Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102056192013 | Süt Endüstrisinde Mayalar ve Küfler | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 7,00 |
Doktora
Türkçe
Süt endüstrisinde önemli olan maya ve küfleri tanımlanarak, temel biyokimyasal etkileri ve teknolojik önemlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
1 | Süt ve süt ürünleri açısından önemli maya ve küf türleri hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Peynir ve fermente süt ürünlerinde maya ve küflerin rolünü kavrayabilme |
3 | Maya ve küflerin kontrolü için uygulanan yöntemleri kullanabilme |
4 | Küf metabolitlerinin insan sağlığı üzerine etkisini açıklayabilme |
5 | Mayaların kullanıldığı endüstriyel fermantasyonları kavrayabilme |
Yok
Yok
Maya ve küf sınıflandırılması, biyokimyasal aktiviteleri, mikrobiyolojik intereaksiyonlar, peynir ve fermente ürünlerin üretiminde mayaların rolü, peynir ve fermente ürünlerin üretiminde küflerin rolü, maya ve küflerin kontrolü, peyniraltı suyundan maya üretimi, peyniraltı suyundan etil alkol üretimi, peyniraltı suyundan laktaz üretimi, süt ve ürünlerinde maya-küf kaynaklı bozulmalar, süt ürünlerinde mikotoksinler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mayaların genel özellikleri, sınıflandırılması, tanımlanması, adlandırma | ||
2 | Küflerin genel özellikleri, sınıflandırılması, tanımlanması, adlandırma | ||
3 | Maya ve küflerin fizyolojileri ve biyokimyaları | ||
4 | Süt ve ürünlerinde maya küf gelişimine etki eden faktörler | ||
5 | Maya ve küflerin yer aldığı etkileşimler | ||
6 | Maya ve küflerden elde edilen starter ve destek kültürler, söz konusu kültürlerin işlevleri | ||
7 | Peynir ve fermente süt ürünlerinin üretiminde mayaların rolü | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Peynir ve fermente süt ürünlerinin üretiminde küflerin rolü | ||
10 | Mikotoksinler | ||
11 | Süt ürünlerinin bozulmalarında maya ve küfler, kontrolleri | ||
12 | Maya ve küflere karşı koruyucu kültür kullanımı | ||
13 | Süt işletmelerinde maya ve küflere yönelik hijyen uygulamaları | ||
14 | Süt endüstrisi yan ürünlerinin üretiminde mayaların kullanımı | ||
15 | Süt ürünlerinde maya ve küf sayım yöntemleri ve yasal sınırlar | ||
16 | Final Sınavı |
Wyder, M.T., 2001, Yeasts in Dairy Products, Swiss Federal Dairy Research Station, Fam Info No: 425, Liebefeld, CH-3003 Berne. Tunail, N. Mikrobiyoloji. 2009. Ankara Üniversitesi Gıda Müh. Bölümü Yayınları, Ankara.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 247 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 |