GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104026012013 Besin Zincirinde Enerji Akışı Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Doktora


Türkçe


Enerjinin besinzincirinde üst seviyelere aktarımı ve bunda rol oynayan süreçlerin detaylı olarak kavranabilmesi,hesap yapılabilmesi amaçlanmıştır


Prof.Dr.Hasan Baha BÜYÜKIŞIK


1 Öğrencinin Denizel çevrede enerji akışında ,Ekolojik seviyeler , besinsel seviyeleri kavrayabilmesi, pelajik, oseanik ve upwelling bölgelerinde besin zincirlerinin yapılarının farklılıklarını ayırt edebilmesi
2 Öğrencinin ototrofik süreçleri ve ışığı hasat eden algal pigment sistemlerinin yapısını detaylı olarak anlayabilmesi
3 Öğrencinin protozooplankton ve mikrobiyal dolanımın karbon akışında yerini ve önemini algılayabilmesi
4 besin, sıcaklık gibi faktörlerin etkisiyle otlama hızlarındaki değişimleri hesaplayabilme , metabolizma ve enerji bütçesi yaklaşımını kullanarak ikincil üretimi hesab edebilme kabiliyetinin kazanılması


Yok


Yok


Besin zincirinde enerjinin akışının diyagramlarla gösterimi ekolojik ve besinsel seviyelerin ayırt edilmesi birincil üretimin otlanması ve ikincil üretimin hesabları konu ile ilgili temel kavramlar ve teknikler


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Denizel çevrede enerji akışı ,Ekolojik seviyeler ve besinsel seviyeler, pelajik, oseanik ve upwelling bölgelerinin farklılıkları ve konu ile ilgili temel kavramların tanıtımı, besinsel seviyelerin sayısını belirleyen kritik faktör ve etkili olan parametreler Konu ile ilgili Kullanılan aletlerin tanıtımı
2 Autotrofik süreçler, enerji akışında primer prodüktivitenin izlediği yollar Işık enerjisi ölçümleri , secchi Disk ölçümleri , ışık ekstinksiyon katsayısının hesaplanması ve ışığın vertikal dağılımının modellenmesi
3 ışığı hasat eden algal pigment sistemlerinin detaylı olarak anlaşılması Birincil üretici biyoması olarak Chl-a ve karbon ölçümleri
4 mikrobiyal dolanımın karbon akışında yerinin ve öneminin kavranması Klasik yöntemle Otlama hızının hesaplamaları
5 , herbivor üretimi Otlama –Besin ilişkisi
6 mesozooplanktonun beslenme davranışları Otlama sürecinde sıcaklığın etkisi Q10 katsayısı
7 otlama Tintinnidlerde otlamanın sıcaklık ve besinle değişiminin hesaplanması
8 Düşük Reynold sayılarında otlama miksotrofik beslenme
9 Ara Sınav Ara Sınav
10 Av boyu seçicilik indeksi Fitoplankton sayımları, boyut ölçümlerinden biovolüm ve karbon hesapları
11 Protozooplankton otlaması ve önemi Proto zooplankton büyüme hızı ve otlama hızlarıyla ilgili literatürün derlenmesi
12 Otlamada seyrelme tekniği yaklaşımı Seyrelme Tekniğinin uygulanması
13 Seyrelme tekniği ile yapılan çalışmalar ve literatürün değerlendirilmesi Seyrelme tekniğinde karşılaşılan problemler
14 metabolizma ve enerji bütçesi yaklaşımı Otlama eşiğinin seyrelme tekniği ile gösterilmesi ve hesapları
15 , karnivor zooplankton ve yırtıcı beslenme Literatur ile ilgili genel tartışma
16 Final Sınavı Final sınavı

Koning, Ross E. 1994. Energy in Ecosystems. Plant Physiology Information Website. http://plantphys.info/principles/pyramid.html. (11-19-2003). T.R.Parsons, M.Takahashi, B.Hargrave, BiologicalOceanographic Processes,1977, PergamonPressOxford, 332p.ISBN:0-08-021502-5Hardcover, 0-08-021501-7flexicover J.H.STEELE,Marine Food Chains.,Lubrecht&Cramer Ltd,1973, ISBN:3874290476


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Örnek Vaka İncelemesi 1 10 10
Rapor Hazırlama 1 20 20
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 234

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek