Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9108015292018 | Sürdürülebilir Tarımda Sebze Gen Kaynaklarının Kullanılması ve Alternatif Bitki Tülerinin Değerlendirilmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bitki genetik kaynakları nedir, bitki genetik kaynaklarının sürdürülebilir tarımda önemi ve sürdürülebilirliğe katkısı. Sebze genetik kaynaklarının genetik potansiyeli, sebze yetiştiriciliğinde kullanımı ve sağladığı yararlar. Doğada kendiliğinden yetişen sebze olarak değerlendirilen türlerinin genetik kaynak olarak ekonomik önemi, tüketim şekilleri sebzecilik açısından öneminin aktarılması. Ülkemizde yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmayan alternatif sebze türlerinin tanıtılması, yetiştirme tekniğinin öğretilmesi münavebe programlarında kullanılmasının sağlanması. Bu bitki türlerinin, üretici ve tüketici açısından ekonomik önemi ve değerlendirilme şekli. Doğada kendiliğinden gelişen türlerin agro-morfolojik özellikleri ekolojik istekleri, hasat dönemleri, değerlendirilme şekli besin kaynağı olarak kullanımı hakkında bilgiler verilecek sürdürülebilir tarıma olan katkıları ortaya konacaktır.
Doç. Dr. M. Kadri BOZOKALFA
1 | Bitki genetik kaynakları, önemi ve korunma amaçları, |
2 | Sebze genetik kaynaklarının genetik potansiyeli ve sürdürülebilir tarımda değerlendirilmesi ve sağladığı yararların öğrenilmesi |
3 | Doğadan kendiliğinden yetişen ve sebze olarak değerlendirilen bitki türlerinin tanıtılması ve çoğaltım potansiyeli olan türlerin sürdürülebilir tarımda alternatif tür olarak kullanılması, |
4 | Ülkemizde kültürü yaygın olarak yapılmayan sebze türlerinin tanıtılması ve münavebe programlarında değerlendirilmesi düşük girdi kullanımı ile sürdürülebilir tarımsal üretimde kullanılması, |
5 | Bu türlerin çoğaltılması, genetik materyal olarak korunması ve değerlendirilme konusunda genel bilgileri kavrayabilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
[Yok]
Bitki gen kaynakları nedir ve sürdürülebilirlik açısından neden önemlidir. Sebze türlerinde genetik kaynaklar ve yetiştiricilik açısından bu kaynakların genetik potansiyeli. Yabani türler ve doğal bitki örtüsünde yer alan türlerin genetik ve ekonomik önemi. Doğadan kendiliğinden yetişen ve sebze olarak değerlendirilen bitki türlerinin tanıtılması, yetişme dönemi ve değerlendirilme şekilleri. Türkiye ekolojisine uygun alternatif sebze türleri, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ile yetiştirme tekniğinin öğretilmesi
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Bitki gen kaynakları nedir ve sürdürülebilirlik açısından neden önemlidir | ||
2 | Sebze türlerinde genetik kaynaklar ve yetiştiricilik açısından genetik potansiyeli | ||
3 | Yabani türler ve doğal bitki örtüsünde yer alan türlerin ekonomik önemi | ||
4 | Doğadan kendiliğinden yetişen ve sebze olarak değerlendirilen bitki türlerinin tanıtılması | ||
5 | Çoğaltım potansiyeli olan sebze olarak değerlendirilen türlerinin sürdürülebilir tarımda alternatif tür olarak kullanılma olanakları | ||
6 | Sürdürülebilir tarımda münavabe programında değerlendirilebilecek ekonomik değeri yüksek bitki türlerinin tanımlanması | ||
7 | Ara sınav | ||
8 | Dünya’da yetiştirilen alternatif sebze türleri ve ülkemizdeki durumu | ||
9 | Türkiye ekolojisine uygun alternatif sebze türleri, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri | ||
10 | Alternatif sebze türlerinin yetiştirme tekniği -I | ||
11 | Alternatif sebze türlerinin yetiştirme tekniği -II | ||
12 | Doğada kendiliğinden yetişen ve sebze olarak değerlendirilen bitki türlerinin tanıtılması | ||
13 | Doğada kendiliğinden yetişen ve sebze olarak değerlendirilen türlerin ekolojik istekleri ve ekonomik önemi | ||
14 | Sebze olarak değerlendirilen türlerin toplanması ve değerlendirilme şekilleri | ||
15 | Dönem Sonu Sunumlar | ||
16 | Final Sınavı |
1. Eşiyok, D., M.K. Bozokalfa, T. Aşcıoğul. 2018. Widely Utilized Wild Edible Plants: A Case Study from Turkey, In Global Perspectives on Underutilized Crops Öztürk M., et al., (edt). Springer 2. Eşiyok, D., M.K. Bozokalfa, T. Aşcıoğul, 2013. Egzotik Sebze Türleri ve Yetiştiriciliği. E.Ü. Matbaası, İzmir. 3. Wild Flowers of Britain and northwest Europe, 1995. (Christopher Grey – Wilson) 4. Hessayon, D. G, 1990. The Vegetables Expert, Britannica House, England. 127 p. 5. Bicknell, A., 1991. The New Kitchen Garden, Penguen Books, England. 176 p.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Alan Çalışması | 10 | 4 | 40 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 11 | 2 | 22 |
Okuma | 14 | 5 | 70 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |