GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9303046092012 Fitokimyada İzolasyon ve Saflaştırma Teknikleri I Ders 1 1 8,00

Doktora


Türkçe


Öğrencilerin eczacılık açısından önemli bitkisel drogların temel anatomik özelliklerini (nişasta, tüy, kristal gibi) tanıyarak, çizebilmesini ve bunlardan yararlanarak drogları teşhis edebilmelerini sağlar. Bunun yanında yine yaprak,kabuk ve köklden enine kesit alarak bu kısımların genel anatomik özelliklerini saptayabilmeyi sağlar.


Prof. Dr. Bijen KIVÇAK, Prof. Dr. Nehir SOMER, Prof. Dr. Hüsniye KAYALAR, Prof. Dr. G. İrem KAYA, Doç.. Dr. Buket BOZKURT, Doç. Dr Tuğçe FAFAL


1 Eczacılık açısından önemli bitkisel drogların temel anatomik özelliklerini (nişasta, tüy, kristal gibi) tanıyıp, çizerek gösterebilmesi ve bunlardan yararlanarak karşılaştırıp, ayırdedebilme
2 Bazı droglardan yaprak,kabuk ve köklerinden enine kesit alınarak bu kısımların genel anatomik özelliklerin saptanması

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Drog incelemek amacıyla mikroskop kullanımının, mikroskobun kısımlarının, hangi reaktiflerin ne şekilde uygulandığının öğretilmesi, Bitkisel drogların temel anatomik özelliklerinden nişasta, müsilaj, zamk, kristal, örtü tüyü ve salgı organlarının, epidermis ve stoma, çeper kalınlaşmaları ve çiçek yapılarının mikroskobik olarak tanıtılarak çiziminin yapılarak,ayırdedilmesi, bunları taşıyan drogların organoleptik olarak tanınması ve bazı droglardan yaprak,meyve,tohum,kabuk ve kökden enine kesit alınarak bu kısımların genel anatomik özelliklerin saptanması


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin önemi ve pratik çalışma prensipleri (Mikroskop, Reaktifler, Preparat hazırlama ve reaktiflerin Rhizoma Iridis'te uygulanması)
2 Bitkisel material, Drog ve herbarium hazırlanması
3 Nişasta, nişasta drogları ve nişasta ihtiva eden bazı droglar a. Amylum Tritici (Mercimek şeklinde oluşu) b. Amylum Maydis (Hilum yıldız şeklinde) c. Amylum Oryzae (Bileşik nişasta) d. Amylum Solani (Bir uca yakın hilumun ve eksantirik halkaların görülmesi) e. Rhizoma Rhei (Bileşik nişasta) f. Tubera Salep (Pelteleşmiş nişasta) g. Faex Medisinalis (Homojen droglara örnek)
4 Müsilaj ve müsilaj ihtiva eden bazı droglar a. Tragacantha (Müsilajik hücre çeperi ve nişasta) b. Tubera Salep (Parenkima hücresi ve müsilaj) c. Bulbus Scillae (Müsilaj) d. Gummi Arabicum (Zamk) e. Folia Malvae (Musilaj) f. Semen Lini (Müsilaj)
5 Droglarda görülen Kristaller a. Bulbus Scillae (Kısa ve ince, uzun ve kalın rafitler) b. Folia Stramonii (Küçük druzlar) c. Rhizoma Rhei (Büyük druzlar) d. Folia Hyoscyami (İkiz ve basit billurlar) e. Folia Sennae (Sklerankima demeti etrafındaki basit prizmatik billurlar) f. Rhizoma Iridis (Uzun ve basit billurlar) g. Folia Belladonnae (Billur kumu) h. Herba Cannabis (Sistolit ve druz farkının incelenmesi % 1'lik HCl ile kontrolü)
6 Droglarda görülen Örtü tüyleri a. Basit ve tek hücreli örtü tüyü (Folia Sennae, Fructus Anisi vulgaris ve Folia Thae) b. Çok hücreli basit örtü tüyü (Folia Menthae'de kütikülası çizgili, Folia Stramonii'de kütikülası noktacıklı, ve Folia Hyoscyami'de kütikülası düz.) c. Demet tüy (Folia Malvae) d. Şamdan tüy (Folia Rosmarini) e. Diş tüy (Folia Melissae) f. Kamçı tüy ( Folia Farfara ve Folia Salvia)
7 Droglarda görülen Dış salgı organları (Salgı tüyleri) (Teorik ve Pratik) a. Tek baş ve sap hücreli salgı tüyü (Folia Menthae) b. Labiatae tipi pulsu salgı tüyü (Folia Menthae) c. Çok baş ve tek sap hücreli salgı tüyü (Folia Stramonii) d. Çok baş ve çok sap hücreli salgı tüyü (Folia Hyoscyami) e. Çok sap ve tek baş hücreli salgı tüyü (Folia Digitalis) f. Böbrek tipi salgı tüyü (Folia Digitalis) g. Compositae tipi salgı tüyü (Flores Chamomillae vulgaris) h. Malvacae tipi salgı tüyü (Folia Malvae)
8 Midterm Examination
9 Droglarda görülen İç salgı organları a. Salgı hücresi (Cortex Cinnamomi chinensis ve Folia Boldo) b. Salgı cebi Şizogen salgı cebi Şizolizigen salgı cebi (Folia Eucalypti) c. Salgı kanalı (Fructus Anisi vulgaris) d. Süt borusu, latisifer sistem (Fructus Papaveris immaturi) e. Yağ damlası (Semen Lini ve Folia Lauracerasi)
10 Yaprak epidermisi ve stoma komşu hücrelerine ait özel yapılar (Teorik ve Pratik) a. Diasitik tip stoma (Çapraz ) stoma komşu hücreleri kutuplarda (Folia Menthae) b. Parasitisk tip stoma (Paralel) stoma komşu hücreleri yanlarda iki tane biri diğerinden kücük (Folia Sennae) c. Anisositik tip stoma (Eşit olmayan hücreler) stoma komşu hücreleri üç tane ve biri diğer ikisinden küçük (Folia Belladonnae, bu drogta kütiküla kıvrımlı) d. Anomositik tip stoma (Düzensiz) stoma komşu hücreleri çok sayıda (Folia Digitalis) e. Epidermis hücre çeperleri ve stoma komşu hücrelerinin çeperi kalın (Folia Laurocerasi) f. Epidermiste papil ve stoma komşu hücreleri yanlarda iki tanedir. Ortak çeper yok (Folia Cocae) g. Eksokarpta stoma (Fructus Papaveris immaturi)
11 10. Droglarda sekonder çeper kalınlaşması gösteren yapılar a. Sklerankima lifi, taş hücresi ve taş hücresi grubu (Cortex Cinnamomi chinensis) b. Mantar ve taş mantar (Cortex Cinnamomi chinensis) c. Odun borusu, trake ve trakeit (Radix Liquiritiae). dAğsı kalınlaşma (Fructus Foeniculi, mezokarp) e. İdioplast (Folia Thae) f. Eksokarp ve endokarpta çeper kalınlaşması ve stoma
12 Çiçek droglarının makroskobik ve mikroskobik özellikleri a. Polen (Flores Chamomillae vulgaris) b. Stigma (Flores Chamomillae vulgaris) c. İç epidermis ve dış epidermis (Flores Chamomillae vulgaris) d. İnce iletim demeti (Flores Chamomillae vulgaris) e. Compositae tipi salgı tüyü (Flores Chamomillae vulgaris) f. Sporangium va annulus (Folia Adianti) g. Spor, alt epidermiste stoma, rafitler (Folia Adianti)
13 Yaprak droglarının makroskobik ve mikroskobik özellikleri a. Bifasiyal yaprak enine kesiti ve toz drog çalışması (Folia Malvae) b. Monofasiyal yaprak enine kesiti ve toz drog çalışması (Folia Eucalypti)
14 Radix droglarının makroskobik ve mikroskobik özellikleri
15 Cortex droglarının makroskobik ve mikroskobik özellikleri
16 Final Examination

Bitkisel Drogların Anatomik Yapısı, Asuman Baytop, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları (1972) 2.Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals,Max Wichtl, Norman Grainger Bisset (ed.),1989 Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart,Gerrmany 3.Pulver-Atlas der Drogen der deutschsprachigen Arzneibücher, Walter Eschrich,6. Auflage,1997, Stuttgart, Germany


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 9 126
Tartışma 12 1 12
Soru-Yanıt 10 2 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21
ÖÇ 1 4 4 3 5 5 5 3 5
ÖÇ 2 4 4 3 5 5 5 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek