GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102056082019 Keçi Sütü Peynirleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 9,00

Doktora


Türkçe


İnsan beslenmesi ve sağlık açısından keçi sütünün ve süt ürünlerinin taşıdığı önemi benimsetmek,ülke ve dünya sütçülüğü bakımından önemini vurgulamak,değişik keçi sütü ürünlerinin ,özellikle çeşitli peynirlerin modern yöntemlerle üretimi konusunda uygulama ağırlıklı bilgiler vermek ve ülke ekonomisine katkılarını ortaya koymak.



1 Dünya ve Türkiye keçi varlığı ile ırkları hakkında geniş bilgilere ulaşabilme,karşılaştırabilme ve keçi varlığın değerlendirilmesi konusunda yorum yapabilme
2 Keçi sütünün genel özelliklerinin belirlenmesinde ileri analiz tekniklerinden yararlanabilme ,diğer hayvan türlerine ait sütlerin özellikleriyle karşılaştırabilme ve üstünlüklerini belirleyebilme
3 Keçi sütünün değerlendirilmesinde ekonomik açıdan ülke koşullarına en uygun ve en fazla yarar sağlayacak olan ürün tiplerini belirleyebilme,
4 Değişik süt ürünlerinin yapımına olanak sağlayan yeni ve modern teknolojiyi uygulayabilme becerisi
5 Keçi kökenli ürünlerin kalite kontrollerinin, besleme değerlerinin tespitinde hızlı ve güvenilir yöntemleri kullanabilme ve sonuçları değerlendirebilme yeteneği


Yok


Yok


Dünya ve Türkiye’de keçi yetiştiriciliğinin stratejileri Keçi yetiştiriciliğinin Ülke ekonomisindeki yeri ve katkıları Süt keçisi ırkları,özellikleri Keçi sütü bileşimi ve özellikleri Keçi sütü kullanım alanları İçme sütü,yoğurt,değişik özellikte peynirler, dondurma ve kefir gibi süt ürünleri, sabun üretimi


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünya ve Türkiye’de keçi yetiştiriciliği ve önemli ırklar Keçi üretim işletmesinde inceleme ,keçilerin tanınması
2 Dünya ve Türkiye’de keçi yetiştiriciliği ve önemli ırklar Seçilen bir keçi işletmesinde sağım koşullarının incelenmesi
3 Ekonomik yönüyle keçi ve ürünlerinin irdelenmesi Keçi sütünün kimyasal ve fiziksel özelliklerinin analizi
4 Keçisütü ,özellikleri ,dünyada ve Türkiye’de üretimi Protein fraksiyonlarının ileri tekniklerle belirlenmesi
5 Beslenme ve sağlık yönüyle önemi Süt yağı fraksiyonlarının ve organik asitlerin belirleme yöntemlerini uygulamalı olarak açıklama
6 Keçi sütünün genel kullanım Mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi(TB,Koliform,pro teolitik ve lipolitik,Brucella vd.)
7 İçme sütü olarak kullanımı Mikrobiyolojik analizlere devam
8 Arasınav Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve rapor hazırlama
9 Yoğurt ve fermente süt üretimi Yoğurt yapımı
10 Peynir üretiminde kullanımı Kefir yapımı
11 Türk tipi Peynir üretiminde İşletme koşullarında yöresel tipte keçi peyniri yapımı
12 Türk tipi Peynir üretimi Peynir olgunlaşmasını izleme
13 Türk tipi Peynir üretimi İşletmede endüstriyel peynir üretimi ve gerekli kontroller
14 Türk tipi Peynir üretimi Peynirlerde gerekli analizlerin yapılması
15 Diğer ürünlerin yapımı Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
16 Final Sınavı Uygulama sınavı

Luquet,F.M.,1985.Les laits. De la mamelle à la laitierie. I. Cilt.Lavoisier TEC-DOC apria397 s. Luquet,F.M.,1986.Laits produits. II. Cilt. 440 s. Luquet,F.M.,1986. Laits et Products Laitiers-vache,brebis,chevre.Qualité,energıeet tables de composition. III.CİLT,445 s. Goats ExtensionHandbook.1983.Loavenstein, Frank,J.F.;Barnhart,H.M.;Speck,S.J. Kaymakçı,M. 2005.Süt keçiciliği ulusal kongresi,TUBİTAK,BİTAM, 328 S. Üçüncü,M. 2004. A dan Z ye Peynir Teknolojisi.1240 s.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 4 1 4
Derse Katılım 14 1 14
Uygulama/Pratik 15 3 45
Makale Yazma 1 60 60
Makale Kritik Etme 5 5 25
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Rapor 3 20 60
Ev Ödevi 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 310

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek