Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102016202017 | Kültürü Yapılan Mantar Türleri ve Yetiştirme Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Ülkemizde ve dünyadaki kültürü yapılan yenilebilir mantar türleri, kullanım alanları ve yetiştirme teknikleri konusunda temel ve genel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır.
1 | Ülkemizde ve dünyadaki ekonomik öneme sahip yenilebilir mantar türlerinin hangileri olduğunu öğrenebilme |
2 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, |
3 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin ekolojik isteklerini ve yetiştirme tekniklerini öğrenebilme |
4 | Kültürü yapılan yenilebilir mantar türlerinin üretiminde üretim yerinin ve/veya kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve üretim sırasındaki kültürel işlemleri kavrayabilme |
5 | Kültürü yapılan yenilebilir mantarlarda hasat zamanı ve hasadın nasıl yapıldığı ile üretim sırasında karşılaşılabilecek hastalık, zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda bilgi sahibi olabilme |
-
Dünyada ve Türkiye’deki kültürü yapılan önemli yenilebilir mantar türlerinden Beyaz şapkalı mantar ve Kestane mantarı (Agaricus spp.), Kayın mantarı (Pleurotus spp.), Shiitake mantarı (Lentinus edodes), Saman mantarı (Volvariella volvacea), Kış mantarı (Flammulina velutipe), Yer mantarı (Tuber spp.) ve Kulak mantarının (Auricularia spp) tanıtımı, botanikteki yeri, biyolojik özellikleri, ekonomik önemi, besin değeri, değerlendirme şekilleri ve yetiştirme teknikleri gibi konularda bilgilerin verilmesidir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yapılan yenilebilir mantar türleri ve önemi | ||
2 | Beyaz şapkalı mantar ve Kestane mantarı (Agaricus spp.) mantarı yetiştiriciliği | ||
3 | Beyaz şapkalı mantar ve Kestane mantarı (Agaricus spp.) mantarı yetiştiriciliği | ||
4 | Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği | ||
5 | Kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği | ||
6 | Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği | ||
7 | Shiitake mantarı (Lentinus edodes) yetiştiriciliği | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği | ||
10 | Saman mantarı (Volvariella volvacea) yetiştiriciliği | ||
11 | Kış mantarı (Flammulina velutipe), | ||
12 | Kış mantarı (Flammulina velutipe), | ||
13 | Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği | ||
14 | Yer mantarı (Tuber spp.) yetiştiriciliği | ||
15 | Kulak mantarı (Auricularia spp.) yetiştiriciliği | ||
16 | Final Sınavı |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış, resimlerle zenginleştirilmiş ve sürekli olarak güncellenen ders notlarının elektronik ortama aktarılmış power point sunumları, konu hakkında yazılmış değişik makaleler. Chang, S.T., Miles, P.G. 2004. Mushrooms: Cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact. Second Edition, CRC Press, Boca Raton, Fla. 451 s. Cheung, P.C.K., 2008. Mushrooms as functional foods. The Chinese University of Hong Kong. 259 s. Ağaoğlu, Y.S., Güler, M. 1989. Yenilebilir Mantar Yetiştiriciliği. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları. 124 s., Ankara. Işık, S.E., Damgacı, E., Erkal, S., Aksu, Ş., Ergun, C., 1997. Mantar Yetiştiriciliği, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova. Günay, A., Abak, K., Koçyiğit, A.E., 1992. Mantar Yetiştirme, Cilt IV., Ankara. Boztok, K., 1987. Mantar Üretim Tekniği, E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir. Bora, T., Toros S., Özaktan, H., 2004. Kültür Mantarı Hastalıkları, Zararlıları ve Savaşımı. Afa Matbaacılık, İstanbul.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Bireysel Çalışma | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Okuma | 16 | 4 | 64 |
Toplam İş Yükü (saat) | 244 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | |
ÖÇ 0 | ||||||
ÖÇ 1 | ||||||
ÖÇ 2 | ||||||
ÖÇ 3 | ||||||
ÖÇ 4 |