Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103106042014 | Transgenik Bitkiler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Dersin amacı öğrencilere transgenik bitkiler ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.
Prof. Dr. Aynur GÜREL, Prof. Dr. Bahattin TANYOLAÇ
1 | Transgenik bitkilerin elde edilmeleri hakkında bilgi edinme |
2 | Transgenik bitkilerin avantajlarının ve dezavantajları ile ilgili bilgi kazanma |
3 | Transgenik bitkilerin risk değerlendirmesi kavranması |
4 | Transgenik bitkilerle ilgili yeni gelişmelerin ve araştırmaların farkında olma |
5 | Transgenik bitkiler ile ilgili genel prensiplerin kavranması. |
Yok
Yok
Transgenik bitkilere giriş. Transgenik bitkilerin elde edilme yöntemleri. Transgenik bitkilerin avantaj ve dezavantajları. Transgenik bitkilerin çevre ile ilişkileri. Germplasm muhafazası. Tohum bankaları. Yerli çeşitler. Co-existence, Transgenik bitkilerde abiyotik stres faktörlerine dayanıklılığın geliştirilmesi. Transgenik bitkilerde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığın geliştirilmesi. Transgenik bitkilerde herbisitlere dayanıklılığın geliştirilmesi, Transgenik bitkilerde besin kalitesi, Transgenik bitkilerde yenebilir aşıların ve farmasotiklerin üretimi. Transgenik bitkileri belirleyici yöntemler. Biyogüvenlik, Transgenik bitkilerle ilgili son gelişmeler ve araştırmalar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Transgenik bitkilere giriş. | ||
2 | Transgenik bitkilerin elde edilme yöntemleri. | ||
3 | Transgenik bitkilerin avantaj ve dezavantajları. | ||
4 | Transgenik bitkilerin çevre ile ilişkileri. | ||
5 | Germplasm muhafazası. Tohum bankaları. Yerli çeşitler. Co-existence. | ||
6 | Transgenik bitkilerde abiyotik stres faktörlerine dayanıklılığın geliştirilmesi. | ||
7 | Transgenik bitkilerde hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığın geliştirilmesi. | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Transgenik bitkilerde herbisitlere dayanıklılığın geliştirilmesi. | ||
10 | Transgenik bitkilerde besin kalitesi. | ||
11 | Transgenik bitkilerde yenebilir aşıların ve farmasotiklerin üretimi. | ||
12 | Transgenik bitkileri belirleyici yöntemler. | ||
13 | Transgenik bitkiler ve etik | ||
14 | Transgenik bitkilerle ilgili son gelişmeler ve araştırmalar. | ||
15 | Ödev sunumu. | ||
16 | Final sınavı |
Kole, C., Michler, C. H., Abbott, A.,G., Hall, T.C., 2010. Transgenic Crop Plants. Principles and Development. Vol.1: Springer-Verlag Berlin Heidelberg. Tzotzos, G.,T., Head, G.,P., Hull, R., 2009. Genetically Modified Plants: Assessing Safety and Managing Risk. Elsevier Inc.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Sunma | 1 | 20 | 20 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 68 | 68 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 60 | 60 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 60 | 60 |
Toplam İş Yükü (saat) | 240 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |