GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9105026162017 Deride Biyolojik Parçalanabilirlik ve Ekolojik Uyum Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Doktora


Türkçe


Bu dersin amacı; deri sanayinin oluşturduğu ekolojik sorunların giderilmesinde ürünlerin parçalanabilirlik özellikleri ile çevresel uyumluluğunun irdelenmesi ve kullanım dayanımının kazandırılmasında uygulanan tabaklama işlemlerinin doğal parçalanmaya etkisinin tanımlanması hedeflenmektedir.


Prof. Dr. Bahri BAŞARAN


1 Endüstriyel kirlilik hakkında genel değerlendirmelerin yapılabilmesi
2 Deri sanayi üretim teknolojilerinin ekolojik özelliklerinin kavranması
3 Deri ürünlerinin ekolojik kriterler ve ekolojik uyumunun anlaşılması
4 Tabaklama reaksiyonu ve dayanım arasındaki ilişkinin tanımlanabilmesi
5 Parçalanabilirlik ve kapsamının değerlendirilebilmesi
6 Parçalanma, kimyasal içerik ve mikroorganizmaların etkisinin tanımlanması
7 Parçalanma süreci ve ürünlerinin kavranılması
8 Farklı tabaklama yöntemleri ve bu yöntemlere dayalı parçalanma süreci ve ürünlerinin değerlendirilmesi
9 Deri ürünlerinin karbon ayak izi değerlendirmelerinde temel yaklaşımların tanımlanması
10 Biyolojik parçalanma testlerinin yapılması
11 Alternatif ürünlere göre deri ürünlerinin üstünlüklerinin tanımlanması


Yok


Yok


Dünya, AB Ülkeleri ve Türkiye’de deri sanayinin üretim teknolojileri ve ürünlerinin ekolojik açıdan değerlendirilmesi, biyolojik parçalanmanın ve ekolojik uyumun yaşam kalitesi açısından öneminin belirlenmesi, Tabaklama işlemleri, kullanılan tabaklayıcılar ve reaksiyon özellikleri açısından parçalanmanın tanımlanması, daha uyumlu ve parçalanma özelliklerini iyileştirilmiş tabaklama modellerinin değerlendirilmesi, Karbon ayak izinin sürdürülebilirlik açısından tanımlanması, biyolojik parçalanma ürünlerinin belirlenmesi, biyolojik parçalanma özellikleri bakımından alternatif ürünlere göre deri ürünlerinin üstünlüklerinin ortaya konulması ve teknolojk gelişme, sosyal ve çevresel göstergelerin açıklanması.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kirlilik ve atıkların tanımlanması, antropojenik kirlenme ve etkileri.
2 Türk deri sanayinin üretim yapısı, ürünlerinin türleri ve özellikleri
3 Deri ürünlerinin ekolojik özellikleri ve muhtemel çevresel etkileri
4 Tabaklama reaksiyonu ve dayanım arasındaki ilişkisi.
5 Farklı tabaklama maddeleri ve deri özellikleri
6 Biyolojik parçalanma, tanım ve kapsamı
7 Deri ürünlerinde biyolojik parçalanabilirlik
8 Ara sınav
9 Biyolojik parçalanma için çevresel ve biyolojik etkiler
10 Biyolojik parçalanma testleri
11 Daha uyumlu ve parçalanma özelliklerini iyileştirilmiş tabaklama modellerinin değerlendirilmesi
12 Deri ürünleri için karbon ayak izinin sürdürülebilirlik açısından tanımlanması
13 Biyolojik parçalanma atık ürünleri ve salınımlar
14 Alternatif ürünlere göre deri ürünlerinin üstünlüklerinin ortaya konulması ve deri ürün kullanımında sosyal ve çevresel göstergeler.
15 Final Sınavı
16

DERS KİTABI: 1.Tanning Technology, The Science of Leather, Anthony D Covington 2.Conservation of Leather and related materails 3. From Collagen to Leather-The theoretical background 4. Fundamentals of Leather Manufacture YARDIMCI YAYINLAR: 1. Social and Environmental Report the European leather industry 2.Biodegradability of leathers through anaerobic pathway


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 2 2
Derse Katılım 13 2 26
Uygulama/Pratik 13 2 26
Proje Sunma 1 60 60
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 60 60
Quiz için Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 248

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 3
ÖÇ 2
ÖÇ 3 3 3 4 3 2
ÖÇ 4 4 3 3 5 4
ÖÇ 5 4 3 3 4 5
ÖÇ 6 4 3 3 4 4
ÖÇ 7 3 4 3 4 5
ÖÇ 8 4 4 4 5 5
ÖÇ 9 4 4 5 4 4
ÖÇ 10 4 4 2 4 4 4
ÖÇ 11 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek