Eğitim-öğretim faaliyetlerine 2012-2013 akademik yılında "Süt ve Besi Hayvancılığı Programı" adı altında başlamıştır
Programı’nda yer alan teorik, uygulama ve laboratuvar derslerinden başarılı olarak mezun olan öğrencilere “Önlisans Diploması” verilir.
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
08 - Tarım, ormancılık, su ürünleri ve veteriner bilimi
2 Yıl , 4 Yarıyıl
120 AKTS
TYYÇ-5
0811: Süt ve Besi Hayvancılığı (8.11 - 621)
Ön lisans
Programı'na Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndan TYT puan türünde 150 ve üstü puan alanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları’nın Bahçecilik, Gıda Teknolojisi, Hayvan Sağlığı, Hayvan Yetiştiriciliği ve Tarım Teknolojileri alanlarından mezun olan adayların Süt ve Besi Hayvancılığı Programı’nı tercih etmeleri halinde ÖSYM tarafından ek puan uygulanmaktadır.
Eğitim planında yer alan "Yabancı Dil" ve "Bilgisayar" dersleri için her akademik yılın başlangıcında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar söz konusu derslerden muaf olmaktadır.
Lise mezunu olmak.
Süt ve besi hayvanlarından yüksek verim ve kalitede süt, et, yapağı ve yumurta üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.
1.Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2.Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3.Özel Sektör İşletmeleri: Büyükbaş ve Küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile yem ve yem katkı maddeleri üretim ve pazarlama işletmeleri. 4.Kendi işletmeleri: Büyükbaş ve Küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile yem ve yem katkı maddeleri üretim ve pazarlama işletmeleri.
İki yıllık öğrenim sonunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans öğrenimine devam edilebilmektedir. Geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır: Biyoloji, Hayvansal Üretim, Süt Teknolojisi, Tarımsal Biyoteknoloji, Veteriner, Zootekni.
Sınavlar ‘Ege Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Esasları Yönergesi’ ne göre uygulanmaktadır. Dönem bazında alınan her ders için dönem içi “ara sınav” ve dönem sonu “yarıyıl sonu” olmak üzere; dersin içeriğine uygun olarak yazılı, sözlü, uygulamalı ve laboratuvar sınavları şeklinde yapılmaktadır. Yüksekokulumuzda dersten başarısız olunması halinde, Bütünleme Sınavı hakkı vardır, "Yaz Okulu" yoktur.
Programı’ndan mezun olabilmek için öğrencinin mevcut olan derslerin tümnünü başarı ile tamamlaması, 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi ve 30 iş günü süreli mesleki stajını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
Tam Zamanlı
Öğr. Gör. Dr. Özgün IŞIK; Süt ve Besi Hayvancılığı Program Koordinatörü. Adres: E.Ü. Ödemiş Meslek Yüksekokulu, Üç Eylül Mh. Fakülte Cd. No:22 35750, Ödemiş-İZMİR, Tel: 0 232 5453272-7804, Fax: 0 232 5444356, e-posta: ozgun.isik@ege.edu.tr
Programda, iki kadrolu öğretim elemanı görev yapmaktadır. Öğrencilerin uygulama yapabilmesini sağlamak amacıyla, pilot hayvancılık tesisi ve yem analiz laboratuarı bulunmaktadır.
1 | Çiftlik hayvanları ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. |
2 | İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Süt ve Besi hayvanlarının üretilmesi ve bakımı ile ilgili gerekli uygulama yöntemlerini açıklar. |
4 | Çiftlik hayvalarının yetiştirilmesi ve beslenmesi için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. |
5 | Süt ve Besi hayvanlarının beslenmesi ve maksimum verimlilik için gerekli rasyon hazırlıklarını yapar ve uygular, yem bitkilerinin üretimini bilir. |
6 | Mesleği ile ilgili ve genel bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. |
7 | Hayvalarının yetiştirilmesi ve beslenmesi ile ilgili problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. |
8 | Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. |
9 | Hayvan yetiştirme ve besleme ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
10 | Süt ve Besi hayvanlarında görülen hastalık ve zararlıları tanıma, önleme ve tedavi yöntemlerini açıklar ve uygular. |
11 | Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. |
12 | Hayvan yetiştirme ve besleme ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. |
13 | Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7010001012012 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010001022012 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010001032018 | Türkçe | YABANCI DİL-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010001092012 | Türkçe | YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010001132012 | Türkçe | TEKNİK RESİM | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7010001152023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7010001192012 | Türkçe | BİLGİSAYAR | Zorunlu | 2 | 2 | - | 3 | |
7010001212018 | Türkçe | HAYVAN YETİŞTİRME İLKELERİ | Zorunlu | 3 | - | - | 4 | |
7010001232018 | Türkçe | HAYVAN BESLEME İLKELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7010001272020 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
7010001292025 | Türkçe | ANATOMİ VE FİZYOLOJİ | Zorunlu | 3 | 1 | - | - | |
SÜT.BESİ.HAYV.-1 | Türkçe | SEÇMELİ-1 | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 21 | 7 | 0 | 30 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7010000922012 | Türkçe | TÜRK DİLİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010000942012 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010000962018 | Türkçe | YABANCI DİL-II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010001062012 | Türkçe | ÜREME BİLGİSİ VE SUNİ TOHUMLAMA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010001122012 | Türkçe | GENETİK VE HAYVAN ISLAHI | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010001142012 | Türkçe | HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010001152023 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | - | - | 3 | |
7010001162012 | Türkçe | TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI | Zorunlu | 1 | - | - | 1 | |
7010001182018 | Türkçe | HAYVAN BESLEME BİYOKİMYASI | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
7010001202018 | Türkçe | YEMLER BİLGİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010001222025 | Türkçe | MESLEKİ ETİK VE DEONTOLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
7010001242025 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
CHA001 | Türkçe | ÇOCUK HAKLARI VE AİLE EĞİTİMİ | Zorunlu | 1 | - | - | 2 | |
Toplam | 22 | 6 | 0 | 30 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7010002012022 | Türkçe | TARIM EKONOMİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
7010002112012 | Türkçe | HAYVANCILIKTA SAĞLIK KORUMA | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002152018 | Türkçe | YEM ANALİZ VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002172023 | Türkçe | SIĞIR VE MANDA YETİŞTİRME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002182013 | Türkçe | KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002192023 | Türkçe | KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRME | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002212023 | Türkçe | KANATLI HAYVANLARIN BESLENMESİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002232023 | Türkçe | RUMİNANTLARIN BESLENMESİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002282025 | Türkçe | ÜREME BİLGİSİ VE SUNİ TOHUMLAMA | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
Toplam | 18 | 16 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7010002022012 | Türkçe | HAYVAN BARINAKLARI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 4 | |
7010002042014 | Türkçe | RASYON HAZIRLAMA TEKNİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7010002062014 | Türkçe | HAYVAN HASTALIKLARI | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7010002082012 | Türkçe | HAYVANSAL ÜRÜNLER VE TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | 5 | |
7010002102023 | Türkçe | AT YETİŞTİRME | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7010002142013 | Türkçe | ORGANİK TARIM İLKELERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2 | - | - | 5 | |
7010002262022 | Türkçe | SÜRÜ SAĞLIĞI VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
7010002302025 | Türkçe | ORGANİK TARIM İLKELERİ VE MEVZUAT | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
7010002322025 | Türkçe | SÜRÜ SAĞLIĞI VE YÖNETİMİ | Zorunlu | 3 | 1 | - | - | |
7010002342025 | Türkçe | HAYVAN BARINAKLARI | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
7010002362025 | Türkçe | ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ | Zorunlu | 2 | 2 | - | - | |
7010002382025 | Türkçe | ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
MYOSDG | Türkçe | MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | Seçmeli | - | - | - | 2 | |
Toplam | 25 | 11 | 0 | 30 | ||||
SÜT.BESİ.HAYV.-1 - SEÇMELİ-1 | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
7010001172019 | Türkçe | ÜNİVERSİTE YAŞAMINA GEÇİŞ | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
MYOSDG - MYO ORTAK SEÇMELİ DERS GRUBU | ||||||||
Ders Kodu | Dersin Sunulduğu Dil | Ders Adı | Ders Türü | D | U | L | AKTS | Rapor |
ODM202 | Türkçe | GİRİŞİMCİLİK VE KALİTE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM204 | Türkçe | İŞARET DİLİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM206 | Türkçe | İYİ TARIM UYGULAMALARI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM208 | Türkçe | AGRO-TURİZM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM210 | Türkçe | ARICILIK VE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM212 | Türkçe | TOHUM BİLİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM214 | Türkçe | ENERJİ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM216 | Türkçe | ALTERNATİF YAĞ BİTKİLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM218 | Türkçe | ENTEGRE MÜCADELE | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM220 | Türkçe | PET HAYVANLARININ BESLENMESİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM222 | Türkçe | ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM224 | Türkçe | STARTER KÜLTÜRLER | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM226 | Türkçe | İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM228 | Türkçe | TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM230 | Türkçe | FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM231 | Türkçe | AT YETİŞTİRME | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM232 | Türkçe | KÜLTÜR BALIKÇILIĞI VE SAĞLIĞI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM233 | Türkçe | KAFES KUŞLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM234 | Türkçe | KULUÇKA YÖNETİMİ VE HİJYEN | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ODM235 | Türkçe | ÖZEL EĞİTİM | Seçmeli | 2 | - | - | 2 |