GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102016182016 Serada Organik Tarım Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Bu derste, serada organik tarıma gereksinim duyulmasının nedenleri ve önemi, organik fide üretimi (yetiştirme ortamları, bitki besleme gibi), organik tarım yönetmeliğine uygun olarak sebze yetiştirme teknikleri ve serada organik tarım denemelerinin planlanması ile ilgili bilgi açığının kapatılması ve organik fide yetiştirme, üretim yapabilme ve denemeleri yürütebilme becerilerinin sağlanması amaçlanmıştır.



1 Organik fide üretimi yapabilme
2 Organik sebze üretimi gerçekleştirme,
3 Fide ve sebze üretiminde önemli uygulamaları yorumlayabilme,
4 Serada çeşitli organik tarım denemeleri kurabilme



[Yok]


Bu ders, serada organik tarıma gereksinim duyulmasının nedenleri ve önemi, organik fide üretimi (yetiştirme ortamları, bitki besleme gibi), organik tarım yönetmeliğine uygun olarak sebze yetiştirme teknikleri ve serada organik tarım denemelerinin planlanması ile ilgili bilgileri içermektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiye’de seracılığın genel durumu Serada organik tarıma gereksinim duyulmasının nedenleri ve önemi
2 Organik Fide Üretimi - Yönetmelikteki düzenlemeler - Ortamların taşıması gereken özellikler
3 Organik Fide Üretimi - Ortamlar - Bitki besleme programı
4 Organik Fide Üretimi - Çeşitli mikroorganizmalar (bitki gelişimini teşvik eden bakteriler, mikoriza)
5 Organik Fide Üretimi - Organik aşılı fide
6 Sebze yetiştirme teknikleri - İklimlendirme - Bakım işleri
7 Sebze yetiştirme teknikleri - Domates
8 Ara sınav
9 Sebze yetiştirme teknikleri - Domates
10 Sebze yetiştirme teknikleri - Hıyar
11 Sebze yetiştirme teknikleri - Biber - Patlıcan
12 Serada organik tarım denemeleri kurulurken nelere dikkat edilir?
13 Serada organik tarım denemeleri nasıl kurulur? - Çeşit denemeleri
14 Serada organik tarım denemeleri nasıl kurulur? - Tür denemeleri
15 Serada organik tarım denemeleri nasıl kurulur? - İklimlendirme - Sulama - Budama
16 Final sınavı

Lindner, U., Billmann, B., 2006. Planung, Anlage und Auswertung von Versuchen im Ökologischen Gemüsebau. Handbuch für die Versuchsanstellung. Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), Frick, Schweiz und Frankfurt, Deutschland. ISBN 978-3-906081-97-7. Tüzel, Y., 2013. Cultural Practices (Chapter 14). In Good Agricultural Practices for greenhouse Vegetable crops. FAO Plant Production and Protection Paper 217:379-398. Tüzel, Y., 1996. Serada Ekolojik Tarım. Ekolojik Tarım (Ed. U. Aksoy, A. Altındişli). 83-95. ETO, Bornova. Tüzel, Y., 1998. Serada Organik Tarım. 83-94. Organik Tarım (Ed. U. Aksoy, A. Altındişli) Gül A., Tüzel Y., 2006. Serada Organik Sebze Yetiştiriciliği (Bölüm 25). Organik Tarım Sektörü (Ed. İ.H. Eraslan, F. Şelli),Urak Yay. 574-598.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 6 6
Rapor Sunma 1 6 6
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Performans 1 6 6
Toplam İş Yükü (saat) 178

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
ÖÇ 0
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek