GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108025102016 Gıda İşlemede Yenilenebilir Enerji Kaynakları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu derste öğrencilerin, sürdürülebilirlik bakış açısıyla, gıda işleme sistemlerinde ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir kaynaklar kullanılarak nasıl karşılanacağını öğrenmesi amaçlanmaktadır.



1 Gıda prosesleri için enerji-kütle denklikleri oluşturabilmek
2 Gıda üretiminde enerji ihtiyacını belirleyebilmek
3 Gıda işlemede enerji verimliliği yöntemlerini bilmek
4 Gıda proseslerinde gerekli enerjiyi elde etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım olanaklarını kavramak
5 Gıda atıklarından enerji ve yakıt elde etme yollarını kavramak



Yok


Bu ders, gıda işletmelerinde sürdürülebilir bir üretim sağlamak için, enerjinin verimli kullanımı ve enerji ihtiyacı için yenilenebilir kaynaklardan faydalanma yöntemlerini içermektedir. Ders içeriği, gıdanın işletmeye girişinden satışına kadar olan tüm prosesler için enerji ve kütle denklikleri oluşturma, gerek birim işlem için, gerekse tüm sistem için enerji ihtiyacını belirleme, enerji verimliliği analizi yapma ve uygun yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma gibi konulardan oluşmaktadır. Bu kapsamda, gıda üretiminde kullanılan temel işlemler için enerji ve kütle denklikleri, enerji verimliliği, güneş enerjisinin ısı ve elektrik elde etmek için kullanımı, jeotermal enerji ve ısı pompaları, biyokütleden yakıt ve enerji üretimi, organik katı atıklardan biyoenerji geri kazanımı konuları ele alınacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda üretimi için temel işlemler
2 Gıda üretimi için temel işlemler
3 İş akış şeması oluşturma
4 Enerji ve kütle denklikleri
5 Üretimde enerji ihtiyacının belirlenmesi
6 Enerji verimliliği yöntemleri
7 Güneş enerjisiyle sıcak su ve buhar üretimi
8 Ara Sınav
9 Güneş enerjisiyle sıcak su ve buhar üretimi
10 Güneş enerjisiyle elektrik üretimi
11 Jeotermal enerji ve ısı pompaları
12 Kurutmada yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı
13 Biyokütleden yakıt ve enerji üretimi
14 Gıda atıklarından enerji üretimi

R.Paul Singh, Dennis R. Heldman, 2015, Gıda Mühendisliğine Giriş, Çeviri editörleri: Taner Baysal ve Filiz İçier, Nobel Akademik Yayıncılık. Romeo T. Toledo, 1999, Fundamentals of Food Process Engineering, Aspen Publishers Inc. Lijun Wang, 2008, Energy Efficiency and Management in Food Processing Facilities, CRC Press Taylor & Francis Group. Soteris A. Kalogirou, 2009, Solar Energy Engineering Processes and Systems, Elsevier Inc. Maria Kosseva and Colin Webb (Editors), 2013, Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities, Elsevier Inc. Christie John Geankoplis, 2013, Transport Processes and Separation Process Principles (includes Unit Operations), Pearson Education Limited. Ali Esin, 1993, Material and Energy Balances in Food Engineering, Middle East Technical Univ. Frank Kreith and D. Yogi Goswami (Editors), 2007, Handbook of Energy Efficiency and Renewable Energy, CRC Press Taylor & Francis Group.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Rapor Hazırlama 1 45 45
Bireysel Çalışma 1 28 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 245

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek