Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9303106042019 | İleri Farmasötik Mikrobiyoloji | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Farmasötik endüstrinin çeşitli dallarında mikroorganizmalardan ve ürünlerinden hangi alanlarda ve hangi yöntemler ile yararlanıldığı, iyi üretim uygulamaları, kontaminasyonun kontrolü, mikrobiyolojik standartlar ve mikrobiyolojik kalite kontrol konularında öğrenciyi bilgilendirmek hedeflenmektedir.
Doç. Dr. Bayrı Eraç
1 | Farmasötik endüstride mikroorganizmaların kullanım alanlarını listeleyebilme |
2 | Farmasötik endüstride mikroorganizmalar ve ürünlerinden yararlanma yöntemlerini açıklayabilme |
3 | Bir farmasötiğin üretiminin tüm aşamalarında mikrobiyolojik açıdan iyi üretim uygulamalarını kavrayabilme |
4 | Farmasötik üretiminde kontaminasyon kaynaklarını belirleyebilme ve bunları etkisiz hale getirecek önlemleri tasarlayabilme |
5 | Mikroorganizmaların farmasötik bir üründe oluşturabileceği değişiklikleri kavrayabilme |
6 | Bir farmasötik ürün için mikrobiyal bozunmayı önleyen en uygun prezervatif ajanı seçebilme |
7 | Steril ürünler ve bunların üretim aşamaları ile üretim ortamlarını listeleyebilme |
8 | Farmasötik endüstride sterilite güvencesinin önemini kavrayabilme, bunun için gereken koşulları sıralayabilme |
9 | Antibiyotiklerin ve başlıca immunolojik ürünlerin üretim aşamalarını açıklayabilme |
10 | Bir farmasötik ürünün mikrobiyolojik açıdan istenen standartları sağlayıp sağlayamadığını test edebilme |
Yok
Yok
Farmasötik mikrobiyolojinin tanımı ve mikroorganizmaların farmasötik endüstrideki rolü, farmasötik endüstride mikroorganizmalar ve ürünlerinden yararlanma yöntemleri, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü, steril farmasötik ürünler, sterilizasyon, dezenfeksiyon yöntemleri, prezervatif ajanlar, üretim tesisi ve hastane ortamında hijyen, antibiyotiklerin üretimi, immunolojik ajanların üretimi, Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik standartlar ve test yöntemleri
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Farmasötik mikrobiyolojinin tanımı ve mikroorganizmaların farmasötik endüstrideki rolü | Mikrobiyoloji laboratuvarının tanıtımı ve güvenlik kuralları | ||
2 | Farmasötik endüstride mikroorganizmalar ve ürünlerinden yararlanma yöntemleri | Sterilizasyon cihazlarının incelenmesi | ||
3 | Mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü | Aseptik çalışma kuralları | ||
4 | Steril farmasötik ürünler | Laminar akım kabininde çalışma | ||
5 | Endüstriyel sterilizasyon, dezenfeksiyon yöntemleri, prezervatif ajanlar | Çeşitli ürünlerin sterilizasyonu | ||
6 | Sterilite güvencesi, biyolojik yük, validasyon ve çevresel izlem | Çeşitli ürünlerin sterilizasyonu | ||
7 | Arasınav | |||
8 | Üretim tesisi ve hastane ortamında hijyen | Sterilizasyon indikatörlerinin kullanımı | ||
9 | Antibiyotiklerin üretimi | Kalite kontrol amacıyla kullanılan bazı örnek besiyerlerinin hazırlanması | ||
10 | Aşıların üretimi | Kalite kontrol besiyerlerine ekim ve inkübasyon yöntemleri | ||
11 | Diğer immunolojik ürünlerin üretimi | Fermentasyon uygulaması-I | ||
12 | Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik standartlar ve test yöntemleri | Fermentasyon uygulaması-II | ||
13 | Makale tartışması | Üretim tesisi gezisi | ||
14 | Makale tartışması | Üretim tesisi gezisi | ||
15 | Dönem ödevi sunumları | Dönem ödevi sunumları | ||
16 | Final Sınavı |
1. Denyer SP, Hodges NA, Gorman SP. Pharmaceutical Microbiology. Blackwell Science 7th ed., 2004. 2. Denyer SP, Baird RM. Guide to Microbiological Control in Pharmaceuticals and Medical Devices. CRC Press 2. ed., 2007. 3. Brooks GF, Butel JS, Morse SA. Jawetz, Melnick, Adelberg’s Medical Microbiology. 22th ed., 2001. 4. Çetin E.T. Endüstriyel Mikrobiyoloji. Bayda Yayınevi, 1. baskı, İstanbul, 1983. 5. Murray PR, Baron EJ, Jorgensen JH, Landry ML, Pfaller MA. Manual of Clinical Microbiology. ASM Press 9th ed., 2007. 6. Ustaçelebi Ş. Temel ve Klinik Mikrobiyoloji. Güneş Kitapevi, 1. baskı, Ankara, 1999.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Makale Kritik Etme | 2 | 5 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 238 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | |
ÖÇ 1 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 2 | 3 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | |||||||||||||||||
ÖÇ 6 | 3 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 7 | 4 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 8 | 4 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 9 | 4 | 5 | ||||||||||||||||
ÖÇ 10 | 5 |