Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103036162017 | Su Ürünleri Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Doktora
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin farklı tipte su ürünleri teknolojilerini tanımalarını sağlamaktır. Aynı zamanda bu ders, su ürünlerinin özellikleri ve kalitesi hakkında bilgi içermektedir. Öğrenciler, su ürünleri teknolojisi dersinden edindikleri bilgilerle, bu konudaki problemleri değerlendirebilecek ve uygun çözümler geliştirebileceklerdir.
Prof. Dr. Meltem SERDAROĞLU
1 | Su ürünlerinde kimyasal kompozisyon değişimlerinin etkilenme koşullarının irdelenmesi |
2 | Balıklarda ölüm sertliği ve işleme kalitesi arasındaki ilişkinin kavranması |
3 | Su ürünlerinin ürün özelliklerine göre soğukta depolama dondurma teknikleri ve ürün kalitesi arasındaki ilişkinin irdelenmesi |
4 | Temel tuzlama ve kurutma tekniklerinin kavranması ve çeşitli tipte kurutulmuş su ürünlerinde kalite değişimlerinin izlenmesinin benimsenmesi |
5 | Çeşitli tipte balık ve su ürünleri konserveleme tekniklerinin irdelenmesi |
6 | Tütsüleme tekniği ve tütsülenmiş balıklarda kalite değişimlerinin kavranması |
7 | Öğrenciler derste öğrendikleri bilgilerin endüstriye uygulanabilirliğinin farkındalığını kazanacaklardır |
8 | Öğrenciler deney ve proje tasarlama, ve sonuçları yorumlama yeteneğini kazanacaklardır |
9 | Kendi basına öğrenme yeteneği ve öğrenme fırsatını kendi kendine yaratma sorumluluğunu kazanması |
10 | Grup ödevi hazırlayarak bir ekip içinde görev paylaşımı ve uyumlu çalışma becerisi kazanma |
Yok
Yok
Su ürünleri işleme teknolojisine giriş. Su ürünlerinin kimyasal kompozisyonundaki değişimler. Avlamadan sonra su ürünlerinin temel işleme teknikleri. Ölüm sonrası biyokimyasal değişimler ve su ürünleri kalitesi üzerine etkileri. Su ürünlerinin ticari soğutma sistemleri. Dondurma teknolojisi. Tuzlama metodları ve tuzlanmış ürünler. Kurutma metodları ve kurutulmuş çeşitli su ürünleri. Konserveleme teknolojisi ve çeşitli tipte konserve balık ürünleri. Tütsüleme teknolojisi ve çeşitli tipte tütsülenmiş ürünler. Kabuklu ve yumuşakçaların işlenmesi. Su ürünleri atıklarının işlenmesinde temel metodlar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanımı, kapsamı , kural ve öneriler | ||
2 | Su ürünlerinin besleyici değeri ve kimyasal kompozisyonu | ||
3 | Avlama sonrası su ürünlerine uygulanan işlemler, teknelerde depolama, temizleme, sınıflama işlemleri | ||
4 | Ölüm sonrası biyokimyasal değişiklikler ve ürün kalitesine etkileri | ||
5 | Su ürünlerinde soğutma sistemleri | ||
6 | Dondurma teknikleri ve dondurarak depolama sırasında oluşan değişiklikler | ||
7 | Tuzlama teknikleri ve kalite değişimleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Tütsüleme teknikleri, tütsülenen su ürünlerinde kalite değişimleri | ||
10 | Kurutma teknikleri ve farklı tipte kurutulmuş su ürünleri | ||
11 | Konserveleme teknolojisi | ||
12 | Konservelenmiş su ürünlerinde kalite | ||
13 | Kabuklu deniz ürünleri işleme teknikleri | ||
14 | Yumuşakçaların işleme teknikleri | ||
15 | Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi | ||
16 | Final sınavı |
YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Martin, E.R and Flick, G.J., “The Seafood Industry”, Published by Van Nostrand Reinhold, New York., (1990). 2.Huss, H., “Fresh Fish, Quality and Quality Changes”, FAO Fisheries Series, No:29, (1988). 3.Botta, J.R., “Evaluation of Seafood Freshness Quality”, VCH publishers, Inc., New York, (1995). 4. Fish Processing Technology, Second Edition, 1997. Edited by Hall, G.M., Blackie Academic Professional, London, p.295.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 229 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | |||||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | |||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 | |||||||
ÖÇ 9 | |||||||
ÖÇ 10 |