GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104026192007 Lessepsian Balıklar Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilerin Lessepsian balık türü kavramını, denizlerimizde dağılım gösteren lessepsian balıkların sistematiği, biyo-ekolojik özellikleri ve balıkçılığımıza olan etkileri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.


Prof. Dr. Murat KAYA


1 Lessepsian balık tanımı, tarihçesi ve genel özellikleri hakkında yorum yapabilme.
2 Lessepsian balıkların biyo-ekolojik özelliklerini kavrama ve taksonomisi hakkında yorum yapabilme.
3 Başlıca lessepsian türler içeren familyaların özelliklerini tanıma ve öğrenme.
4 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren lessepsiyan balıklar hakkında yorum yapabilme.
5 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren lessepsiyan ve ekonomik açıdan değerli olan türleri tanıma ve kavrama.
6 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren lessepsiyan ve ekonomik açıdan değerli olan türlerin biyo-ekolojisi hakkında yorum yapabilme.
7 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren lessepsiyan türlerin Türkiye balıkçılığına olan olumlu ve olumsuz etkilerini anlama ve değerlendirme.
8 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren lessepsiyan türlerin Türkiye balıkçılığına ekonomik açıdan katkılarını anlama ve değerlendirme.


Yok


Yok


Lessepsian balık tanımı, Konu hakkında yapılan çalışmaların tarihçesi, Kızıldeniz ve Doğu Akdeniz’in önemli biyo-ekolojik özellikleri, karşılıklı geçiş yapan türlerin sayısı, Günümüzde Kızıldeniz’den Akdenize geçen ve Türkiye sahillerine ulaşan lessepsian balık türleri, bunların sistematikteki yerleri, morfolojik özellikleri, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları ile balıkçılığımıza olan etkileri verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Lessepsian balık tanımı, Konu hakkında yapılan çalışmaların tarihçesi, Kızıldeniz ve Doğu Akdeniz’in önemli biyo-ekolojik özellikleri, karşılıklı geçiş yapan türlerin sayısı.
2 Günümüzde Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen ve Türkiye sahillerine ulaşan lessepsian balık türleri, bunların sistematikteki yerleri.
3 Günümüzde Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen ve Türkiye sahillerine ulaşan lessepsian balık türlerinin biyolojik özelliklerine giriş.
4 Dasyatidae, Clupeidae ve Synodontidae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
5 Hemiramphidae, Exocoetidae ve Holocentridae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
6 Syngnathidae, Fistulariidae ve Teraponidae, familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
7 Apogonidae, Leiognathidae ve Carangidae, familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
8 Sillaginidae, Mullidae ve Pempheridae, familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
9 Arasınav
10 Nemipteridae, Labridae ve Blenniidae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
11 Siganidae, Scombridae ve Gobiidae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
12 Sphyraenidae, Mugilidae ve Atherinidae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
13 Balistidae ve Cynoglossidae familyalarına ait Türkiye denizlerinde dağılım gösteren lessepsiyan türler ve bunlara ait morfolojik özellikler, tayin kriterleri, biyolojileri ve dağılımları.
14 Lessepsian balıkların, bölge ve Türkiye balıkçılığına olan etkileri ve ekonomik katkıları.
15 Dönem projesi sunumu.
16 Final Sınavı

Por, F. D., 1978. Lessepsian migration: the influx of Red Sea biota into the Mediterranean by way of the Suez Canal. Ecological studies. Berlin: Springer-Verlag: 23: 228. Golani, D., 1996. The marine ichthyofauna of the eastern Levant-history, inventory, and characteri- zation .Isr. J. Zoo., vol:42, pp.15-55. Bilecenoglu, M., Taskavak, E., Mater, S. and Kaya, M., 2002. Checklist of the marine fishes of Turkey. Zootaxa. 113 : 1–194. GorenGoren, M. and Galil, B., 2005. A review of changes in the fish assemblages of Levantine inland and marine ecosystems following the introduction of non-native fishes. J. Appl. Ichthyol. 21 : 364–370. Gücü,Gücü, A.C. and Bingel, F., 1994. Trawlable species assemblages on the continental shelf of the North eastern Levant Sea (Mediterranean) with an emphasis on Lessepsian migration. Acta Adriatica, 35 (1/2) : pp. 83-100. Gücü, A. C., Bingel, F., Avsar, D. and Uysal, N., 1994. Distribution and occurrence of Red Sea fish at the Turkish Mediterranean coast-northern Cilician basin. Acta Adriatica, 34 (1/2) : pp.103-113. http://www.ciesm.org/online/atlas/index.htm http://www.fishbase.org/search.php


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Proje Hazırlama 4 5 20
Proje Sunma 4 1 4
Bireysel Çalışma 14 9 126
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 243

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek