GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104016502011 Anadolu Balıkçılık Kültürü Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Anadolu balıkçılığının tarihsel süreçte gelişimi ve kültürümüzdeki yerinin öğretilmesi.



1 Su ürünleri mühendisliği alanında ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere doktora düzeyinde sahip olma.
2 Anadolu Balıkçılık Kültürü bilgilerini balıkçılık tarihi için kullanabilme yeteneğine sahip olabilme
3 Anadolu Balıkçılık Kültürü konusundaki bilgilerini dünya balıkçılık tarihi ile entegre edebilecek birikime sahip olabilme
4 Bu alanda ilgili kaynaklara ulaşabilme, bunlardan yararlanabilme ve bu konuda bağımsız bir araştırmayı yürütebilme yeterliliğine sahip olabilme
5 Anadolu balıkçılık tarihi alanında veri toplama, değerlendirme, yorumlama ve yayım aşamalarına getirebilme birikimine sahip olabilme
6 Karşılaştığı problemleri bilgi birikimini kullanarak çözümleyebilme


Yok


Yok


Anadolu uygarlıkları ve deniz. Antik çağda Anadolu’da balıkçılık. Eskiçağ ve Ortaçağ’da İstanbul Boğazı ve Marmara’da balık ve balıkçılık. Yeniçağda (Osmanlı döneminde) balıkçılık. Adalarda balıkçılık. Balıkçı kayıkları. XX. yy’dan günümüze Türkiye’de balıkçılık. Balık pazarları ve balıkçı loncaları. Kültürümüzde balık yemekleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Anadolu uygarlıkları ve deniz Görsel sunum
2 Antikçağda balık ve balıkçılık Görsel sunum
3 Antikçağda Anadolu’da balıkçılık-1 (Karadeniz ve Marmara) Görsel sunum
4 Antikçağda Anadolu’da balıkçılık-2 (Ege ve Akdeniz) Görsel sunum
5 Eskiçağ ve Ortaçağda İstanbul Boğazı’nda balıkçılık Görsel sunum
6 Yeniçağda (Osmanlı döneminde) balıkçılık Görsel sunum
7 Balık pazarları ve balıkçı loncaları Balık haline ziyaret
8 Arasınav
9 Anadolu kıyılarında XX. yy’da balıkçılık Görsel sunum
10 Balıkçı kayıkları İzmir kayıklarına ziyaret
11 Edebi kaynaklarda (şiir-roman-öykü) balık ve balıkçılık Edebi kaynak incelemesi
12 Adalarda balıkçılık Görsel sunum
13 Geçmişten günümüze Anadolu’da balıkçılık yönetimi üzerine yazılı belgeler Geçmiş sirkülerin incelenmesi
14 Kültürümüzde ton ve kılıç balıkları avcılığı Görsel sunum
15 Kültürümüzde balık yemekleri, balık sosları ve mezeler Balık sosu ve/veya lakerda hazırlamak
16 Final exam

Behramoğlu, A., 2009. “Benim Prens Adalarım”. İstanbulum Dizisi, Heyamola Yayınları, İstanbul, 167 s. Bursa, P., 2007. “Antikçağ’da Anadolu’da Balık ve Balıkçılık”. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 271 s. Enön, A., 2003. “Marmara Adası’nda Sekizbin Yıl”. Marmara Belediyesi Kültür Yayınları No. 1, İstanbul, 246 s. Güler, A., 2010. “Kumkapı Ermeni Balıkçıları 1952”. Aras Yayıncılık, İstanbul, 127 s. Mazak, M., 2010. “Boğaziçi ve Kayık Kültürü”. Yeditepe Yayınevi 115, İstanbul. Tekin, O., 2010. “Eskiçağ’da İstanbul’da Balık ve Balıkçılık”. Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 72 s. Yüksel, A., 2007. Osmanlı’nın Son Dönemlerinde Karadeniz’de Balık Avcılığı ve Balıkçılık. Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Sayı 241, s. 60-


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 9 126
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 14 5 70
Toplam İş Yükü (saat) 292

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek