GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103106032014 Endüstriyel Mikroorganizmalar ve Ürünleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 9,00

Doktora


Türkçe


Dersin amacı, öğrencilere endüstriyel suş özelliklerinin ve endüstriyel suş geliştirilmesi ile ilgili tekniklerin kavratılmasıdır. Mikroorganizmaların endüstriyel ürünleri hakkında bilgilendirmektir.


Prof.Dr. Rengin ELTEM


1 İleri düzeyde endüstriyel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi.
2 Endüstriyel mikroorganizmaların öneminin kavranması.
3 Endüstriyel mikroorganizmaların geliştirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak.
4 Endüstriyel mikroorganizmaların ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Endüstriyel suş nedir? Endüstriyel suş geliştirme teknikleri. Endüstriyel mikroorganizmalardan elde edilen başlıca ürünler. Mikrobiyal hücre , enzimler ve diğer ürünlerin üretimi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin karakteristikleri
2 Endüstriyel mikrobiyolojide ve biyoteknolojide kullanılan mikroorganizmaların özellikleri
3 Endüstriyel mikrobiyolojik ürünler olarak primer ve sekonder metabolitler.
4 Endüstriyel mikroorganizmaların genetik materyalinin değiştirilmesi
5 Endüstriyel mikroorganizmaların gen havuzunun korunması: Kültür kolleksiyonları
6 Endüstriyel ortamlarda kullanılan hammaddelerin seçim kriterleri. Endüstriyel ortamların bileşiminde kullanılan bazı hammaddeler.
7 Mikrobiyal hücre üretimleri (maya üretimi, starter kültürler, tohum inokulantları, vb.)
8 Arasınav
9 Mikrobiyal enzimlerin üretimi ve endüstriyel uygulamaları.
10 Tıbbi önemi olan hammaddelerin üretimi: Antibiyotikler ve antitümöral ajanların üretimi.
11 Ergot alkaloidlerinin üretimi. Steroidler ve sterollerin üretimi
12 Biyomedikal enzimler
13 Diğer mikrobiyal üretimler.
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 Final sınavı

1.Tortora, G. J., Funke, B. R., Case, C. L., “Microbiology an Introduction”, Tenth Ed.,Pearson Education, (2010). 2.Schaechter, M. “Encyclopedia of Microbiology” Third Ed., Elsevier, (2009). 3.Okafor, N. “Modern Industrial Microbiology and Biotechnology”, Science Publishers, (2007). 4.Madigan, M. T. Martinko, J. M., Parker, J., “Brock Biology of Microorganisms”, Pearson Education, (2006). 5.Barredo, J.L., Microbial Processes and Products. Humana Press, (2005).


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 30 30
Proje Sunma 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 65 65
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 70 70
Okuma 9 8 72
Toplam İş Yükü (saat) 270

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek