GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9204026132013 Uluslararası Güvenlik Örgütleri ve Ortak Güvenlik Seçmeli Ders Grubu 2 3 7,00

Doktora


Türkçe


Soğuk Savaş sona erdikten sonra uluslararası güvenlik anlayışı ve tehditleri değişmiş uluslararası güvenlik örgütleri, insani krizlerin çözülmesi ve istikrarlı ve barışçıl bir ortamın oluşturulması açısından daha önemli hale gelmiştir. Özellikle Irak, Afganistan, Libya ve Suriye örnekleri sözü edilen örgütlerin etkin olmasının önemini göstermiştir. Bu çerçevede, ders uluslararası güvenlik konusunda etkin olan BM, NATO ve AB gibi örgütlerin faaliyetlerini inceleyecektir. Bununla birlikte Avrasya bölgesinde NATO ve AB’ye rakip olabilecek yeni oluşumlar görülmektedir. 2011 yılında kurulan Ortak Savunma Antlaşması Örgütü askeri operasyonlar yürütebilmek için askeri kapasitesini arttıracağını deklare etmiştir. Bu durum sözü edilen örgütün gelecekte batı güvenlik anlayışına alternatif olup olamayacağı tartışmalarını yaratmıştır. Ayrıca güvenlik alanında önemli görevleri olan Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı, Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi gibi örgütlerin faaliyetleri de uluslararası güvenliği şekillendirmektedir. Dersin amacı uluslararası güvenlik alanında faaliyet gösteren bu örgütlerin etki ve etkinliklerinin incelenmesidir.


Doç. Dr. Sinem KOCAMAZ


1 Dönem sonunda öğrenciler uluslararası güvenlik örgütleri konusunda kapsamlı bilgiye sahip olacaklardır.
2 Öğrenciler uluslararası güvenlik örgütlerinin güç ilişkilerini, askeri müdahaleleri, stratejik ilişkileri nasıl etkilediğini analiz etme yeteneğine sahip olacaklardır.


Yok


Yok


Bu ders uluslararası güvenlik örgütlerinin rollerini ve etkinliklerini inceleyecektir. Öncelikle yeni güvenlik anlayışla ilgili kavramlar analiz edilecek, güvenliğin değişen boyutu ele alınacaktır. Daha sonra barışı koruma ve askeri müdahaleler bağlamında BM ve BM sistemi tartışılacak, BM yapısının reform gereksinimleri ve BM’nin meşruiyeti konuları tartışılacaktır. NATO, yapısı ve AB dış güvenlik politikası incelenerek Afganistan, Irak, Suriye ve Libya örnekleri değerlendirilip bu örgütler için gelecek tehditler ve kısıtlar üzerinde durulacaktır. Batı güvenlik sistemine rakip olabileceği düşünülen Ortak Savunma Antlaşması Örgütü analiz edilecektir. Özellikle Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, Bosna ve Kosova krizleriyle önemi artan Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi ve BM Güvenlik Konseyi kararları açısından oldukça kritik bir rol üstlenen Uluslararası Nükleer Enerji Ajansı da incelenecektir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Ortak Güvenlik ve Ortak Savunma: Geleneksel Yaklaşımlar
3 Ortak Güvenlik Kavramı ve Örgütlerin Rolleri: İnşacı ve Eleştirel Yaklaşımlar
4 Ortak Çatışma Yönetiminin Yeni Biçimi: Soğuk Savaş Sonrası Uluslararası Sistemde Ortak Çatışma Yönetimi
5 BM ve Güvenlik : Uluslararası Sistemin Sorgulanması
6 NATO ve NATO’nun Değişen Yüzü
7 AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası
8 Ara Sınav
9 The Rise of Rest: Şanghay İşbirliği Örgütü
10 Yeni Güvenlik Örgütlerinin Yükselişi CSTO
11 ASEAN: The Rise of Far East
12 Organization of American States& African Union& MERCOSUR
13 Uluslararası Güvenlik Tehditleri: Hibrid Savaş, Terörizm, İnsani Güvenlik
14 Uluslararası Güvenlik Tehditleri: Hibrid Savaş, Terörizm, İnsani Güvenlik
15 Genel Değerlendirme
16 Final Sınavı

1. Emil J. Kırchner and Roberto Domínguez, The Security Governance of Regional Organizations, Routledge, 2013. 2. Mustafa Aydın, Hans Günter Brauch, Mitat Çelikpala, Ursula Oswald Spring, Necati Polat, Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2015. 3. Roland Dannreuther, International Security: The Contemporary Agenda, Polity Press, 2013. 4. Stephen Aris, Andreas Wenger, Regional Organisations and Security, Routledge, 2013. Rising States, Rising Institutions: Challenges for Global Governance Paperback – April 14, 2010 by Alan S. Alexandroff (Editor), Andrew F. Cooper (Editor) 5. J. Samuel Barkin, International Organization: Theories and Institutions, Macmillan, 2013. Ian Hurd, International Organizations, Politics, Law and Practice, Cambridge University Press, 2011.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 16 3 48
Proje Hazırlama 1 10 10
Proje Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 18 2 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 11 11
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 20 4 80
Ev Ödevi 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 210

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9
ÖÇ 1 3 5 3 4 3 1 4 5 3
ÖÇ 2 3 5 3 4 3 1 4 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek