Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9101036422011 | Protein Katlanması | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı in vitro ve in vivo protein katlanma mekanizmaları, katlanma ve stabilite çalışmalarında kullanılan spektroskopik teknikler hakkında bilgi verilmesidir.
Doç. Dr. Serap EVRAN
1 | Protein katlanması ile ilgili yayınları okuyabilme ve anlayabilme |
2 | Proteinlerin yanlış katlanmasının yarattığı etkileri kavrayabilme. |
3 | Protein yapısı ve fonksiyon arasındaki ilişkinin önemini kavrayabilme. |
4 | Protein katlanmasına ilişkin kinetik ve termodinamik mekanizmalar hakkında temel kavramları açıklayabilme. |
5 | Protein katlanması ve stabilitesine ilişkin güncel gelişmeleri takip edebilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Protein katlanmasına etki eden faktörler, in vivo protein katlanması, katlanmaya yardımcı olan proteinler, membran proteinlerinin katlanması, proteinlerin yanlış katlanması sonucu oluşan hastalıklar, protein katlanmasının ve stabilitesinin incelenmesinde spektroskopik teknikler, üre ve guanidin hidroklorür ile proteinlerin denatürasyonu, termal denatürasyon.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Proteinlerin sekonder ve tersiyer yapısı, protein katlanma ve stabilite çalışmalarının önemi | ||
2 | Protein katlanmasına ve stabilitesine etki eden faktörler | ||
3 | Protein katlanma problemi ve Levinthal paradoksu | ||
4 | Protein katlanma mekanizmaları | ||
5 | Protein katlanma çalışmalarında kullanılan spektroskopik teknikler | ||
6 | Proteinlerin üre ve guanidin hidroklorür ile denatürasyonu. | ||
7 | In vivo protein katlanması. Şaperon proteinler | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Membran proteinlerinin katlanması | ||
10 | Multi-domain ve oligomerik proteinlerin katlanması | ||
11 | Proteinlerin yanlış katlanması | ||
12 | Öğrenci Sunumları | ||
13 | Öğrenci Sunumları | ||
14 | Öğrenci Sunumları | ||
15 | Öğrenci Sunumları | ||
16 | Final sınavı |
Buchner, J., Kiefhaber, T., 2005, “Protein Folding Handbook”. WILEY-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim. Nölting, B., 2005, “Protein Folding Kinetics: Biophysical Methods”. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. Whitford, D., 2005, “Proteins Structure and Function”. WILEY-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim. Protein Folding: An Introduction (SpringerBriefs in Molecular Science), Cláudio M. Gomes, Patrícia F.N. Faísca, 2019, Springer.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Rapor Hazırlama | 1 | 25 | 25 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 226 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |