Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103036101998 | Kromatografik Gıda Analizleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı, gıda analizlerinde kullanılan farklı kromatografik metodları öğretmek ve kromatografik cihazlarla uygulamalarını yaptırmaktır. Gıda kalite kontrolu ve gıda araştırmaları için analizci yetiştirmek başlıca amaçtır. Bu ders ileri düzeydekiler içindir.
Prof.Dr. Semih Ötleş, Prof. Dr. Özgül Özdestan Ocak
1 | Gaz Kromatografisi tekniğinin öğrenilmesi |
2 | Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi tekniğinin öğrenilmesi |
3 | Kromatografik Gıda Analizlerinin amaç ve kapsamının öğrenilmesi |
4 | Meslek hayatlarında karşılaşacakları bu cihazlarda uygulama |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gaz Kromatografisi (GK): Kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimi, Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleri, türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesi, kapiler kolonlar, dedektörler, gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, gaz kromatografik gıda analizleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Gaz Kromatografisi (GK): kolon etkinliğini gösteren parametreler, kolon seçimi | Kolon | ||
2 | Kovatz İndeksi, Mc.Reynold Sabitleri | Değerlendirme | ||
3 | Türev oluşumu, kromatogramın değerlendirilmesi | Kromatogram değerlendirme | ||
4 | Kapiler kolonlar | Kapiler Kolon çalışması | ||
5 | GK dedektörleri | Dedektörler çalışması | ||
6 | Gaz kromatografisinde hata kaynakları, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri, Gaz kromatografik gıda analizleri (Örnekler) | GLC anallizi | ||
7 | Gaz kromatografisi/Kütle Spektrometresi (GK/KS) | GC-MS analizi | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (YBSK): kolon ve kolon materyalleri | HPLC kolonları | ||
10 | YBSK nin kısımları, çalıştırılması | HPLC analizi | ||
11 | Adsorpsiyon, partisyon, iyon-çiftleme kromatografileri | PIC analizi | ||
12 | Iyon değiştirme ve moleküler eleme kromatografileri, | ICC analizi | ||
13 | YBSK problemleri, muhtemel nedenleri ve giderme çareleri | HPLC problemleri | ||
14 | YBSK nin gıda analizlerinde kullanılması. (Örnekler) | Gıda analizleri | ||
15 | Süperkritik Akışkan Kromatografisi (SAK). İnce Tabaka Kromatografisi (ITK): çeşitleri, ITK nin gıda analizlerinde kullanılması. Kağıt Kromatografisi (PK): çeşitleri, kağıt kromatografisi ile gıda analizleri. | TLC analizi | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: 1. Hışıl,Y. “ Enstrümental Gıda Analizleri-(Güncellenmiş-Genişletilmiş)(3 Cilt Birarada), Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: 48, (2010), 6.Baskı, YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Macrea,R. “HPLC in Food Analysis” , Academic Press (1988), Second Edition. 2.Willard,H.H.; Merritt,L.L.Jr.; Dean,J.A.; Settle,F.A.Jr. “Instrumental Methods of Analysis” , Wadsworth Publishing Company,(1988), Seventh Edition.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 15 | 15 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 244 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 4 | 4 |