GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102056162002 Mikrobiyolojik Yöntemlerde Gelişmeler ve Süt Teknolojisindeki Uygulamaları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı son yıllarda mikrobiyolojik yöntemlerde gelişmelerin takip edilmesinin,mikrobiyolojide uygulanan yeni tekniklerin, mikrobiyel standartların ve süt teknolojisinde uygulamalarının önemini vurgulamaktır



1 Mikrobiyal kalite standartlarını anlama
2 Mikrobiyolojide örnek alma hakkında beceriler kazandırma
3 Mikrobiyolojide yeni gelişmeleri takip edebilme
4 Mikrobiyal kalite kontrolünde otomasyonu anlama
5 Gıda güvenliğinde matematiksel modelleme tekniklerini anlama
6 Mikrobiyolojide kullanılan yeni teknikleri uygulamalı olarak yapabilme


Yok


Yok


Bu derste mikrobiyal kalite standartları ve mikrobiyal kalite standartlarının seçimi ,mikrobiyal kalite kontrolünde örnek alma teknikleri,suların bakteriyolojik analizi, mikrobiyal kalite kontrolünde otomasyonun gerekliliği, gıda güvenlik veincelemelerde matematiksel modelleme, mikrobiyolojide yeni teknikler ve mikrobiyolojik analizlerin değerlendirilmesinde kullanılan referans istatistiksel değerlendirmeler üzerinde durulacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Derse giriş ders hakkında bilgi verilmesi -
2 Süt Ürünlerine Ait Ulusal Ve Uluslararası Mikrobiyolojik Standartlar -
3 Mikrobiyolojik kalite kontrolünde örnek alma teknikleri Örnek almada kullanılan malzemeler,Örnek almada kullanılan teknikler v.b
4 İşletmelerde kullanılan suların bakteriyolojik analizi Suların mikrobiyolojik analizi
5 Gıda güvenliğinde matematiksel modelleme, farklı modelleme teknikleri Süt işletmelerinde kullanılan örnek modellemeler
6 Membran filitrasyon yöntemi Membran filtrasyonla toplam bakteri sayımı
7 Besi yerine dayalı sayım yöntemleri Katı besiyerinde sayım yöntemleri
8 ARA SINAV sıvı besi yerlerinde sayım yöntemleri
9 İndikatör mikroorganizmaların tespitinde yeni yöntemler Koliform grubu mikroorganizmaların tespiti -Gulucuronidaz Enzim Aktivitesi, Fluorojenik ve kromojenik madde ilavesi v.b.
10 Mikrobiyal bozulma ve metabolitlerin belirlenmesinde kullanılan yöntemler Gram(-) bakterilerinin belirlenmesi. limunus testi, uçucu yağ ve aroma bileşenleri
11 Hibridoma ve İmmunoassay Teknikleri Hibridoma ve İmmunoassay Teknikleri uygulaması
12 DNA hibridizasyon teknikleri DNA proplarının işaretlenmesi
13 Enzim Sandwich Tekniği Ve Uygulama Alanları (Elısa Testi) Antijen ve antikorlar arasındaki reaksiyonların tespiti yapılacaktır
14 Mikrobiyolojide Kullanılan Referans İstatistiksel Değerlendirmeler SPSS SAS programları
15 Uygulama Sınavı
16 Final Sınavı

Baranyi, J., Roberts, T., A., 2004. Predictive Microbiology, Quantitative Microbial Ecology, Culture. Soboleva, T., K., Pleasants, A., B., le Roux, G., 2000, Predictive microbiology and food safety, International Journal of Food Microbiology, 57;183-192 Walls, I., Scott, N., 1997, Use of predictive microbiology in microbial food safety risk assesment, International Journal of Food Microbiology, 36:97-102 Whiting, R., C., 1995. Microbial modelling in foods, Crit Rev Food Sci Nutr, Nov; 35(6):464-494 Adams,M.R. and Hope,C.F.A.,1989, Rapid methods in food microbiology.Progress in industrial microbiology,Elsevier Amsterdam (26), p 19-56, 169-189 Feldsine,P.T.,Falbo-Nelson,M.T.,and Hustead,D.L.,1994, Substrate supporting Disc method for confirmed dedection of total coliforms and E.coli in all foods.Collaborative study.Journal of A.O.A.C:International 76(5),988-1005. Halkman,K.A.,Doğan,H.B. ve Rahat Noveir M., 1994 ,Gıda maddelerinde Salmonella ve E.coli aranma ve sayılma yöntemlerinin karşılaştırılması.Ankara Üniversitesi araştırma fonu proje no:92-11-12-01.Ankara,s.93. Rice,E.W.,Johnson,C.H.,Dunnigan,M.E. and Reaasoner,D.J., 1993, Rapid glutamate decarboxylase assay for detection of E.coli .Applied and Environmental Microbiology 59 (12) 4347-4349.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Quiz 4 1 4
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 15 2 30
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 234

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek