GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108025042016 Güvenli Gıda Üretiminde Yem Güvenliği ve Yönetimi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


İngilizce


Hayvansal gıdaların insan beslenmesindeki yerini, güvenli gıda üretiminde yem güvenliğinin önemini, yem güvenliği yönetim sistemini, tehlikeleri ve risk yönetimini, yem hijyeni-hayvan ve ürün kalitesi ilişkisini öğrenmek, kavramak ve bu alanda beceriler kazanmaktır.



1 Sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerinde Güvenli gıda üretiminin önemini kavrar,
2 Hayvansal gıdaların insan beslenmesindeki önemini kavrar,
3 Güvenli gıda –Yem güvenliği ilişkisini kurabilir,
4 Hayvancılıkta yem güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler, uygulamalar konusunda bilgi ve beceri kazanır,
5 Yeni yem kanununda gıda güvenliğinin önemini ve yem hijyeni mevzuatını öğrenir,
6 Yem güvenliği tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP) yönetim sistemini kavrar
7 Güvenli gıda üretiminde diğer bilim dalları ile disiplinlerarası çalışmayı ve çözüm önerileri oluşturabilme becerisi kazanır



Yok


İnsan beslenmesinde hayvansal gıdaların önemi, gıda güvenliği tanımı, güvenli gıda üretiminde yem güvenliği, yem hijyeninin tanımı ve yem hijyenine etki eden etkenler, yeni yem kanununda yem hijyeni mevzuatı, iyi yem üretim uygulamaları, yem güvenliği yönetim sistemleri, tehlike ve risk yönetimi, HACCP nedir?, yem hijyeni-hayvan sağlığı ve ürün kalite ilişkisi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerinde ‘Güvenli Gıda Üretimi’
2 Güvenli Gıda nedir?. Gıda güvenliği -Yem güvenliği arasındaki ilişki.
3 Yem hijyeni nedir? Yemin hijyenik yapısına etki eden etkenler.
4 Gıda Güvenliği ve Yem hijyeni ile ilgili yasal düzenlemeler .
5 Yem güvenliği yönetim sistemi-Genel esaslar.
6 Yem güvenliği gereklilikleri ve İzlenebilirlik
7 ARASINAV
8 Yemlerle ilgili gıda güvenliği tehlikeleri
9 Biyolojik tehlikeler
10 Kimyasal tehlikeler
11 Fiziksel tehlikeler
12 Yem işletmelerinde Tehlike Analizi ve Kritik Noktaları (HACCP) Risk Yönetim Sistemi
13 Yem hijyeni-Hayvan sağlığı ilişkisi
14 Yem hijyeni-ürün kalitesi ilişkisi
15 Yem işletmesine gezi

Ergül, M. (2003).Yem Mikrobiyolojisi, Ders notu, Bornova-İzmir -Ergül, M. (2014). Yemler Bilgisi, Ders Kitabı, Bornova-İzmir -Basmacıoğlu, H., Ergül, M. (2003). ‘Yemlerde Bulunan Toksinler ve Kontrol Yolları’, Hayvansal Üretim Dergisi, 44 (1), 9-17. -Basmacıoğlu, H. (2002). ‘Yemlerde Mikrobiyolojik Yapı’, Hasad Dergisi, 206, 61-64 -Yem hijyeni yönetmeliği, sayı:28155, Resmi Gazete, 27 Aralık 2011. -Budağ, C. (2011). Yem fabrikalarında hijyen sorunu ve Zoonoz hastalıklar, Igdır Üni. Fen Bilimleri Dergisi 1 (2):141-154. -Cebeci, Z. (2007). Karma Yem Sanayiinde İzlenebilirlik Sistemleri, IV Hayvan Besleme Kongresi, 24-28 Haziran, Bursa. -Topal, Ş. (1996). Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri, TÜBİTAK-MAM Matbaası, Gebze-Kocaeli 225s, ISBN, 975-94975-6.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 16 2 32
Bireysel Çalışma 20 3 60
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 5 15 75
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 241

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek