GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9301126022023 Türk Tıp Tarihi I Seçmeli Ders Grubu 1 1 4,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı Türk tıp tarihi hakkında dönemlere göre genel bir bilgi sahibi olan, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde tıp. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonraki tıp sisteminin gelişimini analiz edebilen, yeni araştırma makaleleri yazabilen akademisyenlerin yetiştirilmesinin sağlanmasıdır.


Prof. Dr. Çağatay ÜSTÜN


1 Türk tıp tarihi hakkında genel bilgileri anlama
2 Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde tıp. Cumhuriyetin kurulmasından sonra Türkiye Cumhuriyetinde tıp anlayışı hakkında bilgi sahibi olma
3 Genel Türk tıp tarihi hakkında analiz etme becerisi kazanabilme

Birinci Öğretim


Yoktur


Yoktur


Türk tıbbının içinde yer alan Anadolu Selçuklular dönemi ve Osmanlı İmparatorluğunun tıp ve sağlık sistemi, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra yeni sağlık sisteminin incelenmesi


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Türk tıbbının tarihsel zeminini anlamak ve Doğu tıbbı ile Batı tıbbı arasındaki farkların incelenmesi Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
2 Eski Türk inanışlarında tıp ve sağlık konuları hakkındaki bilgiler Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
3 Eski Türk inanışlarına ait tıp konusunun kaynaklardan incelenmesi Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
4 Anadolu Selçuklu tıbbının detaylandırılması. Darüşşifalar ve hekimler Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
5 Osmanlı İmparatorluğundaki sağlık sistemi ve Hekimbaşılık kurumu Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
6 Osmanlı İmparatorluğu döneminde tanınmış bazı hekimler Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
7 Osmanlı İmparatorluğundaki hekim eğitimi ve Batılı anlamdaki ilk modern tıp okulu: Tıbhâne-i Âmire Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
8 Tıbhâne-i Âmirenin kuruluşunun ardından tarihsel öyküsü Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
9 Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının ardından yeni sağlık sisteminin ana hatları Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
10 Türkiye Cumhuriyeti yeni sağlık sisteminin ve Sağlık Bakanlığının tarihsel öyküsü Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
11 1933 Üniversitesi Reformu ve Türkiye'de üniversitelerin gelişimi Teorik Öğrencilerin her ders öncesinde derse ait konu hakkında gerekli araştırmaları yapması.
12 Dönem derslerinin gözden geçirilerek seminer konularının belirlenmesi Teorik
13 Belirlenen seminer konularının sunumlarının yapılması Teorik Belirlenen seminer konularının sunumlarının gerçekleştirilmesi
14 Serbest çalışma saati ve genel tekrar Teorik Öğrencilerin döneme ilişkin olarak genel bir tekrar yapması ve genel bir değerlendirmede bulunması gerekmektedir.

Dünya ve Türk Tıp Tarihi, Erdem Aydın, Güneş Kitabevi, 2006. Tıp Sanatının Ustası Hippokrates, Çağatay Üstün, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi No. 156, İzmir, 2003. Medicine-An Illustrated History, A. S. Lyons, R. J. Petrucelli, Abradale-Abrams, Publishers, 1987. 15 Yılın Ardından Portreler, Nobel Medicus, Özel Sayı, ISSN 130-2381 Dünyada ve Türkiye'de Tıp Dallarındaki İlerlemelerin Tarihi, E.K. Unat, İstanbul 1988. Hekim, Tabip, Doktor-Onlardan Anılar, Ç. Üstün, İ. E. Akçiçek, F. Akçiçek, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir 2014.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yoktur


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Problem Çözümü 14 1 14
Tartışma 6 2 12
Rapor Hazırlama 2 10 20
Makale Kritik Etme 4 2 8
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 106

PÇ 1 PÇ 2
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek