GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303046152005 Farmakognozide Biyoteknolojinin Önemi ve Uygulamaları I Seçmeli Ders Grubu 1 1 4,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilerin, biyoteknolojinin Farmakognozideki önemi ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olabilmelerini, biyoteknoloji ürünü ilaçlar ile bitki hücre ve doku kültürleri hakkında temel bilgileri edinebilmelerini mümkün kılmaktır.


Prof. Dr. Bijen KIVÇAK, Prof. Dr. Nehir SOMER, Prof.Dr. Hüsniye KAYALAR, Prof. Dr. G. İrem KAYA,Prof. Dr. Buket Bozkurt,Prof. Dr. Tuğçe FAFAL, Doç. DR. Ahmet Emir, Doç. Dr. Ceren Emir, Dr. Öğretim Üyesi Burcu Sümer Tüzün


1 Farmakognozide biyoteknolojinin önemini ve uygulamalarını kavrayabilme ve değerlendirebilme
2 Biyoteknoloji ürünü ilaçları ve kullanılışlarını kavrayabilme
3 Bitki hücre ve doku kültürü teknikleri ve uygulamaları konusunda temel bilgilere sahip olabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Biyoteknolojinin farmakognozide önemi, biyoteknoloji ürünü ilaçlar (hormonlar, sitokinler, kan ürünleri ile ilgili farmasötikler), bitki hücre ve doku kültürlerinin esası, tarihi gelişimi, uygulama alanları ve temel laboratuvar teknikleri, bitki hücre ve doku kültürleri için önemli olan çevresel faktörler, kallus kültürleri, süspansiyon kültürleri, organ kültürleri ve bitkilerin rejenerasyonu, bitki üretiminde bitki hücre ve doku kültürü (somaklonal varyasyon, mikroçoğaltım, transgenik bitkiler)


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Biyoteknolojinin farmakognozide önemi biyoteknoloji ürünü ilaçlar -hormonlar (büyüme hormonu, insülin)
2 Biyoteknoloji ürünü ilaçlar -Sitokinler (interferonlar, interlökinler, koloni stimüle edici faktörler, doku nekrozu faktörü)
3 Biyoteknoloji ürünü ilaçlar -Kan Ürünleri ile ilgili Biyofarmasötikler (trombolitikler, pıhtılaştırıcılar, Eritropoietin)
4 Bitki hücre ve doku kültürlerinin esası, tarihi gelişimi ve uygulama alanları
5 Bitki hücre ve doku kültürlerinde uygulanan temel teknikler -Laboratuvar düzeni -Sterilizasyon teknikleri (çalışma ortamının, besin ortamlarının, alet ve ekipmanların sterilizasyonu, bitkisel materyalin sterilizasyonu) - Laboratuvar güvenliği
6 Besin Ortamları -İçerikleri (makro, mikro elementler, vitaminler, şekerler, jel yapıcı maddeler, bitki büyüme düzenleyicileri,diğerleri)
7 Besin Ortamları -Hazırlanmaları Stok solusyon hazırlama ve saklama
8 Bitki hücre ve doku kültürlerinde önemli olan çevresel faktörler -Sıcaklık -Havalandırma -Işık
9 Kallus kültürleri, Süspansiyon kültürleri ve bunlarda uygun eksplant seçimi, kültür şartları
10 Ara Sınav
11 Organ kültürleri ve bitki rejenerasyonu -Organegenesis tekniği ve eksplant seçimi, besin ortamı, kültür şartları
12 Somaklonal varyasyon
13 Mikroçoğaltım (Eksplant seçimi, besin ortamları, çevresel faktörler, aşamaları)
14 Transgenik bitkiler -Agrobacterium aracılığıyla gen aktarımı
15 Transgenik bitkiler (devam) -Doğrudan gen aktarım teknikleri
16 Final Sınavı

Ders kitabı: Yok Yardımcı Kitaplar: 1. M. Babaoğlu, E. Gürel, S. Özcan eds. Bitki Biyoteknolojisi I, Doku Kültürü ve Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Basımevi,2002. 2. S. Özcan, E. Gürel, M. Babaoğlu eds. Bitki Biyoteknolojisi II, Genetik Mühendisliği ve Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Basımevi, 2001. 3. G. Samuelsson, Drugs of Natural Origin, 4 th ed. Swedish Pharmaceutical Press, 1999, Sweden. 4. R. A. Dixon,ed., Plant Cell Culture, a practical approach, IRL Press, ,1985. 5. O.L. Gamborg, G.C. Phillips, eds., Plant Cell, Tissue and Organ Culture, Springer Verlag Berlin Heidelberg, New York, 1995.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 4 2 8
Bireysel Çalışma 2 10 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21
ÖÇ 1 5 5 4 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 4 5 4 5 5 4 5 4 4 5 5
ÖÇ 3 5 4 5 5 5 5 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek