmayı ve çözüm oluşturabilme becerisi kazanır

Birinci Öğretim


Yoktur


Yemler Bilgisi dersini almış ve başarılı olması önerilir.


Gıda –yem güvenliği ilişkisi, yem güvenliği ve güvencesi kavramları, yem güvenliği riskleri, yönetimi ve sürdürülebilirliğidir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 İnsan beslenmesinde hayvansal ürünlerin önemi
2 Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerinde ‘Güvenli Gıda Üretimi’ Güvenli Gıda nedir?. Gıda güvenliği -Yem güvenliği arasındaki ilişki
3 Yem güvenliği ve güvencesi kavramları
4 Yem Güvenliği Riskleri
5 Biyolojik Tehlikeler
6 Kimyasal Tehlikeler
7 Fiziksel Tehlikeler
8 ARA SINAV
9 Yem güvenliği yönetim sistemi-Genel esaslar
10 Yem güvenliği gereklilikleri ve İzlenebilirlik
11 HACCP Risk Yönetim Sistemi
12 Mikrobiyal risk yönetimi
13 Mikotoksin risk yönetimi
14 Yem güvencesinin sürdürülebilirliği
15 Yem İşletmesine Teknik Gezi
16 Final Sınavı

- Feed safety in the feed supply chain, Luciano Pinotti, Vittorio Dell’Orto, Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 2011 15(S1), 9-14 -Amerongen, A.V., Barug, D., Louwaars, M., 2007. Rapid methods for food and feed quality determination, 260 pp. -Moughan, P.J., Verstegen, M.W.A., Visser-Reyneveld, M.I., 2000. Feed evaluation principles and practice, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 285pp. Food and Feed Safety Systems and Analysis, 1st Edition, Editors: Steven Ricke Griffiths Atungulu, Chase Rainwater, Si Park, eBook ISBN: 9780128498880, Paperback ISBN: 9780128118351 -Ergül, M.: Yemler Bilgisi. E.Ü.Ziraat Fak. Yay. No:487-2002 -Ergül, M.: Yem Kalite ve Kontrolu (Ders Teksiri). -Ergül M., Yem Mikrobiyolojisi (Ders notu) -Ergül, M. Yemlerde İstenmeyen Maddeler (Ders notu) Elektronik ortama aktarılmış ppt sunu


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 4 56
Soru-Yanıt 14 2 28
Alan Gezisi 1 5 5
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 14 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 4 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 4 56
Ev Ödevi 2 14 28
Toplam İş Yükü (saat) 247

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 4
ÖÇ 7 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek