GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9108025082016 Gıda İşlemede Sürdürülebilirlik Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu derste öğrencilerin, gıda işletmelerinde hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar olan tüm süreçleri sürdürülebilirlik açısından değerlendirmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır.



1 Gıda proseslerinde sürdürülebilik kavramını öğrenmek
2 Sürdürülebilirlik iile ilişkili parametereleri gıda işletmesine uyarlayabilmek
3 Gıda ürünleri için yaşam döngüsü değerlendirmesi yapabilmek
4 Gıda işlemede enerji ve suyu verimli kullanma yöntemlerini bilmek
5 Gıda endüstrisinde atık yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak



Yok


Sürdürülebilir gıda sistemleri, toplumun çevre, ekonomi, ve sosyal açılardan gelişimini teşvik etmek üzere gerekli farklı bileşenleri içeren bir bütündür. Dolayısıyla, söz konusu ders, gıda üretimi için hammaddenin işletmeye girişinden satışına kadar sürdürülebilirlik kavramını ele almaktadır. Bu anlamda, gıda üretiminde temizlik ve sanitasyon, enerji tüketimi, su kullanımı, ambalaj ve atık yönetimi, verimlilik, proses optimizasyonu, risk değerlendirmesi, yönetmelik ve yasal hususlara yer verilecektir. Bu başlıklar, ayrıca bir gıda sektörü referans alınarak uygulamalı olarak incelenecektir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramlar
2 Sürdürülebilir gıda işlemede güncel kavramlar
3 Gıda işlemede çevresel sürdürülebilirlik
4 Ürün yaşam döngüsü
5 Sürdürülebilir gıda zincirinde risk analizleri
6 Sürdürülebilir paketleme sistemleri
7 Gıda Endüstrisinde sürdürülebilir temizleme ve sanitasyon
8 Gıda işlemede enerji kullanımı ve azaltma stratejileri
9 Gıda işlemede su kullanımı ve azaltma stratejileri
10 Gıda Endüstrisinde atık yönetimi
11 Sürdürülebilir soğuk zincir
12 Gıda İşleme Uygulamaları: Sür ürünleri İşlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör)
13 Gıda İşleme Uygulamaları: Süt ürünleri işlemede sürdürülebilirlik çalışmaları (örnek sektör)
14 Gıda tedarik ağında sürdürülebilirlik
15 Sürdürülebilir gıda tüketimi
16 Genel değerlendirme

Brijesh K. Tiwari, Tomas Norton and Nicholas M. Holden (Eds). 2014. Sustainable Food Processing. Wiley Blackwell.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Uygulama/Pratik 2 3 6
Rapor Hazırlama 1 45 45
Rapor Sunma 1 3 3
Bireysel Çalışma 15 3 45
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Okuma 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 242

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek