GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9101036422011 Protein Katlanması Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı in vitro ve in vivo protein katlanma mekanizmaları, katlanma ve stabilite çalışmalarında kullanılan spektroskopik teknikler hakkında bilgi verilmesidir.


Doç. Dr. Serap EVRAN


1 Protein katlanması ile ilgili yayınları okuyabilme ve anlayabilme
2 Proteinlerin yanlış katlanmasının yarattığı etkileri kavrayabilme.
3 Protein yapısı ve fonksiyon arasındaki ilişkinin önemini kavrayabilme.
4 Protein katlanmasına ilişkin kinetik ve termodinamik mekanizmalar hakkında temel kavramları açıklayabilme.
5 Protein katlanması ve stabilitesine ilişkin güncel gelişmeleri takip edebilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Protein katlanmasına etki eden faktörler, in vivo protein katlanması, katlanmaya yardımcı olan proteinler, membran proteinlerinin katlanması, proteinlerin yanlış katlanması sonucu oluşan hastalıklar, protein katlanmasının ve stabilitesinin incelenmesinde spektroskopik teknikler, üre ve guanidin hidroklorür ile proteinlerin denatürasyonu, termal denatürasyon.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Proteinlerin sekonder ve tersiyer yapısı, protein katlanma ve stabilite çalışmalarının önemi
2 Protein katlanmasına ve stabilitesine etki eden faktörler
3 Protein katlanma problemi ve Levinthal paradoksu
4 Protein katlanma mekanizmaları
5 Protein katlanma çalışmalarında kullanılan spektroskopik teknikler
6 Proteinlerin üre ve guanidin hidroklorür ile denatürasyonu.
7 In vivo protein katlanması. Şaperon proteinler
8 Arasınav
9 Membran proteinlerinin katlanması
10 Multi-domain ve oligomerik proteinlerin katlanması
11 Proteinlerin yanlış katlanması
12 Öğrenci Sunumları
13 Öğrenci Sunumları
14 Öğrenci Sunumları
15 Öğrenci Sunumları
16 Final sınavı

Buchner, J., Kiefhaber, T., 2005, “Protein Folding Handbook”. WILEY-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim. Nölting, B., 2005, “Protein Folding Kinetics: Biophysical Methods”. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. Whitford, D., 2005, “Proteins Structure and Function”. WILEY-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim. Protein Folding: An Introduction (SpringerBriefs in Molecular Science), Cláudio M. Gomes, Patrícia F.N. Faísca, 2019, Springer.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 14 1 14
Rapor Hazırlama 1 25 25
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 226

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 4 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek