GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104026031998 Derin Deniz Balıklarının Yapısal Özellikleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilere derin deniz balıklarının morfolojik, anatomik ve fizyolojik özelliklerini tanıtarak, diğer balıklardan kendilerini ayıran bu özellikleri hakkında bilgi ve yorum yapabilmeyi sağlamaktır.


Prof. Dr. Murat KAYA


1 Derin deniz sistemi ve derin deniz balıklarının tanımı, bu balıkların anatomisi, morfolojisi ve fizyolojisi üzerine yapılan çalışmaların tarihçesi hakkında geniş kapsamlı bir bilgi edinme.
2 Derin deniz balıklarının morfolojik, anatomik ve fizyolojik özelliklerini kavrama.
3 Derin deniz balıklarının denizlerimizde dağılım gösteren türleri ve bunların anatomisi, morfolojisi ve fizyolojisi özellikleri hakkında yorum yapabilme.
4 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren derin deniz balıklarının ekonomik açıdan değerli olan türlerinin anatomisi, morfolojisi ve fizyolojisi hakkında yorum yapabilme.
5 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren derin deniz balıklarının ve ekonomik açıdan değerli olmayan türlerinin anatomisi, morfolojisi ve fizyolojisi hakkında yorum yapabilme.
6 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren derin deniz balığı türlerinin morfolojik ve anatomik açıdan diğer sahil türleri ile mukayese edebilmeyi sağlama.
7 Türkiye denizlerinde yayılım gösteren derin deniz balıklarının avcılığını morfolojik ve anatomik açıdan anlama ve değerlendirme.
8 Derin deniz balığı türlerinin anatomik ve fizyolojik bazı özelliklerinden yararlanarak elde edilmiş ticari katkıları anlama ve değerlendirme.


Yok


Yok


Derin deniz sistemine giriş, derin deniz balıklarının morfolojisi, anatomisi ve fizyolojisi hakkında yapılan çalışmaların tarihçesi, derin deniz balıklarının genel morfolojik, anatomik ve fizyolojik özellikleri, Türkiye denizlerinde dağılım gösteren derin deniz balığı türleri, bunların morfolojik, anatomik ve fizyolojik özellikleri verilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Derin deniz sistemine giriş, derin deniz balıklarının morfolojisi, anatomisi ve fizyolojisi hakkında yapılan çalışmaların tarihçesi. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
2 Derin deniz balıklarına ait genel morfolojik, anatomik ve fizyolojik özellikler. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
3 Derin deniz balıklarında vücut ve yüzgeç tipleri. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
4 Derin deniz balıklarında duyu organları Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
5 Derin deniz balıklarında göz yapıları ve görme olayı. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
6 Derin deniz balıklarında gaz kesesi, anatomisi, fizyolojisi ve fonksiyonları. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
7 Derin deniz balıklarında yanal çizgi, anatomisi ve fonksiyonu. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
8 Derin deniz balıklarında işitme ve denge organı, anatomisi ve fonksiyonu. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
9 Arasınav
10 Derin deniz balıklarında biyolüminesans tanımı, fizyolojisi, fotoforların yapısı, çeşitleri ve fonksiyonları. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
11 Derin deniz balıklarında üreme organları ve üreme çeşitleri. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
12 Derin deniz balıklarında beslenme, ağız, çene, diş ve mide yapıları. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
13 Derin deniz balıklarında renk, kamuflaj, saldırı ve savunma mekanizmaları. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
14 Derin deniz balıklarında türler arası ve tür içi etkileşimler, av ve avcı ilişkileri. Laboratuarda morfolojik ve anatomik çalışma.
15 Dönem projesi sunumları Dönem projesi sunumu
16 Final Sınavı

Ders kitabı: Marshall, N.B., 1971. Explorations in the life of fishes. Oxford University pres, 204 p. Harder, W., 1975. Anatomy of fishes. 2 parts, E. Schweizerbart’sche Verlagsbuchandlung (Nagele u. Obermiller), Stutgart. Marshall, N. B. 1979. Developments in Deep Sea Biology. Dorset, Blandford. Demir, N., 2006. İhtiyoloji, III. Baskı, Nobel yayınları, 423 s., Ankara. Yardımcı Kitaplar : Anonim, 2004. The Mediterranean deep-sea ecosystems (An overview of their diversity, structure, functioning and anthropogenic impacts, with a proposal for their conservation). IUCN – The World Conservation Union, 64 p. http://www.fishbase.org/search.php


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Proje Hazırlama 5 1 5
Proje Sunma 5 1 5
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 206

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek