Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102066292014 | Tarımsal Ürünlerin Maliyet Analizi ve Muhasebeleştirilmesi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilerin; tarımsal üretime karar verme, üretim dallarını ekonomik açıdan değerlendirme ve tarım işletmelerinin planlama aşamasında üreticilerin en çok ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünlerin maliyetini anlayabilme, kavrayabilme, maliyet hesaplama yöntemlerini örnek uygulamalar üzerinde değerlendirebilme ve uygulayabilme becerisini kazanmalarını sağlamaktır.
Prof.Dr.Gamze SANER Doç.Dr.Zerrin KENANOĞLU BEKTAŞ
1 | Muhasebe sisteminde ve tarımda, maliyet hesaplama yöntemlerini anlayabilme, analiz edebilme ve değerlendirebilme |
2 | Tarım işletmelerinin planlanmasında, üretim dallarının seçiminde ve karar alma aşamasında tarımsal maliyetlerin önemini kavrama |
3 | Farklı kurum ve kuruluşların hesapladığı tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemlerinin metodolojisini anlayabilme, değerlendirebilme ve yorumlayabilme |
4 | Türkiye’de ve diğer ülkelerde tarımsal ürünlerin maliyetlerinin hesaplanmasında kullanılan maliyet hesaplama yöntemlerini anlayabilme, ülkeler arasında maliyet hesabındaki farklılıkları ve benzerlikleri karşılaştırabilme, değerlendirebilme |
5 | Kamu ve özel sektörde tarımsal ürün maliyetleri ile ilgili çalışmaları planlayıp, yürütebilme ve sonuçları yorumlayabilme becerisi |
6 | Maliyetlerin finansal tablolara nasıl yansıtıldığını ve muhasebeleştirildiğini anlayabilme ve uygulayabilme becerisi |
7 | Rapor hazırlama ve sunumlar ile bireysel çalışmaları bağımsız yürütebilme becerisi kazanma |
8 | Sınıf içi tartışmalar ile olaylara ortak çözüm getirme, sorumluluk alma ve özgüven duygusunu geliştirme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Maliyet kavramı, maliyet teorisi, maliyet muhasebesinin tanımı, maliyet kavramının muhasebedeki önemi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, maliyet, harcama ve gider kavramları, maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyet hesaplama yöntemleri, tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, birim maliyetlerin hesaplanması, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları, tek yıllık, çok yıllık bitkisel ürünlerde, örtüaltı üretimde, hayvansal ürünlerde ve işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri, maliyet bilgilerinin işletme kararlarına etkisi, tarımsal ürün maliyetlerinin hesaplamalarında ülkeler arası farklılıklar, Türkiye’de tarımsal maliyet hesaplayan kurumların maliyet hesaplama metodolojisi ve hesaplama yöntemleri arasındaki farklılıklar, Türkiye’de tarımsal ürünlerin maliyetlerinde bölgeler arası değişimler, maliyet unsurlarının tek düzen hesap planındaki yeri, muhasebeleştirilmesi, maliyetlerin finansal tablolara yansıması
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi ve uygulanması konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesi | ||
2 | Maliyet kavramı, maliyet teorisi, maliyet muhasebesinin tanımı, maliyet kavramının muhasebedeki önemi, tarımsal ürünlerde maliyet kavramı, kapsamı ve amaçları | ||
3 | Maliyet, harcama ve gider kavramları, Maliyet giderlerinin değişik açılardan sınıflandırılması, maliyetlerin sınıflandırılmasının işletmeye faydası, maliyet hesaplama yöntemleri | ||
4 | Tarımsal üretimde maliyet masrafları unsurları, tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama yöntemleri | ||
5 | Tarımda sabit ve ortak giderlerin dağıtım sorunu ve kullanılacak yöntemler, birim maliyetlerin hesaplanması ve birim başına kârlılık analizi | ||
6 | Tarımsal ürün maliyetlerini etkileyen faktörler, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işlenmiş tarımsal ürünlerde uygulamalı maliyet akım şemaları | ||
7 | Örnek Olaylar Tek yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (Buğday, pamuk, tütün, domates), çok yıllık bitkisel ürünlerde maliyet hesaplama (çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, zeytin, kiraz, elma, enginar, yonca), örtüaltı üretimde maliyet hesaplama (kesme çiçek, sebze üretim dalları ) | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Örnek Olaylar Hayvansal ürünlerde maliyet hesaplama (süt, et, yumurta, broiler, bal), işlenmiş tarımsal ürünlerde maliyet hesaplama (kurutulmuş domates, tarhana, zeytinyağı ) | ||
10 | İşletmede karar sürecinde/ işletmenin karar yetkisinin dağılımında/ kararların rasyonelize edilmesinde maliyet bilgilerinin kullanılması, maliyetlerin düşürülmesi için alınabilecek önlemler, tarımsal ürün maliyetlerinin hesaplamalarında ülkeler arası farklılıklar (Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri) | ||
11 | Türkiye’de tarımsal maliyet hesaplayan kurumların maliyet hesaplama metodolojisi ve hesaplama yöntemleri arasındaki farklılıklar | ||
12 | Türkiye’de tarımsal ürünlerin maliyetlerinde bölgeler arası değişimler, maliyetlerin yıllar itibariyle seyri | ||
13 | Maliyet unsurlarının muhasebeleştirilmesi ve tek düzen hesap planında üretim maliyeti hesabı | ||
14 | Maliyetlerin finansal tablolara (Bilanço ve gelir tablosu) yansımas, | ||
15 | Öğrenci sunumları | ||
16 | Final sınavı |
1. Akdoğan, N., Maliyet Muhasebesi Uygulamaları (Tek Düzen Muhasebe Sisteminde), Gazi Kitabevi, ISBN : 97897588954032011, Ankara, 1116 s. 2. Altıntaş, G., A. Altıntaş, Tokat, Amasya,Yozgat ve Sivas Yörelerinde Yetiştirilen Bazı Tarım Ürünlerinin 2012 Yılı Üretim Girdileri ve Maliyetleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Enstitü Yayın No: 253-P-22, 2012, 85 s. 3. Büyükmirza, K., Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, ISBN : 9786053441199, Ankara, 2011, 883 s. 4. Çakır, S., Adana İlinde Tarımsal Kuruluşların Tarımsal Üretim Maliyetleri Hesaplama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana, 2005, 114 s. 5. Erdoğan, N., M.Saban, Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Beta yayıncılık, Genişletilmiş 5.baskı, İstanbul, Ağustos, 2010. 6. Erol, M., Maliyet Muhasebesi, Orion Kitabevi, ISBN: 9944769061, Ankara, 2008, 252 s. 7. Gietema, B., Farm Accounting, Agromisa, ISBN: 90-8573-394-4, Wageningen, 2006, 52 s. (http://www.ruralfinance.org/fileadmin/templates/rflc/ documents/1163528274908_Farm_accounting.pdf) 8. Gökgöz, A., Tarımsal Faaliyet Muhasebesi, Ekin Basım Yayın, ISBN : 9786055187514, Bursa, 2013, 188 s. 9. Gündüz, H.E., Gürdal K., Elmacı, O., Maliyet Analizleri, T.C.Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3033, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1983, Eskişehir, 2013, 200 s. 10. Haftacı, V., Maliyet Muhasebesi, ISBN 9786055936136, 2009, 422 s. 11. Horngren, Charles T. Cost Accounting A Managerial Emphasis,Prentice Hall,2006. 12. Hacıhasanoğlu, T. Hayvancılık Sektöründe Maliyet-Hacim- Kar Analizi, Gazi Kitapevi, Ankara, Mart, 2015. 13. Karakaya, M., Maliyet Muhasebesi, Gazi Kitabevi, 5 Baskı, 2013, 821 s. 14. Kıral, T., H.Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, Fidan, H., Gündoğmuş, E., Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Proje Raporu 1999-13, ISBN 975-047-051-2, 1999, 143 s. 15. Küçüksavaş,N., CD’li Maliyet Muhasebesi, Kare Yayınları,2006, 860 s. 16. Ledgerwood, J.; Moloney, K., Accounting Study Guide: Solutions to Exercises, Calmeadow, 1996. 17. Savcı, M., Maliyet Muhasebesi, Murathan Yayınevi, 12 Baskı, 2011, 369 s. 18. TEAE, Türkiye’de Bazı Bölgeler için Önemli Ürünlerde Girdi Kullanımı Ve Üretim Maliyetleri, Proje Raporu:2001-14, Yayın No:64, Ankara, Nisan, 2001. 19. Yükçü, S., Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi, Altın Nokta Basın Yayın Dağıtım, İzmir, 2011, 912 s.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 45 | 45 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 225 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | |||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | 4 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 8 | 5 | 4 | 4 | 5 |