GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108015302019 Sebze Tohumculuğunda Sürdürülebilir Uygulamalar Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Tohum bilimi alanında terminoloji ve kaliteyi öngören tüm teknik bilgileri öğrenmiş,tohumluğun ülke ve dünya ekonomisindeki yerini kavramış ve türler bazında tohumluk üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek.


Prof. Dr. İbrahim DUMAN


1 Tohum üretimindeki farklı uygulamaları iyi bilmek,
2 Tohum üretim ve teknolojisi aşamalarındaki sürdürülebilir uygulamaları ayırt edebilmek,
3 Sebze tohum üretimindeki sürdürülebilir teknikleri uygulayabilmek,
4 Sürdürülebilir uygulamalar için deneyim sahibi olabilen Mühendisler,

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tohum ve Tohumluk terminolojisi, Dünya ve Türkiye de tohumculuğun ekonomik büyüklüğü,Tohumculukta kalite kavramı ve kalite kontrol sistemleri,biyolojik çeşitlilik,tohum hasadı,tohumların ayrılması,kurutulması temizlenmesi ve boylanması,ambalajlama ve depolama ilkeleri,solanacea,cruciferae,liliaceae,cucurbitaceae familya gruplarındaki tohum üretim ve işleme yöntemlerinde sürdürülebilir uygulamaların yönetimi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ülkemiz sebze tohumculuğunun bugünü
2 Sebze üretimi ile tohum üretimindeki uygulama farklılıkları
3 Tohum üretiminde sürdürülebilir girdiler ve kullanımı
4 Sürdürülebilir uygulamalar; toprak işleme, sulama ve bitki besleme
5 Sürdürülebilir uygulamalar; hastalık ve zararlı mücadelesi
6 Sürdürülebilir uygulamalar; Yabancı ot ve mücadelesi
7 Ara sınav
8 Tohum hasadı ve tohum ayırma teknolojisinde sürdürülebilir uygulamalar
9 Tohum teknolojisinde sürdürülebilir uygulamalar
10 Sürdürülebilir domates tohumu üretimi örneği
11 Sürdürülebilir biber tohumu üretimi örneği
12 Sürdürülebilir kavun tohumu üretimi örneği
13 Sürdürülebilir salata-marul tohumu üretimi örneği
14 Sürdürülebilir soğan tohumu üretimi örneği
15 Final Sınavı

1.Eser,B.,H.Saygılı,A.Gökçöl veE.İlker(Eds) 2005.(cilt1 ve 2). Tohum bilimi ve Teknolojisi ,Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve uygulama merkezi yayın no.3İzmir. 2.Şehirali,S.1989.Tohumluk ve Teknolojisi.Ankara üniv.basım evi.Ankara 3. van Gassel,A.J.G.,M.A.Pagnotta,E.Porceddu(Eds.)1993.Seed science and technology.Proceeding of a train the trainers workshop.Amman,Jordan. 4. Duman, İ. ve N. Algan, 2012. Organik Tarımda Ekim Nöbeti, Organik Tarım, Güncellenmiş 2.baskı, s: 123-149. 5. Anonim, 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik, 10.06.2005,s: 25841. 6. Bonina, J. and Cantliffe, D.J., 2004. Seed Production and Seed Sources of Organic Vegetables, University of Florida, IFAS Extension, US. 7. Duman, İ., 2009. “Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumu Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi” Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46 (3), s: 155-163, (2009). 8. Groot, S.P.C., Jan M. Van der Wolf, H. Jalink and et all., 2006. Challanges for the production of High Quality Organic Seeds. Wageningen Univ. and Research Centre, PO. box 16, NL-6700. 9. Lampkin,N., 1990. Organic Farming.Farming Pres, Books, Ispwich.UK. 10. Erkan, S. ve İ. Duman, 2002. Ekolojik Tarımda Sağlıklı Üretim Materyali Seçimi, Organik Tarım, s: 170-183, Emre Basımevi, İzmir.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 1 39 39
Tartışma 1 30 30
Proje Hazırlama 1 100 100
Proje Sunma 1 10 10
Makale Kritik Etme 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek