Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104026221998 | Ötrofikasyon-Hiperötrofikasyon | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı, ötrofikasyon ve hiperötrofikasyon hakkında detaylı bilgiler vererek, ötrofikasyonun sucul ekosistemler üzerine olan etkilerini belirlemektir. Bu dersin hedefi ise sucul yaşam ile ötrofikasyon arasındaki ilişkileri tanımlamak ve özellikle deniz ortamlarındaki ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun kaynaklarını, izlenmesini ve korunma yöntemlerini daha iyi anlayabilmektir.
Prof. Dr. Uğur SUNLU
1 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun önlenmesi için gerekli öneri ve düzenlemeler |
2 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun tanımı |
3 | Denizel ortamda besleyici element yükleri |
4 | Denizlerde atmosferik azot taşınımı ve depolanması |
5 | Açık denizlerdeki besleyici element konsantrasyonları |
6 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun dünya denizlerindeki çevresel ortam parametreleri üzerine olan etkileri |
7 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun deniz organizmaları ve halk sağlığı üzerine olan etkileri |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders kapsamında, Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun tanımı, Dünya denizlerinde ötrofikasyonun kaynakları, Denizel ortamda besleyici element yükleri, Günümüzde Akdeniz deki besleyici element yükleri, Karasal kaynaklı besleyici element yüklerinin son yıllardaki değişimleri, Denizlerde atmosferik azot taşınımı ve depolanması, besleyici element konsantrasyonlarının zamana bağlı değişimleri, Akdeniz de besleyici elementlerin dağılımları, Açık denizlerdeki besleyici element konsantrasyonları, Dünya denizlerindeki klorofil dağılımları, Dünya denizlerindeki çözünmüş gaz konsantrasyonları, ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun dünya denizlerindeki çevresel ortam parametreleri üzerine olan etkileri, son yıllarda denizlerde gözlenen ötrofikasyon ve hiperötrofikasyon olayları, ötrofikasyon olayının dünya denizlerinde zamana bağlı değişimleri, kıyısal sular ve denizlerde ötrofikasyonun uzaktan algılama yöntemleriyle izlenmesi, Avrupa denizlerinde klorofilin uydularla izlenmesi, ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun deniz organizmaları ve halk sağlığı üzerine olan etkileri, ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun önlenmesi için gerekli öneri ve düzenlemeler konusu da bilgiler verilmektedir
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun tanımı | |||
2 | Dünya denizlerinde ötrofikasyonun kaynakları | |||
3 | Denizel ortamda besleyici element yükleri | |||
4 | Günümüzde Akdeniz deki besleyici element yükleri | |||
5 | Karasal kaynaklı besleyici element yüklerinin son yıllardaki değişimleri | |||
6 | Denizlerde atmosferik azot taşınımı ve depolanması, besleyici element konsantrasyonlarının zamana bağlı değişimleri | |||
7 | ARA SINAV | |||
8 | Akdeniz de besleyici elementlerin dağılımları | |||
9 | Açık denizlerdeki besleyici element konsantrasyonları, Dünya denizlerindeki klorofil dağılımları | |||
10 | Dünya denizlerindeki çözünmüş gaz konsantrasyonları, ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun dünya denizlerindeki çevresel ortam parametreleri üzerine olan etkileri | |||
11 | Son yıllarda denizlerde gözlenen ötrofikasyon ve hiperötrofikasyon olayları, ötrofikasyon olayının dünya denizlerinde zamana bağlı değişimleri | |||
12 | Kıyısal sular ve denizlerde ötrofikasyonun uzaktan algılama yöntemleriyle izlenmesi | |||
13 | Avrupa denizlerinde klorofilin uydularla izlenmesi | |||
14 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun deniz organizmaları ve halk sağlığı üzerine olan etkileri, | |||
15 | Ötrofikasyon ve hiperötrofikasyonun önlenmesi için gerekli öneri ve düzenlemeler | |||
16 | FİNAL SINAVI |
Nixon, S. W. 1995. Coastal marine eutrophication: A definition, social causes and future concerns. Ophelia, 41: 199–219. Rydberg, L., Edler, L., Floderus, S. & Granéli, W. 1990. Interactions between supply of nutrients, primary production, sedimentation and oxygen consumption in SE Kattegat. Ambio, 19: 134–141. UNEP/FAO/WHO (1996). Assessment of the state of eutrophication in the Mediterranean Sea. MAP Technical Reports Series, No. 106. UNEP, Athens, 211 pp. UNEP/WHO (1999). Identification of priority pollution hot spots and sensitive areas in the Mediterranean. MAP Technical Reports Series No. 124, UNEP, Athens, 90 pp.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 3 | 4 | 12 |
Laboratuvar | 15 | 4 | 60 |
Rapor Hazırlama | 1 | 2 | 2 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 6 | 18 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü (saat) | 247 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 2 |
ÖÇ 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 1 | 4 | 4 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 |
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |
ÖÇ 6 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 7 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 |