Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9108025102016 | Gıda İşlemede Yenilenebilir Enerji Kaynakları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste öğrencilerin, sürdürülebilirlik bakış açısıyla, gıda işleme sistemlerinde ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir kaynaklar kullanılarak nasıl karşılanacağını öğrenmesi amaçlanmaktadır.
1 | Gıda prosesleri için enerji-kütle denklikleri oluşturabilmek |
2 | Gıda üretiminde enerji ihtiyacını belirleyebilmek |
3 | Gıda işlemede enerji verimliliği yöntemlerini bilmek |
4 | Gıda proseslerinde gerekli enerjiyi elde etmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım olanaklarını kavramak |
5 | Gıda atıklarından enerji ve yakıt elde etme yollarını kavramak |
Yok
Bu ders, gıda işletmelerinde sürdürülebilir bir üretim sağlamak için, enerjinin verimli kullanımı ve enerji ihtiyacı için yenilenebilir kaynaklardan faydalanma yöntemlerini içermektedir. Ders içeriği, gıdanın işletmeye girişinden satışına kadar olan tüm prosesler için enerji ve kütle denklikleri oluşturma, gerek birim işlem için, gerekse tüm sistem için enerji ihtiyacını belirleme, enerji verimliliği analizi yapma ve uygun yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma gibi konulardan oluşmaktadır. Bu kapsamda, gıda üretiminde kullanılan temel işlemler için enerji ve kütle denklikleri, enerji verimliliği, güneş enerjisinin ısı ve elektrik elde etmek için kullanımı, jeotermal enerji ve ısı pompaları, biyokütleden yakıt ve enerji üretimi, organik katı atıklardan biyoenerji geri kazanımı konuları ele alınacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda üretimi için temel işlemler | ||
2 | Gıda üretimi için temel işlemler | ||
3 | İş akış şeması oluşturma | ||
4 | Enerji ve kütle denklikleri | ||
5 | Üretimde enerji ihtiyacının belirlenmesi | ||
6 | Enerji verimliliği yöntemleri | ||
7 | Güneş enerjisiyle sıcak su ve buhar üretimi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Güneş enerjisiyle sıcak su ve buhar üretimi | ||
10 | Güneş enerjisiyle elektrik üretimi | ||
11 | Jeotermal enerji ve ısı pompaları | ||
12 | Kurutmada yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı | ||
13 | Biyokütleden yakıt ve enerji üretimi | ||
14 | Gıda atıklarından enerji üretimi |
R.Paul Singh, Dennis R. Heldman, 2015, Gıda Mühendisliğine Giriş, Çeviri editörleri: Taner Baysal ve Filiz İçier, Nobel Akademik Yayıncılık. Romeo T. Toledo, 1999, Fundamentals of Food Process Engineering, Aspen Publishers Inc. Lijun Wang, 2008, Energy Efficiency and Management in Food Processing Facilities, CRC Press Taylor & Francis Group. Soteris A. Kalogirou, 2009, Solar Energy Engineering Processes and Systems, Elsevier Inc. Maria Kosseva and Colin Webb (Editors), 2013, Food Industry Wastes: Assessment and Recuperation of Commodities, Elsevier Inc. Christie John Geankoplis, 2013, Transport Processes and Separation Process Principles (includes Unit Operations), Pearson Education Limited. Ali Esin, 1993, Material and Energy Balances in Food Engineering, Middle East Technical Univ. Frank Kreith and D. Yogi Goswami (Editors), 2007, Handbook of Energy Efficiency and Renewable Energy, CRC Press Taylor & Francis Group.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 1 | 45 | 45 |
Bireysel Çalışma | 1 | 28 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 245 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |