GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9204026062013 Uluslararası Feminist Kuram Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin temel amaçları arasında, uluslararası ilişkilerde toplumsal cinsiyetin temel alınmasının kuramsal yansımalarını; Soğuk Savaş sonrası dünya politikasının farklı feminist kuramlar tarafından nasıl yorumlandığını; uluslararası feminist kuramların Uluslararası İlişkiler disiplinine hem kuramsal hem de metodolojik olarak getirdiği yeniliklerin ve tartışmaların neler olduğunu irdelemektir.


Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Ayşe ÖZTÜRK


1 Feminist kuramın Uluslararası İlişkiler disiplinindeki yerini ve önemini kavrayabilmek,
2 Uluslararası ilişkilerde Feminist kuramın temel metodolojik ve teorik kavram, tartışma ve katkılarını analiz edebilmek,
3 Küresel politik, ekonomik ve toplumsal düzenin işleyişini farklı Feminist kuramlar çerçevesinde irdelemek ve eleştirel açıdan analiz etmek.
4 Kendi kuramsal konumlarını yaptıkları sunum ve tartışmalarda sunabilme özgüvenini gösterebilmek.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Uluslararası Feminist Kuramın Uluslararası İlişkiler disiplinine yaptığı metodolojik ve kuramsal katkıların irdeleneceği bu derste, feminist methodolojinin yanı sıra farklı feminist kuramlar da ele alınacaktır. Uluslararası Feminist Kuramın kavramsal ve tarihsel temelleri, Soğuk Savaş sonrası dönemde ve 11 Eylül sonrasındaki gelişimi de incelenecektir. Uluslararası Feminist Kuram çerçevesinde liberal feminizm, marksist/sosyalist feminizm, radikal feminizm, feminist duruş kuramı, sosyal inşacı feminizm, ekofeminizm, postmodern feminizm ve postkolonyal feminizme yer verilecektir. Ayrıca Uluslararası Feminist Kuramın güvenlik, küresel ekonomi, küresel siyaset, kalkınma, yoksulluk, kadın hakları, beden politikaları ve Queer hareketi gibi çeşitli konulara bakışı öğrenci final proje sunumları çerçevesinde ele alınacaktır. Her öğrenci final sınavında değerlendirilmek üzere bir sunum yapacak ve bir final proje ödevi hazırlayacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Uluslararası Feminist Kurama Giriş: Kavramsal ve Tarihsel Temelleri-I
3 Uluslararası Feminist Kurama Giriş: Kavramsal ve Tarihsel Temelleri-II
4 Uluslararası Feminist Kuramın Gelişimi: Dalgalar ve 11 Eylül Sonrası Gelişmeler-I
5 Uluslararası Feminist Kuramın Gelişimi: Dalgalar ve 11 Eylül Sonrası Gelişmeler-II
6 Uluslararası Feminist Kuramın Metodolojisi
7 Ara Sınav
8 Liberal Feminizm
9 Marksist/Sosyalist Feminizm
10 Radikal Feminizm
11 Feminist Duruş Kuramı
12 Sosyal İnşacı Feminizm
13 Postmodern Feminizm
14 Postkolonyal Feminizm
15 Ekofeminizm
16 Final Sınavı

- J. Ann Tickner and Laura Sjoberg (der.), Feminism and International Relations: Conversations about the Past, Present and Future, (London: Routledge, 2011). - J. Ann Tickner, Gendering World Politics: Issues and Approaches in the Post-Cold War Era, (New York: Columbia University Press, 2001). - Brooke A. Ackerly, Maria Stern, Jacqui True (der.), Feminist Methodologies for International Relations, (Cambridge: Cambridge University Press, 2006). - Janice Mclaughlin, Feminist Social and Political Theory: Contemporary Debates and Dialogues, (London: Palgrave Macmillan, 2003). - Valerie Bryson, Feminist Political Theory: An Introduction, (London: Palgrave Macmillan, 2003) - Anne Caranny-Francis, et.al., Gender Studies: Terms and Debates, (London: Palgrave Macmillan, 2002). - Josephine Donovan, Feminist Teori, (İstanbul: İletişim Yayınları, 2009) - Chandra Talpade Mohanty, Sınır Tanımayan Feminizm, (İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 2009). - Cynthia Enloe, Muzlar, Plajlar ve Askeri Üsler: Feminist Bakış Acısından Uluslararası Siyaset, (İstanbul: Çitlembik Yayınları, 2003).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 8 8
Proje Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 175

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 0 5
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5 5
ÖÇ 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek