GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103036101998 Kromatografik Gıda Analizleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik metodları öğretmek ve kromatografik cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır. Bu ders ileri düzeydekiler içindir.


Prof.Dr. Semih Ötleş, Prof. Dr. Özgül Özdestan Ocak


1 Gaz Kromatografisi tekniğinin öğrenilmesi
2 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi tekniğinin öğrenilmesi
3 Kromatografik Gıda Analizlerinin amaç ve kapsamının öğrenilmesi
4 Meslek hayatlarında karşılaşacakları bu cihazlarda uygulama

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gaz Kromatografisi (GK): Kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimi, Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleri, türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesi, kapiler kolonlar, dedektörler, gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, gaz kromatografik gıda analizleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gaz Kromatografisi (GK): kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimi Kolon
2 Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleri Değerlendirme
3 Türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesi Kromatogram değerlendirme
4 Kapiler kolonlar Kapiler Kolon çalışması
5 GK dedektörleri Dedektörler çalışması
6 Gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, Gaz kromatografik gıda analizleri (Örnekler) GLC anallizi
7 Gaz kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS) GC-MS analizi
8 Arasınav
9 Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (YBSK): kolon ve kolon materyalleri HPLC kolonları
10 YBSK nin kısımları, çalıştırılması HPLC analizi
11 Adsorpsiyon, partisyon, iyon-çiftleme kromatografileri PIC analizi
12 Iyon değiştirme ve moleküler eleme kromatografileri, ICC analizi
13 YBSK problemleri, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri HPLC problemleri
14 YBSK nin gıda analizlerinde kullanılması. (Örnekler) Gıda analizleri
15 Süperkritik Akışkan Kromatografisi (SAK). İnce Tabaka Kromatografisi (ITK): çeşitleri, ITK nin gıda analizlerinde kullanılması. Kağıt Kromatografisi (PK): çeşitleri, kağıt kromatografisi ile gıda analizleri. TLC analizi
16 Final

DERS KİTABI: 1. Hışıl,Y. “ Enstrümental Gıda Analizleri-(Güncellenmiş-Genişletilmiş)(3 Cilt Birarada), Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: 48, (2010), 6.Baskı, YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Macrea,R. “HPLC in Food Analysis” , Academic Press (1988), Second Edition. 2.Willard,H.H.; Merritt,L.L.Jr.; Dean,J.A.; Settle,F.A.Jr. “Instrumental Methods of Analysis” , Wadsworth Publishing Company,(1988), Seventh Edition.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 3 42
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 15 15
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Laboratuvar Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 244

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek