GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9301126172023 Tıp Etiği I Ders 1 1 6,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı tıp, felsefe, etik, ahlâk ve hukuk arasındaki bağlantıyı analiz yapabilen, tıbbi etik ikilemler ve sorunlar ve diğer farklı klinik etik sorunlar hakkında bilgi sahibi olan ve görüş bildiren yeni akademisyenlerin yetiştirilmesini sağlamaktır.


Prof. Dr. Çağatay ÜSTÜN


1 1. Temel etik kavramlar üzerinde analiz yapabilme
2 2. Tıp ve klinik kavramları etik ile birleştirme
3 3. Hastayı bilgilendirme ve bilgilendirilmiş onam alma
4 4. Mahremiyet ve gizlilik konusunu anlayabilme
5 5. Hastaya gerçeği söyleme becerisini anlayabilme
6 6. Hekimin hastası ve meslektaşlarıyla iletiş uyumunu anlama
7 7. Ötanazi ve Yaşamın sonuna doğru hasta gereksinimlerinden hospiz olgusunu anlama
8 8.Klinik etik konsültasyonun önemini anlama
9 9. Hastane Etik Kurulları ve Klinik Araştırma Etik Kurullarının temel prensiplerini anlama

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Felsefe, etik, ahlâk ve hukuk hakkında kısa bilgiler. Klinikte yaşanan etik sorunlar. Bilgilendirilmiş onam, hasta mahremiyeti ve gizlilik, Hastaya gerçeği söylemek. Ötanazi. Yaşamın sonuna yaklaşan hastaların durumu ve hospiz. Hekimin hastası ve tıbbi ekiple olan iletişimi, Klinik Etik Konsültasyon kavramı, Hastane Etik Kurulları ve Klinik Araştırma Etik Kurulları.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 1. Tıpta Felsefe, etik, ahlâk ve hukukun yeri ve içeriği Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
2 2. Klinik etik sorun nedir? Etik sorun çözme yöntemleri Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
3 3. Bilgilendirilmiş onamın önemi Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
4 4. Hasta mahremiyeti ve gizliliği. Hasta haklarına genel bir bakış. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
5 5. Hastaya gerçeği söylemek Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
6 6. Ötanazi konusunun tarihçesi ve günümüzdeki durumu Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
7 7. Ötanaziye dair yaşanmış örnekler üzerinde fikir paylaşımı Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
8 8. Yaşamın sonuna yaklaşan hastaların durumu ve Hospiz kavramının incelenmesi. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
9 9. Hozpiz kavramının örnekler üzerinde içerik incelenmesi. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
10 10. Hekimin hastası ve meslektaşlarıyla iletişimi Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
11 11. Klinik Etik Konsültasyonun önemi Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
12 12. Hastane Etik Kurulları ve görev alanları. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
13 13. Klinik Araştırma Etik Kurulları ve görev alanları. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.
14 14. Tıpta etiğin önemine ilişkin sonuçların değerlendirilmesi. Teorik Öğrencilerin her ders öncesi konuya ilişkin araştırmaları yapması gerekir.

Tıbbın gündelik Yaşamında Etik, D. v. Engelhardt (A. Namal), 2. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara 2001. Biyomedikal Etik Prensipler, T. L. Beuachamp, J. E. Childress, (Çev. M.K. Temel), Betim, 2017 İstanbul. Resolving Ethical Dilemmas, Bernard Lo, Second Edition, Lippincott Williams&Wilkins, 2000. Tıp Etiği, Erdem Aydın, Güneş Kitabevi, 2006. Ötanazi, Ayın kitabı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları, 2013 İzmir. Doğrusunu İsterseniz, Çağatay Üstün, Filiz Kitabevi, 2022 İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 6 4 24
Beyin Fırtınası 14 1 14
Makale Kritik Etme 8 5 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Ev Ödevi 6 6 36
Toplam İş Yükü (saat) 176

PÇ 1 PÇ 2
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek